rolls-royceΣτο δυτικό κόσμο τον οποίο ζούμε κατακλυζόμαστε από εικόνες εύκολου κέρδους. Έτσι προσανατολιζόμαστε στο πώς θα αποκτήσουμε όλο και περισσότερα χρήματα καταβάλλοντας τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια. Γιατί όμως αυτή η τάση γίνεται φιλοσοφία ζωής για πολλούς ανθρώπους;

Οι ρυθμοί ζωής είναι τόσο έντονοι όπου προσπαθούμε να έχουμε κέρδη χωρίς να κοπιάζουμε ιδιαίτερα, διαφορετικά θεωρείται χάσιμο χρόνου. Βέβαια η στάση αυτή ενισχύεται μέσω των προτύπων που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπου το γρήγορο κέρδος αναδεικνύει την αξία του ατόμου, αποκτώντας κανείς δύναμη και γόητρο. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται επιτυχημένοι και πολλοί προσπαθούν να τους μιμηθούν καθώς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο εντάσσονται στον ξεχωριστό τρόπο ζωής αυτών των ατόμων που περιλαμβάνει αναγνώριση από το ευρύ κοινό, εκφράσεις θαυμασμού και πολυτέλεια.

Το εύκολο κέρδος όταν συνδεθεί με τον τζόγο αποτελεί και μια πρόκληση όπου κανείς προσπαθεί να κερδίσει χρήματα χωρίς να εστιάζεται στην απώλεια κέρδους. Δίνει βαρύτητα στη στρατηγική που θα ακολουθήσει για να επιτύχει το σκοπό του και η όποια απώλεια ερμηνεύεται ως μια πρόκληση που χρειάζεται να ξεπεραστεί για να επέλθουν και πάλι κέρδη. Επικρατεί ένας έντονος προσανατολισμός στο κέρδος, ο οποίος μοιάζει με τον στρουθοκαμηλισμό όπου ενώ η απώλεια είναι σύμφυτη με το κέρδος συνήθως παρακάμπτεται. Μοιάζει δηλαδή σαν να επικρατεί στο νου αυτών των ατόμων η επιτυχία χωρίς κανένα ενδεχόμενο αποτυχίας και αυτό είναι που τους καθηλώνει. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να έχουν άμεσα αποτελέσματα για να νιώσουν ικανοί διαφορετικά μπορεί να νιώσουν έντονη απογοήτευση. Υπάρχει ένα δίπολο σκέψης που κινείται από το ένα άκρο της επιτυχίας-ικανότητας στο αντίθετο άκρο της αποτυχίας-απογοήτευσης. Για αυτό και τα συναισθήματα αυτών των ατόμων παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις.

tempelia-eykolo-kerdos

Τί γίνεται τελικά όταν το εύκολο κέρδος δεν έρχεται όπως το αναμένουν; Τότε η εικόνα που είχαν πλάσει στο μυαλό τους καταρρέει και μαζί οι προσδοκίες που είχαν, οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Για αυτούς τους ανθρώπους η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι πολύ απότομη όπου θα πρέπει να αντιπαρατεθούν με τον ίδιο τους τον εαυτό καθώς το οικοδόμημα που είχαν χτίσει στηριζόταν σε σαθρές βάσεις. Πίστευαν ότι όλα μπορούν να γίνουν γρήγορα και εύκολα. Δεν είχαν κατά νου τη ρήση που χρησιμοποιεί ο λαός μας “τα αγαθά κόποις κτώνται”, γιατί κάποιες φόρες η επιτυχία έρχεται πολύ γρήγορα μαζί με την αποτυχία, το κέρδος μαζί με την απώλεια.

Κανείς μπορεί να δει αυτή την εμπειρία σαν μια ευκαιρία αναγέννησης όπου η φιλοσοφία της ζωής του μπορεί να βασιστεί σε νέες αντιλήψεις, να επέλθει αλλαγή στην ερμηνεία των δεδομένων στη ζωή του και σε καλύτερη αξιολόγησή τους. Φυσικά αυτό για να συμβεί προϋποθέτει συνειδητοποίηση και θέληση για αλλαγή. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ή ότι θα πέσει στο γκρεμό με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται ή ότι θα πρέπει να κάνει κάτι για να σωθεί.

Έχουμε τα εφόδια και την επιλογή να βαδίσουμε στο δρόμο της καταστροφής ή της σωτηρίας με γνώμονα τις αξίες που κυριαρχούν στη ζωή του καθενός μας.

Εργάζεται ως Ψυχολόγος από το 2004 με ιδιωτικό γραφείο από το Μάρτιο του 2009. Σπούδασε στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εξειδίκευτηκε στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Ενηλίκων. Παράλληλα με τις σπουδές της και μετά το πέρας αυτών υπήρξε εθελόντρια στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών καθώς και στη Χ.Ε.Ν. Θεσσαλονίκης όπου διετέλεσε μέλος Παννεληνίου Συμβουλίου. Επίσης έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια ψυχικής υγείας, διεξάγει ομιλίες σε θέματα ψυχικής υγείας και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Αυτή τη στιγμή αποτελεί μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς.