pokerstars-security-token-rsaΌλοι ανησυχούμε εάν μας υποκλέψουν τον κωδικό πρόσβασης στον online λογαριασμό μας στους bookmakers ή στη Betfair και αποκτήσουν πρόσβαση επιτήδειοι, με σκοπό να κλέψουν τα χρήματά μας. Αν και οι εταιρίες στοιχημάτων έχουν λάβει αρκετά μέτρα ασφάλειας όσον αφορά τους online λογαριασμούς, εντούτοις όλη η προστασία που παρέχεται έχει να κάνει με τον καθεαυτό κωδικό μας. Καλό θα ήταν να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της ασφάλειας της πρόσβασης στους online λογαριασμούς στοιχημάτων, με τρόπους που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένα εταιρίες πόκερ και χρηματιστηριακές εταιρίες του εξωτερικού. Η αυξημένη προστασία αυτών των μεθόδων θα εξασφαλίσει τα χρήματά μας καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση στους λογαριασμούς από τρίτους.

betfair-emailΑφορμή για τη συζήτηση περί προστασίας της πρόσβασης στους online λογαριασμούς αποτέλεσε ένα email του τμήματος υποστήριξης πελατών της Betfair που δημοσίευσε ένας φίλος στο φόρουμ του BetGhetto. Στην περίπτωσή του είναι προφανές πως απέκτησαν πρόσβαση τρίτοι στο λογαριασμό του, χωρίς όμως ευτυχώς να σηκώσουν χρήματα, καθώς η διαδικασία ανάληψης σε λογαριασμούς με άλλο ονοματεπώνυμο βρίσκει ευτυχώς εμπόδια. Από την άλλη όμως δεν παύει το γεγονός να είναι ανησυχητικό, αφού σίγουρα η αίσθηση πρόσβασης σε λογαριασμούς και προσωπικά δεδομένα είναι παρόμοια με μια διάρρηξη στο ίδιο μας το σπίτι. Μπορείτε να δείτε το email κάνοντας κλικ στην εικόνα.

betfair-prosvasi-apodeiksi

Αν και υπάρχουν αρκετοί [intlink id=”1883″ type=”post”]τρόποι να προστατεύσουμε με ασφάλεια τον κωδικό πρόσβασης[/intlink], εντούτοις η ιδέα και μόνο, πως 8-20 χαρακτήρες διασφαλίζουν τα χρήματά μας από οποιονδήποτε στο internet, είναι αναμφισβήτητα ανησυχητική. Σε αυτό το σημείο έρχονται δύο λύσεις να καλύψουν την το κενό αυτό, οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί από εταιρίες πόκερ, τράπεζες και χρηματιστηριακές, καθώς τα ποσά των χρημάτων στους λογαριασμούς των πελατών συχνά ξεπερνούν τα 5-ψήφια νούμερα. Οι παρακάτω λύσεις εφαρμόζονται επιπλέον του κωδικού πρόσβασης, προσφέροντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας των χρημάτων.

  1. web-banking-kodikosΣυσκευή Πρόσθετου Κωδικού Ασφαλείας: Η συσκευή αυτή συχνά συναντάται στην πρόσβαση στο web banking τραπεζών αλλά τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή της και σε εταιρίες online πόκερ. Υπάρχουν δύο παραλλαγές της συσκευής αυτής. Στην πρώτη ο επιπλέον 6-ψήφιος κωδικός που παρέχει η συσκευή παράγεται κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη συσκευή, όταν δηλαδή κάνετε και login στον online λογαριασμό σας. Στη δεύτερη ο κωδικός ασφαλείας παράγεται αυτόματα ανά ένα λεπτό, οπότε αρκεί μια ματιά στη συσκευή για να εισάγετε τον πρόσθετο κωδικό, ώστε να έχετε πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Η συσκευή είναι μοναδική για τον καθένα μέσω serial number του κατασκευαστή και συνδέεται με το μοναδικό λογαριασμό σας. Χωρίς αυτόν τον πρόσθετο κωδικό ασφαλείας κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό, ακόμα κι αν γνωρίζει τον αρχικό κωδικό πρόσβασης.
  2. Κάρτα Ασφαλούς Ταυτοποίησης: Η κάρτα αυτή και πάλι είναι μοναδική για τον κάθε πελάτη και ταχυδρομείται κατά την κατάθεση των χρημάτων στον ιδιοκτήτη του λογαριασμού. Περιέχει ένα serial number ο οποίος χρησιμεύει στη σύνδεση της κάρτας με το λογαριασμό, ώστε χωρίς αυτήν την κάρτα κανείς να μην μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό. Η κάρτα ασφαλούς ταυτοποίησης είναι σαν πιστωτική κάρτα, με 224 νούμερα και κωδικούς στις δύο πλευρές της. Κατά τη διαδικασία σύνδεσης του πελάτη στο λογαριασμό του, καλείται πέραν του κωδικού πρόσβασης να πληκτρολογήσει και τους κωδικούς που θα βρει τυπωμένους δίπλα σε 2 τυχαίους 3-ψήφιους αριθμούς. Η χρήση της κάρτας αυτής γίνεται πιο κατανοητή στην παρακάτω εικόνα.

karta-asfalis-taytopoiisi

Θα θέλαμε πολύ οι bookmakers και η Betfair να υιοθετήσουν κάποιον από τους παραπάνω τρόπους επιπλέον προστασίας της πρόσβασης των πελατών στους online λογαριασμούς τους. Ακόμα και για μια μικρή αμοιβή που θα καλύψει το κόστος των παραπάνω λύσεων είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι θα τις προμηθευτούν, τη στιγμή που το θέμα της ασφάλειας των online λογαριασμών είναι πάντα επίκαιρο. Ωστόσο να σημειωθεί πως η κάρτα ασφαλούς ταυτοποίησης μού προσφέρθηκε δωρεάν στην περίπτωση της χρηματιστηριακής εταιρίας, ενώ για την απόκτηση της συσκευής πρόσθετου κωδικού ασφαλείας στο Pokerstars το κόστος ήταν μερικοί εικονικοί πόντοι, που συλλέγει ο παίκτης πόκερ όσο παίζει. Στην μόνη περίπτωση που υπάρχει κόστος (€5-10) είναι στο web banking των Ελληνικών τραπεζών (π.χ. Alpha Bank).

Όπως και να έχει το πραγματικό κόστος για τους bookmakers θα είναι σχετικά μικρό με το κέρδος που έχουν να αποκομίσουν, το οποίο δεν είναι άλλο από την εμπιστοσύνη των πελατών. Κάτι που σίγουρα δεν κερδίζεται εύκολα, ειδικά όταν οι εταιρίες δε διασφαλίζουν τα χρήματά μας σε περίπτωση πρόσβασης από τρίτους!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.