excel-systima-podosfairouΓια την κατασκευή του δικού σας συστήματος ποδοσφαίρου με βάση τα νευρωνικά δίκτυα θα χρειαστείτε βασικές γνώσεις χρήσης του Excel κι ένα add-in του Excel, που θα ενσωματώσει τα νευρωνικά δίκτυα στα φύλλα Excel. Τρία δημοφιλή add-in νευρωνικών δικτύων είναι το Alyuda Forecaster XL, το NeuroSolutions for Excel και το NeuroXL. Προσωπικά έχω επιλέξει το πρώτο και πιστεύω πως είναι αρκετά απλό στη χρήση ακόμα και για άπειρους χρήστες του Excel. Ωστόσο όποιο κι αν επιλέξετε, η ακολουθία των ενεργειών που πρέπει να εφαρμόσουμε στο Excel για την κατασκευή του συστήματος παραμένει ίδια. Ιδού λοιπόν πώς κατασκευάζουμε ένα σύστημα νευρωνικών δικτύων στο Excel.

Εισαγωγή Δεδομένων

Αρχικά είναι απαραίτητο να καταλήξουμε στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσουμε, πάνω στα οποία θα στηρίξουμε τις προβλέψεις μας. Η εισαγωγή των δεδομένων αυτών γίνεται εύκολα στο φύλλο του Excel αρκεί να ακολουθήσουμε απλούς κανόνες οργάνωσης για να αποφύγουμε την πολυπλοκότητα και να μη γίνει δύσχρηστο το φύλλο του Excel. Ο χρόνος είναι χρήμα κι αν απαιτείται τελικά πολύς χρόνος στην εισαγωγή των δεδομένων, η κούραση μπορεί να οδηγήσει σε ακριβά λάθη (λάθος στοιχήματα ή αποδόσεις) και ίσως να εγκαταλείψουμε το σύστημα λόγω της χρονοβόρας εισαγωγής δεδομένων. Από την άλλη εάν κατέχουμε περισσότερες γνώσεις προγραμματισμού στο Excel, είναι δυνατόν να αυτοματοποιήσουμε πλήρως την εισαγωγή των δεδομένων, αρκεί όμως να γνωρίζουμε τι θα χρειαστούμε.

Όποιαδήποτε δεδομένα κι αν στο τέλος πιστεύετε ότι θα σας φανούν χρήσιμα, πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε τα εξής:

  1. Ομάδες ποδοσφαίρου: Θα σας βοηθήσουν όταν θέλετε να ανατρέχετε σε προηγούμενους αγώνες, κατά την εισαγωγή των αποτελεσμάτων καθώς και για την καλύτερη και σωστότερη εφαρμογή του συστήματος
  2. Πραγματικές αποδόσεις: Για κάθε αγώνα είναι αναγκαία η καταγραφή των αποδόσεων που θα μπορούσατε να τοποθετήσετε τα στοιχήματα. Εάν στοιχηματίζετε στον ΟΠΑΠ, θα συμπεριλάβετε τις αποδόσεις του κουπονιού τη στιγμή που πιστεύετε ότι θα στοιχηματίζατε – όχι δηλαδή τις αλλαγές των αποδόσεων μερικές ώρες πριν, εάν ήδη θα είχατε στοιχηματίσει. Εάν στοιχηματίζετε στην Betfair ή σε κάποιον bookmaker, θα εισάγετε τις αποδόσεις τη στιγμή που θα τοποθετούσατε τα στοιχήματα σε πραγματικό χρόνο κι όχι θεωρητικά. Αυτό έχει ως συνέπεια να εξαχθούν ορθά αποτελέσματα και να μην αποκλίνει η απόδοση του συστήματος μεταξύ θεωρίας και πράξης.
  3. Τελικό αποτέλεσμα: Πέρα από τον προφανές λόγο για καταγραφή κερδών και ζημιών, είναι απαραίτητη η καταγραφή των αποτελεσμάτων, σε περίπτωση που στο μέλλον θέλετε να δοκιμάσετε άλλο σύστημα. Η βάση δεδομένων σας στο Excel θα έχει ήδη τα δεδομένα που θα χρειαστείτε ώστε να μην αρχίζετε κάθε φορά από την αρχή. Ακόμα κι αν το add-in των νευρωνικών δικτύων δεν προβλέπει τελικό αποτέλεσμα για κάποιον αγώνα, καλό είναι να συμπεριλάβετε το τελικό αποτέλεσμα και τις αποδόσεις, καθώς σε κάποιο άλλο σύστημα ίσως προκύψει πρόβλεψη στο συγκεκριμένο αγώνα.
  4. Κέρδος/Ζημιά: Στο τέλος κάθε αγώνα, θα πρέπει να υπάρχει ένδειξη εάν ήταν σωστή η πρόβλεψη και πόσο ακριβώς ήταν το ποσό που κερδίσατε ή χάσατε. Εδώ οι πιο έμπειροι του Excel θα είναι σε θέση να αυτοματοποιήσουν τη μέθοδο, ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν τους υπολογισμούς σε κάθε αγώνα.

eisagogi-dedomenon-excel-apotelesmata-apodoseis

Εκπαίδευση Νευρωνικών Δικτύων

Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το add-in του Excel που εσείς έχετε επιλέξει, θα εκπαιδεύσετε τα νευρωνικά δίκτυα με τα δεδομένα που έχετε συλλέξει. Όσο μεγαλύτερο δείγμα έχετε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θεωρητικά θα πάρετε. Στην περίπτωση του Alyuda Forecaster θα επιλέξετε τα δεδομένα ως «inputs» και θα επιλέξετε και μια στήλη που θα λαμβάνετε ως “στόχος” των νευρωνικών δικτύων. Στη δικιά μου περίπτωση η στήλη αυτή είναι το τελικό σημείο των αγώνων. Η εκπαίδευση (training) ενδέχεται να πάρει κάποιο χρόνο, μη βιαστείτε να πατήσετε «ακύρωση».

neural-networks-training-systima-podosfairouΣημείωση: Τα στατιστικά που χρησιμοποιώ ως δεδομένα εισαγωγής στο σύστημα περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα από αυτά που εμφανίζονται στην εικόνα.

Πρόβλεψη Νευρωνικών Δικτύων

load-neural-network-alyuda-forecaster

Αφού έχετε εκπαιδεύσει τα νευρωνικά δίκτυα, ξεκινάτε να μελετάτε τα αποτελέσματα των προβλέψεων σε μελλοντικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Ακολουθώντας την ίδια μέθοδο εισαγωγής των δεδομένων για κάθε αγώνα, αρκούν δύο ενέργειες κάθε ημέρα για να γνωρίζετε τις προβλέψεις των αγώνων.

  • Φόρτωση Δικτύου: Καθώς ήδη θα έχετε εκπαιδεύσει τα νευρωνικά δίκτυα, αρκεί να φορτώσετε τα ήδη εκπαιδευμένα νευρωνικά δίκτυα, ώστε να προκύψουν μετά οι προβλέψεις. Μην εκπαιδεύετε συνεχώς τα δίκτυα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, γιατί θα προκύπτουν νέες προβλέψεις με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται το σύστημα που ακολουθείτε.
  • Πρόβλεψη: Μετά την εκπαίδευση, επιλέγουμε τα δεδομένα των αγώνων εκείνης της ημέρας, επιλέγουμε τη στήλη που θα συμπληρωθεί με τις προβλέψεις και πατάμε «πρόβλεψη».

Συνεχής Παρακολούθηση Απόδοσης του Συστήματος

grafima-excel-systimaΜετά το τέλος κάθε ημέρας εισάγουμε τα δεδομένα που αναφέραμε στην αρχή, δηλαδή το αποτέλεσμα κάθε αγώνα και το κέρδος/ζημιά που είχαμε στον καθένα. Από εκεί και πέρα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε περαιτέρω τα αποτελέσματα του συστήματος και να αποτυπώσουμε την απόδοση του συστήματος σε μορφή γραφήματος. Αν και όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε σύστημα ποδοσφαίρου, εντούτοις δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στο άθλημα όσο και στο είδος των δεδομένων που θα συμπεριλάβουμε στο Excel.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.