betfair-pame-stoixima-apodoseisΟι αποδόσεις των στοιχημάτων παίζουν τεράστιο ρόλο στην κερδοφορία ενός συστήματος ποδοσφαίρου. Ακόμα κι αν η μέθοδος πρόβλεψης είναι σωστή, οι μικρές αποδόσεις είναι πιθανόν να απορροφήσουν όποιο περιθώριο κέρδους προσφέρει το κερδισμένο σύστημα. Όταν ακούμε επαγγελματίες παίκτες να παροτρύνουν να στοιχηματίζουμε σε μεγάλες αποδόσεις δεν το κάνουν τυχαία, έχουν διαπιστώσει πως οι αποδόσεις είναι το Α και το Ω στο στοίχημα. Είναι καιρός λοιπόν να δούμε και στην πράξη πως οι bookmakers όπως το Πάμε Στοίχημα καταφέρνουν κι εξαλείφουν οποιαδήποτε πιθανότητα κέρδους προσφέροντας μικρές αποδόσεις. Θα εξετάσουμε πως το μέγεθος της γκανιότας επηρεάζει τελικά το κεφάλαιό μας και ποιους bookmakers πρέπει να αποφεύγουμε, εάν θέλουμε να έχουμε ελπίδες να βγούμε κερδισμένοι εφαρμόζοντας ένα σύστημα ποδοσφαίρου.

Στην αρχή θα θεωρήσουμε πως έχουμε ένα σύστημα, οι προβλέψεις του οποίου προκύπτουν με οποιαδήποτε μέθοδο έχουμε βρει, με κύριο χαρακτηριστικό όμως ότι το σύστημα αυτό είναι εξακριβωμένο πως αποφέρει κέρδος σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν θα αναφερθώ στο ήδη υπάρχον [intlink id=”1794″ type=”post”]φύλλο του Excel[/intlink] που είναι συγκεντρωμένα τα στοιχήματα που βασίζονται στο [intlink id=”2687″ type=”post”]σύστημα Νευρωνικών Δικτύων[/intlink]. Φυσικά υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι να προσπαθήσετε να βρείτε το δικό σας κερδισμένο σύστημα, αναλόγως τις [intlink id=”289″ type=”post”]μεταβλητές εισόδου[/intlink] στις οποίες επιθυμείτε να στηριχτείτε. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα για αυτό το σύστημα ποδοσφαίρου περιλαμβάνουν 1,000 στοιχήματα τα οποία τοποθετήθηκαν σε πραγματικές αποδόσεις του ανταλλακτηρίου της Betfair.

Ως γνωστόν οι αποδόσεις στα ανταλλακτήρια θεωρούνται πιο γενναιόδωρες από πολλούς bookmakers, [intlink id=”2587″ type=”post”]αν κι αυτό δεν ισχύει πάντα[/intlink]. Ωστόσο το στοιχείο που είναι πολύτιμο στη συλλογή αυτών των αποδόσεων στο θέμα που συζητάμε εδώ, έχει να κάνει με την γκανιότα, η οποία πολύ συχνά σχεδόν αγγίζει το 0% στην Betfair.gkaniota-betfair-podosfairoΜε απλά λόγια εάν κάποιος στοιχηματίσει υπέρ και των τριών σημείων ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και μοιράσει τα πονταρίσματά του ανάλογα με τις αποδόσεις, δε θα βγει ούτε κερδισμένος αλλά ούτε και χαμένος – μην συνυπολογίζοντας όμως την προμήθεια της Betfair – παρά μόνο για ένα πολύ μικρό ποσοστό που στοιχηματίζει. Στην διπλανή εικόνα βλέπουμε πως η γκανιότα στο σημερινό αγώνα μεταξύ Manchester United και Manchester City βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 0.8%. Κατά κύριο λόγο σχεδόν όλες οι αποδόσεις που έχουν συγκεντρωθεί στο Excel του συστήματος αυτού βρίσκονται σε αντίστοιχα επίπεδα γκανιότας.

miden-promitheia-apodosi-systima-grafimaΗ απόδοση του συστήματος εάν δεν λάβουμε υπόψη μας την προμήθεια της Betfair αποτυπώνεται στο διπλανό γράφημα. Σε σύνολο 1,000 στοιχημάτων ρισκάροντας €1 στο καθένα, το κέρδος ανέρχεται στα €90 περίπου. Η απόδοση δηλαδή του συστήματος είναι 9% επί του τζίρου με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Εάν τώρα συμπεριλάβουμε την προμήθεια του ανταλλακτηρίου της Betfair που για κάποιον νέο παίκτη που δεν στοιχηματίζει μεγάλα ποσά ανέρχεται στο 5%, το συνολικό όφελος κατρακυλάει στα €65! Αυτό σημαίνει πως οι 5 ποσοστιαίες μονάδες προμήθειας έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης του συστήματος κατά 2.5 ποσοστιαίες μονάδες. Με απλά λόγια για κάθε 1% προμήθεια στην Betfair, χάνουμε 0.5% της συνολικής απόδοσης του συστήματος ποδοσφαίρου! 5-promitheia-apodosi-systima-grafimaΑυτός άλλωστε είναι κι ένας από τους λόγους που επαγγελματίες παίκτες του στοιχήματος στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά, ώστε να χαμηλώσουν την [intlink id=”1282″ type=”post”]προμήθεια [/intlink] ακόμα και μέχρι το 2% που είναι η ελάχιστη δυνατή προμήθεια. Εάν στοιχηματίζουν €1,000 ανά αγώνα (κι όχι €1 όπως του παραδείγματος), το 0.5% που θα κερδίσουν σημαίνει €5,000 επιπλέον κέρδη ανά 1,000 αγώνες. Η διαφορά για αυτούς μεταξύ 5 και 2% προμήθειας στην Betfair ισοδυναμεί με €30,000 επιπλέον κέρδη!

Περνώντας στους bookmakers, θα εξετάσουμε την περίπτωση του Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Οι αποδόσεις στο συγκεκριμένο αγώνα της Premier League του κουπονιού του Πάμε Στοίχημα είναι 1.65 – 3.30 – 4.40. Έστω ότι η πρόβλεψη του συστήματος δίνει άσσο στο παιχνίδι αυτό. Η απόδοση που θα στοιχηματίζαμε στην Betfair υπέρ της Manchester United είναι 1.80 αυτή την ώρα, που σημαίνει πως συνυπολογίζοντας την προμήθεια (5%) η πραγματική απόδοση είναι 1.76. Είδαμε πιο πάνω ότι με τέτοια απόδοση το σύστημα χάνει 2.5% της συνολικής του απόδοσης. Εάν τώρα συγκρίνουμε το 1.76 με το 1.65 του Πάμε Στοίχημα θα διαπιστώσουμε πως η «προμήθεια» του Πάμε Στοίχημα ανέρχεται σε 18,7%! Το νούμερο αυτό προκύπτει εάν διαιρέσουμε το 0.15 (1.80 – 1.65) με το 0.80 (1.80 – 1). Φυσικά δεν επιβάλλεται προμήθεια στο Πάμε Στοίχημα όπως την εννοούμε στο ανταλλακτήριο, αλλά ο όρος χρησιμεύει για την άμεση σύγκριση των δύο μεγεθών.

pame-stoixima-apodosi-systima-grafimaΕάν λοιπόν ακολουθούσαμε το ίδιο ακριβώς σύστημα ποδοσφαίρου στο Πάμε Στοίχημα, η τελική πορεία των κερδών μας θα ήταν αυτή που εμφανίζεται στο διπλανό γράφημα του Excel. Αν και η διαφορά των αποδόσεων δε θα είναι πάντα σε τέτοια επίπεδα, μη φανταστείτε πως ο μέσος όρος διαφέρει από το παραπάνω παράδειγμα. Μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας μερικές δοκιμές για να το εξακριβώσετε. Φυσικά στις παραπάνω υποθέσεις περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να στοιχηματίσουμε σε μονό αποδεκτό στο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα. Αν και στον αγώνα του Manchester δίνεται αυτή η δυνατότητα, αποτελεί την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα. Ένα επιπλέον στοιχείο ωστόσο που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι και το 5% του φόρου που επιβάλλεται στα κέρδη εάν αυτά ξεπερνούν ένα ποσό. Σε εκείνη την περίπτωση η πτώση της απόδοσης είναι ακόμα μεγαλύτερη και ίσως το σύστημα να καταλήγει ζημιογόνο! Πάντως χωρίς τον υπολογισμό του φόρου αυτού, η απόδοση του συστήματος σχεδόν μηδενίζεται, ενώ και το γράφημα δεν αφήνει πολλές ελπίδες για μακροχρόνια κέρδη. Θυμηθείτε πως συζητάμε για το ίδιο ακριβώς σύστημα που αρχικά αποφέρει 9% κέρδη!

Ενεργώντας αντιστρόφως, μπορούμε να εξετάσουμε την απόδοση του συστήματος με διαθέσιμες αποδόσεις μεγαλύτερες τις Betfair. Αν και σίγουρα είναι μια πιο δύσκολη διαδικασία η εύρεση ακόμα μεγαλύτερων αποδόσεων, η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στη μη ύπαρξη προμήθειας στους Bookmakers. Έτσι η ίδια απόδοση σε έναν Bookmaker είναι προτιμότερη από ό,τι στο ανταλλακτήριο (η απόδοση του παραπάνω συστήματος θα παρέμενε στο αρχικό 9%), πόσο μάλλον εάν βρίσκουμε μεγαλύτερες αποδόσεις. Εάν δηλαδή καταφέρνετε και στοιχηματίζετε με 5% καλύτερες αποδόσεις, το κέρδος ανεβαίνει στο 11%. Το μόνο αρνητικό στην περίπτωση των bookmakers είναι ότι εάν κερδίζετε μακροχρόνια και ειδικά εάν στοιχηματίζετε μεγάλα ποσά, θα αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα στους περισσότερους από αυτούς.

Είδαμε λοιπόν πόσο σημαντική επίδραση έχουν οι αποδόσεις των στοιχημάτων στην απόδοση ενός συστήματος ποδοσφαίρου. Ίσως είναι πιο σημαντικό να βρίσκετε μεγάλες αποδόσεις, παρά να καταναλώνετε πολλές ώρες στην εύρεση ενός κερδισμένου συστήματος. Η επιλογή του bookmaker ή του ανταλλακτηρίου θα έχει σαφώς μεγαλύτερη επιρροή στην κερδοφορία του συστήματός σας, παρά μια επιπλέον παραμετροποίηση που θα κάνετε για τη βελτίωσή του.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.