excel-systima-podosfairouΤο σύστημα ποδοσφαίρου με βάση τα νευρωνικά δίκτυα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην πράξη τον Ιανουάριο του 2011, αν και η βάση δεδομένων χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν. Η εκπαίδευση των νευρωνικών δικτύων βασίστηκε στα δεδομένα των 500 πρώτων αγώνων και με βάση το νευρωνικό δίκτυο που δημιουργήθηκε, προέκυψαν οι προβλέψεις στους μελλοντικούς αγώνες. Πάνω σε αυτές τις προβλέψεις στηρίζονται και τα προγνωστικά του συστήματος νευρωνικών δικτύων, η επίδοση των οποίων καταγράφεται καθημερινά για την καλύτερη μελέτη και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Παρακάτω μελετάται η πορεία του συστήματος, η απόδοσή του και διάφορα στατιστικά μεγέθη που επιτρέπουν την αντικειμενικότερη άποψη όσον αφορά την πιθανή μελλοντική κερδοφορία του συστήματος.

Αυτή τη στιγμή το δείγμα που υπάρχει στο φύλλο Excel του συστήματος περιλαμβάνει 1,769 αγώνες ποδοσφαίρου από τους οποίους υπήρχε πρόβλεψη για τους 1,223. Η [intlink id=”1794″ type=”post”]καταγραφή των στοιχημάτων σε φύλλο Excel[/intlink] βοηθάει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσον αφορά την αποδοτικότητα του συστήματος ποδοσφαίρου. Επιπλέον, μπορείτε κι εσείς μόνοι σας να ασχοληθείτε με την [intlink id=”2693″ type=”post”]κατασκευή ενός συστήματος νευρωνικών δικτύων στο Excel[/intlink], εισάγοντας τις μεταβλητές και τις παραμέτρους που εσείς οι ίδιοι πιστεύετε ότι επηρεάζουν τους αγώνες ποδοσφαίρου.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά μεγέθη της αποδοτικότητας του συστήματος, αυτά έχουν ως εξής για το δείγμα που έχει συλλεχθεί μέχρι σήμερα ποντάροντας μια μονάδα ανά αγώνα.

Δείγμα: 1,223 αγώνες

[intlink id=”2736″ type=”post”]Προμήθεια[/intlink]: 5%

Ποσοστό επιτυχίας: 67.13%

Μέσος όρος Κέρδος/Ζημιάς:  0.57332

Προσδοκώμενο Κέρδος: 5.62%

Με βάση τα παραπάνω μεγέθη, είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε την [intlink id=”2703″ type=”post”]εξομοίωση της απόδοσης του συστήματος[/intlink] για τυχαίο αριθμό δοκιμών. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι 100 πιθανές εξελίξεις της απόδοσης του συγκεκριμένου συστήματος.

neyronika-diktya-eksomoiosi-grafima

Παρατηρούμε ότι στην χειρότερη περίπτωση το αρχικό κεφάλαιο των 100 units έχασε 22% (ελάχιστη τιμή 78) ενώ η καλύτερη απόδοση έφτασε στο 50% μετά από 385 στοιχήματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε για πολλές περισσότερες δοκιμές, ώστε  να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα της πιθανής πορείας της αποδοτικότητας του συστήματος. Σε 500 δοκιμές που δοκίμασα οι μέγιστες απώλειες ήταν 25% ενώ υπήρχε μία δοκιμή όπου η απόδοση ξεπέρασε το 65%.

neyronika-diktya-grafima-apodosisΣτην πράξη η πορεία του συστήματος μέχρι αυτή τη στιγμή σε περίπτωση που ακολουθείται σταθερό ποντάρισμα αποτυπώνεται στο διπλανό γράφημα. Το συνολικό κέρδος ανέρχεται στο 70% του αρχικού κεφαλαίου εάν ξεκινήσαμε με 100 μονάδες (units) και στοιχηματίζαμε 1 μονάδα ανά στοίχημα, μετά την ολοκλήρωση 1,223 αγώνων. Από τα παραπάνω πάντως καταλήγουμε πως εάν χαθούν συνολικά 25 μονάδες στα επόμενα 350 ή 400 προγνωστικά δε θα μας κάνει εντύπωση, αφού ένα τέτοιου μεγέθους [intlink id=”1345″ type=”post”]drawdown[/intlink] όχι μόνο προβλέπεται, αλλά συνέβη κιόλας και στην πράξη (650ο – 750ο στοίχημα)!

Τι θα γινόταν εάν αντί για [intlink id=”1442″ type=”post”]σταθερό ποντάρισμα[/intlink] ακολουθούσαμε το σύστημα πονταρίσματος με βάση το κριτήριο Kelly; Σύμφωνα με τα παραπάνω νούμερα αλλά όπως φαίνεται κι από γράφημα της εξομοίωσης της απόδοσης, θα έπρεπε να ρισκάρουμε το 9.8% του κεφαλαίου μας σε κάθε στοίχημα για τη βέλτιστη αύξηση του κεφαλαίου. kelly-criterion-neyronika-diktya-grafimaΣυνήθως το full kelly όπως ονομάζεται δεν είναι το ιδανικότερο για παίκτες που δεν είναι τόσο ριψοκίνδυνοι και προτιμάται η εφαρμογή του half kelly, στην περίπτωση αυτή το 4.90% του κεφαλαίου ανά στοίχημα. Εάν λοιπόν ξεκινούσαμε με 100 μονάδες κεφάλαιο το σύστημα από την πρώτη στιγμή και ορίζαμε €50 ανά μονάδα, τότε το αρχικό κεφάλαιο των €5,000 θα είχε 10πλασιαστεί σήμερα. Μια σημαντική ωστόσο παραδοχή είναι ότι το ποντάρισμα επαναυπολογίζεται μετά από κάθε αποτέλεσμα στο φύλλο Excel, το οποίο είναι αδύνατον να συμβεί σε πραγματικές συνθήκες, αφού τα στοιχήματα τοποθετούνται ταυτόχρονα σε αρκετούς αγώνες.

Εάν λοιπόν μετά από τη συγκέντρωση ενός μεγάλου δείγματος (5,000 αγώνες) τα νούμερα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, τότε με περισσότερη ασφάλεια μπορούμε να εφαρμόσουμε το κριτήριο Kelly στο ποντάρισμά μας. Μέχρι τότε ακολουθούμε σταθερό ποντάρισμα για να εξαχθούν χρήσιμα μεγέθη και ασφαλή συμπεράσματα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.