trading-review-video-16-febΤο γράφημα της μεταβολής απόδοσης ενός στοιχήματος χρησιμεύει στην κατανόηση της υπάρχουσας τάσης της μεταβολής αυτής. Στο trading η τάση είναι η φίλη μας (trend is your friend) και θα πρέπει να έχουμε ένα καλό λόγο για να στοιχηματίσουμε ενάντια σε αυτήν. Ο Κώστας στο σημερινό βίντεο του Betfair trading review στηρίχθηκε στην αντίσταση που είχε συναντήσει η απόδοση του φαβορί αλόγου κατά την άνοδό του. Αν και πράγματι τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης προσφέρονται για να τοποθετούμαστε στο trading, εντούτοις χρησιμεύουν και για την οριοθέτηση των [intlink id=”1696″ type=”post”]stop loss[/intlink] μας. Θα δείτε λοιπόν στο βίντεο τι συμβαίνει όταν ένας trader δεν κλείνει τη θέση του, όταν η αγορά μιλάει και η [intlink id=”1608″ type=”post”]γραμμή τάσης[/intlink] δείχνει πως έχει στοιχηματίσει προς λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο στο τέλος καταφέρνει και βγάζει τον Άσσο από το μανίκι μετατρέποντας ένα χαμένο trade σε κερδισμένο. Θα έλεγα όμως πως η ίδια η αγορά τού έκανε το δώρο παρά ότι το κέρδος οφείλεται σε σωστό trading.

Εξαρχής λοιπόν βλέποντας τη μεταβολή της απόδοσης διαπιστώνουμε ένα εμφανές breakout, σημάδι πως υπάρχει ανοδική στην προκειμένη περίπτωση τάση. Η απόδοση βρίσκει αντίσταση στο 3.10 περίπου όπου και ξεκινάει το trading με πορεία προς τα κάτω, δηλαδή με υπέρ/back. Αν και πράγματι υπάρχει η αντίσταση και ήταν για κάποια δευτερόλεπτα εμφανής σε εκείνο το σημείο, πρέπει να θυμόμαστε πως όσο πιο πολλές φορές έχει βρει αντίσταση η απόδοση σε ένα επίπεδο, τόσο πιο σημαντική αντίσταση είναι αυτή. Στο βίντεο παρατηρείται εύκολα πως η απόδοση βρήκε αντίσταση σε ένα σημείο που δεν είχαμε κάποιο προηγούμενο σημάδι. Όπως και να έχει το σημείο εισόδου δεν είναι κακό. Το λάθος γίνεται στη συνέχεια όταν η απόδοση ξεπερνάει την αντίσταση.

Σε εκείνο το σημείο εξαρτάται που έχουμε ορίσει το stop loss μας. Στα [intlink id=”2504″ type=”post”]πόσα ticks υπαγορεύει η διαχείριση χρημάτων[/intlink] με άλλα λόγια. Δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό λάθος, αφού στη συνέχεια παρατηρούμε την τακτική του «averaging». Το averaging είναι η μέθοδος trading κατά την οποία μεγαλώνουμε τη θέση μας όταν η αγορά κινείται εναντίον μας, ώστε αθροίζοντας τα trades να προκύπτει ο μέσος όρος του σημείου εισόδου πιο κοντά στην τρέχουσα τιμή. Για παράδειγμα στοιχηματίζουμε υπέρ/back στο 3.10 €10. Η αγορά φτάνει 3.30 και είμαστε πίσω 4 ticks. Τοποθετούμε ακόμα ένα υπέρ/back στοίχημα στο 3.30 των €10 κι έτσι τώρα έχουμε €20 στο 3.20. Πλέον είμαστε 2 ticks πίσω αλλά με διπλάσια θέση.

Εάν πάει στο 3.40 η απόδοση, θα στοιχηματίσουμε €20 εκεί οπότε θα έχουμε κάνει averaging φέρνοντας τη μέση απόδοση εισόδου στο 3.30 με €40 όμως και πάει λέγοντας. Η μέθοδος του averaging δε συνιστάται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως π.χ. όταν η αγορά κινείται εμφανώς πλαγίως και προς στιγμήν πανικός έχει ωθήσει την απόδοση λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα [intlink id=”1619″ type=”post”]επίπεδα στήριξης κι αντίστασης[/intlink].

stoxos-kerdos

Τέλος, μην ξεχνάμε πως δε χρειάζεται να είναι όλα τα trades μας κερδισμένα. Στο scalping του ανταλλακτηρίου της Betfair όντως το ποσοστό επιτυχίας είναι σχετικά μεγάλο, όμως αποκλείεται να έχετε 100% επιτυχημένα trades. Όταν η αγορά γυρίζει εναντίον σας, περιορίστε τις απώλειές σας. Έτσι θα δεχθείτε μια μικρή σχετικά ήττα, αλλά θα εκμεταλλευτείτε την μετέπειτα εξακριβωμένη τάση και θα κερδίσετε πολύ πιθανόν αρκετά περισσότερα. Η προσπάθεια να κερδίσουμε έστω κι ένα μικρό ποσό ρισκάροντας 5πλάσιο ή και 10πλάσιο θα έχει άσχημη επίδραση στο κεφάλαιό μας σε βάθος χρόνου.

Να σημειώσω κλείνοντας πως δεν έχω παρακολουθήσει εκ των προτέρων το βίντεο για να γίνω προφήτης, αλλά παρακολουθώ για πρώτη φορά το βίντεο όσο κάνω το σχολιασμό, κάτι που φαίνεται στα τελευταία λεπτά όπου κάνω λάθος προβλέποντας μια ανοδική διόρθωση.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.