moodys-investors-serviceΧθες ανακοινώθηκε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, γεγονός που αποτελεί την οικονομική είδηση της εβδομάδας. Πώς μπορεί να σχετίζεται αυτή η αρνητική ομολογουμένως είδηση με τις αποδόσεις στα στοιχήματα; Τι ερμηνεία δίνεται σε αυτές τις οικονομικές ανακοινώσεις από διαφόρους οίκους και τι αντίκτυπο έχει στο Ελληνικό χρηματιστήριο; Όπως θα δούμε, η μεταβολή των αποδόσεων στα στοιχήματα ποδοσφαίρου ή άλλων αθλημάτων μερικές φορές οφείλεται σε αντίστοιχες ανακοινώσεις αθλητικών «οίκων» ή καλύτερα παραγόντων. Άλλωστε ενδεχομένως αυτού του είδους οι ειδήσεις όπως η υποβάθμιση Moody’s έχουν κάποιο στόχο, που δεν είναι άλλως από τη μόχλευση των αγορών.

Μόχλευση των αποδόσεων στοιχήματος σημαίνει η τεχνητή καθοδήγηση κατά κάποιο τρόπο των αποδόσεων σε υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα από τα τωρινά. Η μόχλευση γίνεται είτε με στοιχηματισμό μεγάλων ποσών, είτε με ειδήσεις και φήμες που παρασύρουν τους παίκτες είτε με άλλους πιο περίπλοκους τρόπους. Στόχος όμως είναι η μεταβολή των αποδόσεων προς την τιμή που επιθυμεί εκείνος που βρίσκεται πίσω από τους μεγάλους τζίρους ή πίσω από τις ειδήσεις. Για να εξηγήσουμε καλύτερα το φαινόμενο της μόχλευσης και να το παραλληλίσουμε με την υποβάθμιση του οίκου Moody’s, αρκεί να φέρουμε ένα πολύ χτυπητό παράδειγμα σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

fimes-nonosΈστω ότι είστε ένας σημαντικός άνθρωπος μιας μεγάλης ομάδας κι έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν είναι ευρέως γνωστές, ή τουλάχιστον ο κόσμος πιστεύει πως έχετε πρόσβαση σε αυτές. Μπορεί να είστε ο πρόεδρος, ο προπονητής, ο τεχνικός διευθυντής ή κάποιος άλλος σημαντικός παράγοντας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Πληροφορήστε πως η ομάδα στον επόμενο αγώνα θα χάσει κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα, γιατί είτε θα απουσιάσουν παίκτες, γιατί ο προπονητής θα κατεβάσει τη δεύτερη ομάδα, γιατί ο πρόεδρος θέλει να πουλήσει την ομάδα και οι παίκτες είναι απλήρωτοι, γιατί ο αγώνας είναι στημένος ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Επομένως θέλετε να στοιχηματίσετε όσα περισσότερα χρήματα μπορείτε στο κατά/lay στοίχημα της ομάδας, δηλαδή να στοιχηματίσετε ενάντια στη νίκη της ομάδας. Υπάρχουν δύο προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Το ένα είναι να μη μεταβάλλετε την τρέχουσα απόδοση και το δεύτερο να βρείτε παίκτες να παίξουν το στοίχημά σας, δηλαδή τον απαιτούμενο τζίρο.

Εάν πριν στοιχηματίσετε βγείτε στα μέσα ενημέρωσης και πείτε ότι η ομάδα θα χάσει 100%, αυτομάτως οι backers/παίκτες θα αποσύρουν τα στοιχήματά τους υπέρ της ομάδας σας που είναι μεγάλο φαβορί και θα ποντάρουν στην αντίπαλη. Ταυτόχρονα οι layers θα ξεκινήσουν να τοποθετούν μεγάλα ποσά κατά της ομάδας, οδηγώντας τις αποδόσεις ψηλότερα. Με άλλα λόγια θα έχετε εξαφανίσει τη ζήτηση για υπέρ/back στην ομάδα σας και θα έχετε αυξήσει τρομακτικά την προσφορά για στοιχήματα υπέρ της ομάδας σας (lay στοιχήματα). slippage-trading-stoixima-betfairΈτσι όταν θα θελήσετε στη συνέχεια να στοιχηματίσετε κι εσείς κατά της ομάδας με πολύ μεγάλα ποσά, θα βοηθήσετε την απόδοση να ανέβει ακόμα υψηλότερα ενώ ακόμα περισσότεροι layers θα βρεθούν μπροστά από εσάς, βλέποντας τα μεγάλα στοιχήματα που τοποθετείτε στην αγορά (φαινόμενο [intlink id=”1730″ type=”post”]slippage[/intlink]). Με αυτόν τον τρόπο έχετε καταστρέψει τη στρατηγική σας και η πολύτιμη πληροφορία που είχατε έκανε φτερά.

Έστω τώρα ότι δεν ενημερώνετε κανέναν. Όταν θα ξεκινήσετε να τοποθετείτε τα lay στοιχήματα, λόγω του δυσανάλογου μεγέθους των στοιχημάτων σας με τον υπάρχον τζίρο και τα διαθέσιμα ποσά από άλλους παίκτες, θα οδηγήσετε πολλούς παίκτες να ακολουθήσουν την τάση που εσείς δημιουργείτε, με συνέπεια να ταιριάξετε λίγα χρήματα και να οδηγήσετε και πάλι τις αποδόσεις ψηλότερα, πράγμα που δε σας συμφέρει αφού στοιχηματίζετε κατά. Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη απάντηση στο πρόβλημά σας; Η λύση βρίσκεται στην κυκλοφορία ειδήσεων κι ανακοινώσεων ευνοϊκές προς την ομάδα σας, ώστε να επηρεάσετε την κοινή γνώμη να στοιχηματίσει υπέρ της ομάδας!

Τώρα λοιπόν δημοσιογράφοι και διάφοροι άλλοι παράγοντες διαδίδουν στα μέσα και το διαδίκτυο πως η μεγάλη ομάδα σας είναι το μεγάλο φαβορί στον επερχόμενο αγώνα. Η ομάδα δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες, θα κατέβει στο γήπεδο πλήρης με όλα τα δυνατά της αστέρια ενώ δόθηκε ως κίνητρο στους παίκτες ένα μπόνους για νίκη. Από την άλλη έρχεστε σε επαφή με την αντίπαλη ομάδα η οποία με τη σειρά της διαδίδει πως ο αγώνας είναι αδιάφορος για αυτήν. Όλα αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι παίκτες και να υπάρξει μεγάλη ζήτηση τώρα για υπέρ/back στοιχήματα στην ομάδα σας. Δημιουργήσατε λοιπόν τεχνητά ζήτηση για lay στοιχήματα, δεν έχετε παρά να προσφέρετε αυτά τα lay στοιχήματα και να ταιριάζετε σταδιακά όλα τα ποσά που επιθυμούν να παίξουν υπέρ! Έχετε βρει τον απαραίτητο τζίρο για να παίξετε το στοίχημά σας ενώ όλοι οι άλλοι παίκτες σας βοηθούν με το να μην επιτρέπουν να ανέβει η απόδοση. Ό,τι καλύτερο για σας. Όταν θα γίνει το 0-1 ξαφνικά όλοι θα έχουν στοιχήματα υπέρ της ομάδας σας που θα χάνει, και ένας φοβερός τζίρος που επιθυμεί να κλείσει τα trades θα οδηγήσει πλέον την απόδοση πολύ ψηλά πριν ακόμα τελειώσει ο αγώνας!

Περνώντας τώρα στην υποβάθμιση Moody’s ας δούμε σε άμεση σχέση με τη μόχλευση των αποδόσεων που εξηγήσαμε παραπάνω πως αυτή ερμηνεύεται στα χρηματιστήρια και συγκεκριμένα στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτή τη φορά είστε ένας πολύ μεγάλος επενδυτής που διαχειρίζεται τρομακτικά μεγάλα ποσά χρημάτων. Σας ενδιαφέρει το Ελληνικό χρηματιστήριο αυτόν τον καιρό και θέλετε να αγοράσετε μετοχές. Ωστόσο ο τζίρος του χρηματιστηρίου δεν είναι ικανός να απορροφήσει όλη την αγοραστική σας δύναμη – έχετε δηλαδή το πρόβλημα του τζίρου όπως προείπαμε. Από την άλλη οι τιμές είναι άκρως δελεαστικές και θέλετε να αγοράσετε όσο αυτές είναι σε χαμηλά επίπεδα – το πρόβλημα της ανόδου των αποδόσεων όπως και πάλι προείπαμε. Εάν ανακοινώσετε πως ενδιαφέρεστε να αγοράσετε, θα οδηγήσετε πολλούς επενδυτές να ξεκινήσουν να αγοράζουν κι αυτοί με τη σειρά τους, αυξάνοντας τις τιμές και τη ζήτηση ενώ η προσφορά θα εξαφανιστεί. Και σε αυτήν την περίπτωση έχετε τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Η λύση είναι και πάλι η ίδια.

xameno-grafima-systimaΑνακοινώνετε αρνητικές ειδήσεις για την Ελλάδα, κυκλοφορείτε φήμες για χρεωκοπία και δυσμενή αντιμετώπιση των άλλων χωρών απέναντι στην Ελληνική οικονομία. Πολύς κόσμος επηρεάζεται από αυτά και τρέχει να πουλήσει και την τελευταία μετοχή που διαθέτει. Πλέον υπάρχει η απαιτούμενη προσφορά μετοχών για να αγοράσετε χωρίς να αυξήσετε τις τιμές. Σιγά σιγά τοποθετείτε το μεγάλο όγκο χρημάτων και αποκτάτε μετοχές που κανείς δε φαίνεται να θέλει να κρατά σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Αφού αποκτήσετε ένα ικανοποιητικό portfolio μετοχών, αποσύρετε τις αρνητικές ειδήσεις, ενισχύετε τις ευνοϊκές και αφήνετε τις αγορές να βρουν το δρόμο τους, βοηθώντας πού και πού να πάνε ακόμα υψηλότερα. Ενώ λοιπόν πλέον όλοι μπαίνουν στο χρηματιστήριο, εσείς πουλάτε σιγά σιγά εξασφαλίζοντας τα κέρδη σας.

Ποιος ο λόγος όμως εξαρχής για να αγοράσετε; Υπάρχουν δύο λόγοι, είτε γιατί έχετε ήδη πουλήσει (short selling), είτε γιατί γνωρίζετε πως θα υπάρξει ζήτηση για αγορά μετοχών στο μέλλον από άλλους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως και σύμφωνα με όσα είπαμε, αποκλείεται να θέλετε να πουλήσετε! Σκεφτείτε, εάν θέλατε να πουλήσετε μετοχές που έχετε στα χέρια σας, δε θα θέλατε να βρείτε αγοραστές; Με το να ανακοινώνετε κακές ειδήσεις για το Ελληνικό χρηματιστήριο δε βοηθάτε να βρείτε αγοραστές, αντιθέτως δημιουργείτε πωλητές και φανερώνετε τις διαθέσεις σας! Πολλοί θα τρέξουν να πουλήσουν μαζί με εσάς και κινδυνεύετε να μην πουλήσετε σε υψηλές τιμές (short selling) ή να κλείσετε τις θέσεις σας που αγοράσατε πριν 2-3 μήνες φθηνότερα, και να χαραμίζετε τα όποια κέρδη σας.

genikos-deiktis-evdomadiaio-grafima-8-mar

Κλείνοντας αξίζει να δούμε την εικόνα του γενικού δείκτη του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Στο εβδομαδιαίο γράφημα βλέπουμε ότι από τον Ιούνιο 2010 ο δείκτης κινείται μεταξύ 1400 και 1800 μονάδων. 3 φορές έχει επαληθεύσει τη στήριξη και 2 φορές την αντίσταση σε αυτά τα [intlink id=”1619″ type=”post”]επίπεδα[/intlink], ενώ παρατηρείται και MACD divergence τους τελευταίους μήνες. Επίσης στο ημερήσιο γράφημα το 62% επίπεδο Fibonacci βρίσκεται ακριβώς στις 1500 μονάδες, προσφέροντας μια πιθανή ενδεχόμενη στήριξη. Η 25η Μαρτίου θα αποτελέσει λένε πολύ σημαντική μέρα για την Ελληνική οικονομία. Η 25η Μαρτίου πέφτει Παρασκευή ενώ στην Ελλάδα είναι αργία. Εκείνη τη μέρα θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο κατά σειρά εβδομαδιαίο candlestick στο γράφημα. Εάν μέχρι εκείνη την Παρασκευή οι 3 εβδομάδες είναι πτωτικές και ο δείκτης έχει πλησιάσει τη στήριξη, αρκεί μια αρνητική είδηση για να σπάσει η στήριξη και να οδηγηθεί ο δείκτης χαμηλότερα. Εάν αντίθετα έχει κερδίσει ο δείκτης κι έχει φτάσει στις 1800, μια θετική είδηση θα δημιουργήσει το επιθυμητό για τους αγοραστές breakout προς τα επάνω για μεγαλύτερα κέρδη. Από την άλλη μια αρνητική είδηση θα επαληθεύσει την αντίσταση.

genikos-deiktis-imerisio-grafima-fibonacci-8-mar

Φυσικά αυτοί που γνωρίζουν δεν θα περιμένουν την 28η Μαρτίου για να αγοράσουν ή να πουλήσουν, θα το έχουν κάνει μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες. Αρκεί να παρακολουθούμε την αγορά τις επόμενες 20 μέρες και να συγκεντρωθούμε σε μέρες που ο τζίρος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος. Αναλόγως την κίνηση εκείνων των ημερών, μπορούμε να αποκτήσουμε μια ιδέα για τις προθέσεις των μεγάλων επενδυτών.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.