ak-hand-pokerΈνα από τα πιο συχνά λάθη των νέων ή/και κακών παικτών στο πόκερ είναι η κατάληξη όλου του stack τους στο pot πριν καν ανοίξει το flop κρατώντας στο χέρι A-K. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, κάτι τέτοιο να συμβεί ακόμα και στα πρώτα στάδια ενός τουρνουά! Οι πιθανότητες να σας μοιραστεί Α-Κ ίδιου χρώματος είναι 1 προς 300 περίπου και σίγουρα αρχικά χέρια σαν αυτό έχουν μεγάλη ισχύ και σας δίνουν πολλές πιθανότητες να κερδίσετε ένα μεγάλο pot. Παρ’όλα αυτά το πόκερ είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται και όσο καλά και αν δείχνουν τα στατιστικά, το turn και το river μπορούν να κάνουν το χέρι σας άνω-κάτω.

Όταν πάνω από 4 αντίπαλοι διεκδικούν το pot, τότε ο Άσσος-Ρήγας ίσως να μην είναι το πιο δυνατό χέρι. Υπάρχουν πολλά χέρια από τα οποία μπορεί να χάσουμε ή τουλάχιστον τα draws να τους προσδίδουν μεγάλα odds. Βέβαια σε medium/short stacked games ακόμα και αν μπείτε με όλα σας τα chips μέσα στο pot, το χέρι σας στέκεται πολύ δυνατά και έχετε πολλές πιθανότητες να κερδίσετε.

Πανάκεια απάντηση στο πως να παιχτεί οποιοδήποτε φύλλο στο πόκερ (και στην περίπτωση μας το A-Κ) δεν υπάρχει, εξαρτάται από το είδος του παιχνιδιού και την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Αν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε early position (δηλ. πρέπει να μιλήσουμε από τους πρώτους ) σε παιχνίδι tight aggressive, μπορούμε να κάνουμε ένα απλό limp in –ποντάροντας το μικρότερο δυνατό ποσό- και είναι εξαιρετικά πιθανό να δεχθούμε raise από πιο αδύναμα χέρια όπως A-Q, A-J ή ζευγάρια.Ειδικά αν το χέρι μας έχει επαφή με το flop μπορούμε να κάνουμε check-raise, το πότε και αν θα γίνει αυτό εξαρτάται από το πλήθος παικτών και την επιθετικότητα όσων διεκδικούν το pot.

Από mid to late position, έχουμε πλεονέκτημα θέσης και με ένα raise κάνουμε επίθεση στα blinds ενώ μπορεί να κερδίσουμε την πάσα πριν καν ανοίξουν τα φύλλα. Βέβαια αν το flop ανοίξει και δεν έχουμε καμία επαφή, μπορεί εύκολα το προβάδισμα να το πάρει κάποιος αντίπαλος.

Από θέση blind, το check από θέση big blind και το limp in από small blind , είναι οι πιο προσιτές επιλογές. Τα καλά χέρια μπορούν να σας κοστίσουν, εφόσον βρίσκεστε εκτός θέσης. Σε περίπτωση που διεκδικούν το pot πολλά άτομα και δεν έχετε καμία επαφή με το flop τότε καλύτερα να το πετάξετε εκτός και αν σας επιτρέπει το stack και οι συνθήκες.

Στα λεγόμενα loose games, ένα raise είναι αρκετά πιθανό να το δουν οι κακοί παίκτες και σίγουρα αυτό είναι κάτι που θέλουμε, όμως αν ακολουθήσουν πολλοί, είναι πιθανό να χάσουμε την παρτίδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κυνηγάνε φύλλα για να συμπληρώσουν πχ. κέντα ή χρώμα. Τότε κάνουμε raise γιατί θέλουμε να πληρώσουν κάθε τους κίνηση, ενώ μπορεί κάποιοι να αναθεωρήσουν και να κάνουν fold και πλέον με ελάχιστους εναπομείναντες αντιπάλους, το pot ίσως καταλήξει στην τσέπη σας.

online-poker-diavasma-antipaloiΕκτός από τη θέση, άλλη παράμετρος ίσης ή και μεγαλύτερης σημασίας είναι το «διάβασμα» των αντιπάλων. Αν για παράδειγμα κάνουμε raise και δουν το ποντάρισμα μας κάποιοι tight παίχτες μην θεωρείτε απίθανο να κρατάνε Α-Α ή Κ-Κ. Μια αναμέτρηση απέναντι σε αυτά τα δύο φύλλα δεν είναι ότι πιο επιθυμητό.

Αφού έχει βγει το flop, αν βρισκόμαστε σε bad position και στη συγκεκριμένη παρτίδα παίζουν πολλοί παίχτες, μη διστάσετε να πετάξετε το χέρι. Να θυμάστε ότι οι μεγάλοι παίχτες κάνουν fold και με δυνατά φύλλα όταν θεωρούν ότι βρίσκονται πίσω. Αντιθέτως, αν έχουμε δείξει επιθετικότητα pre-flop και είμαστε αντιμέτωποι με 2 ή και 3 αντιπάλους ακόμη και αν δεν έχουμε «χτυπήσει» το flop είναι αρκετά πιθανό να είμαστε μπροστά. Σε περίπτωση που δεχθούμε re-raise, ενώ πριν ήμασταν επιθετικοί πρέπει να αναλογίστουμε τις πιθανότητες και η κίνηση μας εξαρτάται από το flop. Σε ένα flop J-Q-A μπορούμε εύκολα να χάσουμε την πάσα από χέρι Α-Α, J-J, Q-Q, A-Q και Α-J.

Αν τελικά φτάσουμε στο turn τα πονταρίσματα μας από εκείνο το σημείο και εφόσον το επιτρέψει η περίσταση πρέπει να είναι διπλάσια από τα προηγούμενα γιατί πολλοί loose παίχτες θα δουν το bet μας πριν το flop αλλά από εκεί και έπειτα θα τους κοστίζει πολύ ακριβά. Μπορεί να πάρουμε το pot χωρίς καν να ανοίξει το river. Αν η παρτίδα συνεχιστεί μέχρι και το river, με τα πράγματα να έχουν πια κριθεί, το bet μας πρέπει να είναι αποκλειστικά για value και να αποσκοπεί όχι στην εκδίωξη των αντιπάλων αλλά στο να μαζευτούν περισσότερα chips στο pot.

Η ενασχόληση του με τον τζόγο ξεκίνησε το 2009 όταν και επισκέφτηκε το τοπικό πρακτορείο. Παρ 'όλο που η προσφερόμενη ποικιλία στοιχημάτων ήταν περιορισμένη κατάφερε να διαδραματίσει κερδοφόρα πορεία στο παιχνίδι, η οποία και συνείσφερε τα μέγιστα στις εξωτερικές του δραστηριότητες. Από το 2010 στράφηκε στο διαδυκτιακό στοίχημα και το ανταλλακτήριο κάνοντας κυρίως trading ποδοσφαίρου αλλά και ιπποδρομιών ενώ τον τελευταίο χρόνο στις ασχολίες του ενσωματώθηκε και το πόκερ.