fliperaki-pokerΗ λέξη tilt προέρχεται από τα φλιπεράκια, τα οποία όταν μετακινείς απότομα ή κλωτσάς μπλοκάρουν σκόπιμα και σαν αποτέλεσμα χάνεις τη μπάλα ενώ σε εμφανές σημείο της οθόνης αναγράφεται η ένδειξη  tilt. Έτσι και στο πόκερ, η νέμεσις κάθε παίχτη ακούει στην παραπάνω ονομασία. Όλα ξεκινάνε καθώς εμείς παρ’όλο που παίζουμε με στρατηγική,υπομονή και πειθαρχία και ενώ πιστεύουμε ότι διαθέτουμε το καλύτερο χέρι της παρτίδας δεχόμαστε bad beat. Προσπαθούμε να πάρουμε πίσω τα κεκτημένα έχοντας προφανώς  χάσει  μέρος της ψυχραιμίας μας και ύστερα από μερικές πάσες χάνουμε  από ακόμη  ένα τραγικό bad beat. Εκείνη τη στιγμή το μυαλό αρχίζει να θολώνει και τη θέση της σκέψης παίρνει μια ανεξέλεγκτη και αυτόματη συμπεριφορά η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη ή ακόμα και ολική απώλεια του κεφαλαίου.

Μία και μόνο παρτίδα ίσως να είναι αρκετή για να χάσουμε την πλήρη ψυχραιμία μας, να μην αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας και να γίνουμε εύκολος στόχος των έξυπνων αντιπάλων. Παίχτες επιρρεπείς  στο tilt, έχοντας να αντιμετωπίσουν  τέτοιες καταστάσεις, θα τους είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν και συνεπώς θα χάνουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους.

Βέβαια το να είσαι τιλταρισμένος  δεν σημαίνει ότι θα παίζεις επιθετικά , παίζοντας υπερβολικά παθητικό παιχνίδι είναι επίσης μια ένδειξη , όπως και το να διστάζεις να βρεθείς αντιμέτωπος και να διεκδικείς το pot εναντίον κάποιου συγκεκριμένου παίχτη ο οποίος στις προηγούμενες μάχες κατάφερε να επικρατήσει.Στις πλείστες περιπτώσεις πάντως,οι παίχτες έχουν υποκύψει και είναι εκτός εαυτού μετά από ένα bad beat ή όταν για πολύ ώρα αδυνατούν να κερδίσουν pot . Tilt μάλιστα μπορούν να προκαλέσουν και οι απανωτές νίκες , σε μικρότερο βαθμό μεν , αλλά σε σημείο που να επηρεάζουν το παιχνίδι μας δε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που θα μπορούσε να βγάλει τον καθένα μας εκτός εαυτού είναι το εξής: έπαιζα σε τουρνουά heads-up με αντίπαλο έναν παίχτη αρκετά loose , που έβλεπε πολλά χέρια και πολλές φορές κυνηγούσε φύλλο μέχρι το river. Με τα blinds να είναι 50/100 και εμένα να μου απομένουν περίπου 2000 chips (έπειτα από bad beat) ενώ του αντιπάλου 3900, κάνω preflop raise από θέση  button  στα 300 chips, με Α-μπαστούνι και 8-μπαστούνι. Εκείνος τα βλέπει και  το  flop έρχεται Α-σπαθί  3-μπαστούνι   8-καρό. Έκανε bet 200 chips σε pot των 600 και πήγα ρέστα χωρίς να το σκεφτώ παραπάνω. To turn ήρθε 5-σπαθί και το river 2-καρό ενώ στο showdown είδα πως κρατούσε 4-καρό και 9-μπαστούνι !! Το 2 στο river ήταν αυτό που χρειαζόταν για να κάνει το straight και να με πετάξει εκτός τουρνουά. Σίγουρα ο εκνευρισμός ήταν μεγάλος, όμως αντί να συνεχίζω να παίζω πόκερ πλέον τιλταρισμένος από την τελευταία πάσα , σηκώθηκα, καθάρισα το κεφάλι μου από τις σκέψεις και έφερα στο μυαλό μου τη στιγμή όπου σε ένα άλλο τουρνουά ένας Βαλές στο river μου έδωσε straight flush και από εκεί που ήμουν πίσω, νίκησα την παρτίδα !

Η αντιμετώπιση του tilt είναι θέμα εμπειρίας. Τα bad beat και οι ατυχίες είναι μέρος του παιχνιδιού. Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε σταθεί πραγματικά τυχεροί σε παρτίδες που στατιστικά οι πιθανότητες ήταν εναντίον μας. Ο εκνευρισμός είναι απόλυτα φυσιολογική αντίδραση , μπορούμε όμως να τον περιορίσουμε και εάν θέλουμε σε βάθος χρόνου να βγούμε κερδισμένοι από το πόκερ το ιδανικό θα ήταν να μην τιλτάρουμε καθόλου , όμως κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο για του περισσότερους. Ο περιορισμός του tilt θα αποτρέψει το bankroll μας από το να δέχεται μεγάλες απώλειες , πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν δρούσαμε με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα. Πολλοί παίχτες ξεστομίζουν διάφορα «γαλλικά» και απειλές στο chat κατά του αντιπάλου και ξεσπούν γενικότερα στην οθόνη του υπολογιστή. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε και η κατάσταση έχοντας ήδη λάβει την κατιούσα , με τις βλασφημίες δεν θα μπορέσει να ανατραπεί. Περπατήστε στο σπίτι, ακούστε μουσική , κάντε βαράκια ή οτιδήποτε άλλο σας ηρεμεί και όταν νιώσετε έτοιμοι και έχοντας ξεπεράσει τις άτυχες στιγμές , επιστρέψτε στα τραπέζια με καθαρό μυαλό για να παίξετε το πόκερ που ξέρετε και στις επόμενες παρτίδες ίσως ο τροχός να γυρίσει.

Η ενασχόληση του με τον τζόγο ξεκίνησε το 2009 όταν και επισκέφτηκε το τοπικό πρακτορείο. Παρ 'όλο που η προσφερόμενη ποικιλία στοιχημάτων ήταν περιορισμένη κατάφερε να διαδραματίσει κερδοφόρα πορεία στο παιχνίδι, η οποία και συνείσφερε τα μέγιστα στις εξωτερικές του δραστηριότητες. Από το 2010 στράφηκε στο διαδυκτιακό στοίχημα και το ανταλλακτήριο κάνοντας κυρίως trading ποδοσφαίρου αλλά και ιπποδρομιών ενώ τον τελευταίο χρόνο στις ασχολίες του ενσωματώθηκε και το πόκερ.