betsson-antallaktirio-kleisimoΕχθές το βράδυ αποφάσισα να τοποθετήσω ένα στοίχημα της τελευταίας στιγμής, αφού τα τελευταία νέα που είχα σχετικά με το παιχνίδι υποστήριζαν την τοποθέτηση ενός στοιχήματος, με σκοπό να κάνω trading στο σύνολο των γκολ του παιχνιδιού της Espanyol με την Atletico Madrid. Ως οργανωμένος παίκτης διαθέτω, εκτός του ανταλλακτηρίου της Betfair, και ένα λογαριασμό στο ανταλλακτήριο της Betdaq, τον οποίο τον έχω για καθαρά λόγους ασφάλειας (κλείσιμο στοιχημάτων σε περίπτωση δυσλειτουργίας της Betfair) και δοκιμών νέων τεχνικών ή στρατηγικών. Έτσι λοιπόν είκοσι λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης έκανα login στον λογαριασμό μου με σκοπό την τοποθέτηση του στοιχήματος σε μια περιοχή αποδόσεων από 1.90 και πάνω, αφού η δική μου προσωπική κοστολόγηση μου έδειχνε καθαρά ότι κάθε στοίχημα στο προαναφερθέν εύρος τιμών ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό value bet.

betdaq-tziros-la-liga

Ωστόσο τα ποσά που αντίκρισα, καθώς και ο τζίρος και η ρευστότητα που είχε το συγκεκριμένο παιχνίδι (επαναλαμβάνω 20 λεπτά πριν την έναρξη) ήταν απογοητευτικά και απαγορευτικά για το ποσό το οποίο είχα στο μυαλό μου. Στην εικόνα φαίνονται τα ποσά του back και του lay, 30€ και 19€ αντίστοιχα, ενώ ο τζίρος (matched bets) έφτανε στο «αστρονομικό» ποσό των 1.267 €, για ένα παιχνίδι της La Liga! Ίδια στιγμή τα αντίστοιχα ποσά που εμφανιζόταν στην Betfair ήταν αυτά που περίμενα και όπως γίνεται κατανοητό, οδήγησα το στοίχημα μου προς το λογαριασμό μου στο εν λόγω ανταλλακτήριο.

betfair-la-liga-tziros-agora

Το παραπάνω συμβάν σε συνδυασμό με την αστάθεια που παρουσιάζει η Betfair το τελευταίο τρίμηνο, όσον αφορά τα «κρασαρίσματα» που έχει κατά καιρούς με οδήγησαν στο απλό ερώτημα που είναι και ο τίτλος αυτού του κειμένου. Το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο εδώ και αρκετό διάστημα διατυμπανίζει ότι είναι το Νο 1 ανταλλακτήριο στον κόσμο και πίσω από αυτό υπάρχει μια εταιρία φερέγγυα και ταυτόχρονα μεγάλη. Τα περισσότερα από αυτά δεν τίθενται προς αμφισβήτηση, αφού όντως η συγκεκριμένη εταιρία είναι άριστη όσον αφορά το θέμα φερεγγυότητα αλλά και ως προς το μέγεθος των στοιχημάτων και των χρηματικών συναλλαγών που διεκπεραιώνει καθημερνά, ανάμεσα σε χιλιάδες χρήστες και στοιχηματικές αγορές. Ωστόσο, για να μπορέσει μια εταιρία να θεωρείται, στα μάτια μου τουλάχιστον, ως η κορυφαία εταιρία του είδους, θα πρέπει να παρέχει κάτι πολύ απλό στους πελάτες της. Σταθερότητα των υπηρεσιών της. Δε νοείται Σάββατο απόγευμα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί και τοποθετεί στοιχήματα σε δύο μεγάλα πρωταθλήματα (Premier League και Budensliga) καθώς και χιλιάδες traders να προσπαθούν να κάνουν trading ή να τζογάρουν στις Βρετανικές ιπποδρομίες, να μένουν στον «αέρα» με τα κεφάλαια τους να είναι έρμαια τους συστήματος του ανταλλακτηρίου. Το παραπάνω, αν συνέβαιναν μία φορά θα ήταν κατανοητό αλλά το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε (και με πόνο αφού έχασε ποσά, τα  οποία δεν έκλεισα πριν την έναρξη κάποιων ιπποδρομιών), ουκ ολίγες φορές. Προσωπικά πιστεύω ότι η Betfair έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει και ουσιαστικά το Νο 1 ανταλλακτήριο, κάτι σαν την Wall Street διαδικτυακού στοιχήματος αλλά χρειάζεται πολλά βήματα ακόμα για να το καταφέρει.

Η ερώτηση βέβαια που τίθεται αυτομάτως είναι: Γιατί έχει κανένα σοβαρό λόγο να βιαστεί? Ειλικρινά λυπάμαι που το γράφω αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Γιατί πολύ απλά οι ανταγωνίστριες εταιρίες ή κοιμούνται ή δεν γνωρίζουν τεχνικές και στρατηγικές ικανές που θα τις ωθήσουν στο να μπουν και να πάρουν κομμάτι της αγοράς. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι πραγματικά περιμένουν. Ειδικά το τελευταίο διάστημα (κυρίως το πρώτο τρίμηνο του 2011) η δυσλειτουργία του ανταλλακτηρίου της Betfair έδινε την απίστευτη αφορμή και αιτία στις ανταγωνίστριες εταιρίες να εισέλθουν δυνατά στην αγορά, αλλά…Είναι σαν να σου δίνουν το φαγητό στο πιάτο και εσύ να κάθεσαι να το κοιτάς μη γνωρίζοντας αν χρειάζεται να ανοίξεις ή όχι το στόμα σου για να φας. Τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι παίκτες και όλα τα forum στο internet γέμιζαν με συνεχή παράπονα για τη συγκεκριμένη εταιρία. betdaq-meiomeni-promitheiaΠαράλληλα αλλά όχι με την ένταση που θα έπρεπε, η άμεσα ενδιαφερόμενη και ανταγωνίστρια εταιρία Betdaq έβγαζε προσφορές με χαμηλότερη προμήθεια, γεγονός θετικό αλλά όχι ικανό στο να τραβήξει νέους παίκτες, gamblers ή traders.

Σίγουρα η Betfair δεν είναι η μοναδική εταιρία που παρέχει υπηρεσίες ανταλλακτηρίου και ούτε βέβαια αποτελεί το μονοπώλιο με τη στενή έννοια του όρου, ωστόσο αυτό που γνωρίζω εγώ προσωπικά είναι ότι είναι πολύ εύκολο να είσαι πρώτος αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Ανταγωνισμός που κρίνεται αναγκαίος τόσο για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παικτών, όσο και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες που απολαμβάνουν. Άλλωστε ο ανταγωνισμός μόνο οφέλη μπορεί να φέρει ακόμα και στη Betfair, η οποία αντικειμενικά και με τις παρούσες συνθήκες αποτελεί το ασφαλέστερο και πιο μεγάλο ανταλλακτήριο στοιχημάτων στον κόσμο.

Πεδία ενδιαφέροντος του αποτελούν κυρίως η συμπεριφορική χρημαοτοικονομική και νευροοιονομική, που ως αποτέλεσμα έχει στην αναζήτηση δωρεάν πληροφοριών αλλά και προσωπικών απόψεων σχετικά με την ψυχολογία των επενδύσεων, κυρίως σε τυχερά παίγνια όσο και σε αγορές όπως αυτών των Ισοτιμιών Νομισμάτων (Forex) και των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures).