champions-league-2010-11-nikitis-barcelonaΟλοκληρώθηκαν οι πρώτοι αγώνες των ημιτελικών για Europa League και Champions League, εμφανίζοντας ως μεγάλα φαβορί την Porto και την Barcelona αντίστοιχα. Οι αποδόσεις τους είναι εφάμιλλες κοντά στο 1.50-1.60 για κατάκτηση της πρώτης θέσης, όμως δεν είναι οι μόνες ομάδες, των οποίων οι μεταβολές αποδόσεων παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Αρχής γενομένης ωστόσο με την πτώση της απόδοσης της Barcelona, επαληθεύεται η τάση των μακροπρόθεσμων στοιχημάτων, κατά την οποία η απόδοση του αρχικού φαβορί συνεχώς φθίνει μέχρι τον αποκλεισμό ή την κατάκτηση του εκάστοτε πρωταθλήματος. Έτσι η απόδοση της Barcelona κατηφόρισε από 5.00 που ήταν αρχικά, διασπώντας τα διάφορα [intlink id=”1619″ type=”post”]επίπεδα στήριξης[/intlink] που συνάντησε, διορθώνοντας κάθε φορά στα επίπεδα αντίστασης. Η (κίτρινη) [intlink id=”1608″ type=”post”]γραμμή τάσης[/intlink] επαληθεύτηκε τουλάχιστον 3 φορές μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνοντας τη γενική τάση της μεταβολής της απόδοσης.

champions-league-2010-11-nikitis-real-madridΑντιθέτως το γράφημα της Real Madrid για κατάκτηση του Champions League δεν είναι εύκολα αναγνώσιμο, καθώς η απόδοση εκτοξεύθηκε από 4.50 περίπου στο 40 και για αυτό το λόγο χρειάζεται να αναλυθεί το [intlink id=”1627″ type=”post”]γράφημα που εμφανίζει τις πιθανότητες επαλήθευσης[/intlink]. Εδώ λοιπόν διαπιστώνεται η σχετικά ανοδική πορεία της πιθανότητας (αντίστροφα, η πτωτική πορεία της απόδοσης) αν και σίγουρα όχι με την ίδια δύναμη όσο της Barcelona. Μετά το [intlink id=”3488″ type=”post”]άσχημο αποτέλεσμα της Τετάρτης[/intlink], η πιθανότητα διέσπασε την ανοδική γραμμή τάσης κι έτσι πλέον η ομάδα της Μαδρίτης δείχνει να μην έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγει νικήτρια του Champions League. Ωστόσο είναι πιθανή μια διόρθωση μέχρι την πιθανότητα 15% (6.60 απόδοση) πριν επανέλθει η γενική αρνητική τάση. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να συμβεί εάν στον επαναληπτικό πετύχει πρώτη ένα γκολ εναντίον της Barcelona, οπότε να προσφερθεί για trading η εν λόγω αγορά.

Παρακάτω εμφανίζονται συγκεντρωτικά οι διαθέσιμες αποδόσεις των 4 ομάδων που διεκδικούν το Champions League.

uefa-champions-league-2010-11-betfair

europa-league-2010-11-nikitis-villarrealΠερνώντας στο στοίχημα για νικητή του Europa League η Porto είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο φαβορί για κατάκτηση του τίτλου. Ακολουθεί η Benfica, η Braga και τέλος η Villarreal, η οποία γνώρισε βαριά ήττα χθες από την Porto (5-1). Λόγω της τρομακτικής ανόδου της απόδοσης της Villarreal από 2.85 στο 100 (!!) μέσα σε 45 λεπτά που διήρκησε το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, θα αναλύσουμε και πάλι το γράφημα των πιθανοτήτων επαλήθευσης. Βλέπουμε πως η τάση ήταν έντονα ανοδική (πτωτική τάση απόδοσης) ανεβάζοντας την πιθανότητα από 2.5% (40 απόδοση) έως και 35% (2.85) όταν και πέτυχε το 0-1 απέναντι στην Porto. Όλα έδειχναν να επιβεβαιώνουν τους traders που είχαν στοιχηματίσει υπέρ της Villarreal, όμως γρήγορα τα πράγματα αντιστράφηκαν. Το σημείο εξόδου για τους sports traders εφόσον είχαν ακολουθήσει αυτή την τακτική, ήταν η διάσπαση της γραμμής τάσης ή με άλλα λόγια όταν η απόδοση ανέβηκε πάνω από 5.00. Όμως εάν είχαν παίξει υπέρ στο 40 ή και στο 20.0 απόδοση, θα μπορούσαν να είχαν προλάβει να εξασφαλίσουν ένα κέρδος. Διαφορετικά αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άσχημη θέση, καθώς η άνοδος της απόδοσης ήταν ιδιαίτερα βίαιη, γεγονός που κάνει οποιαδήποτε διόρθωση σχεδόν αδύνατη.

europa-league-2010-11-nikitis-benficaΑπό την άλλη η ομάδα της Benfica, η οποία κέρδισε 2-1 την Braga, δείχνει καλά σημάδια όσον αφορά τη μεταβολή της απόδοσης του στοιχήματός της. Η πιθανότητα επαλήθευσης διαρκώς αυξάνεται – η απόδοση συνεχώς πέφτει. Μάλιστα αυτή τη στιγμή η απόδοση βρίσκεται στο επίπεδο αντίστασης (25% – 4.00 απόδοση) κι ακριβώς στη γραμμή τάσης, οπότε οι sports traders θα ποντάρουν στην περαιτέρω πτώση της απόδοσης τουλάχιστον μέχρι το 3.00 (33% υψηλότερη κορυφή) όπου θα κατοχυρώσουν κάποια κέρδη. Εάν διασπαστεί το επίπεδο σε εκείνο το σημείο τότε τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα, ενώ το επίπεδο αντίστασης της απόδοσης στο 4.00 θα χρησιμεύσει ως ένα άριστο σημείο καθορισμού του [intlink id=”1696″ type=”post”]stop loss[/intlink] τους, ρισκάροντας όσο γίνεται λιγότερα ticks.

Παρακάτω εμφανίζονται συγκεντρωτικά οι αποδόσεις του στοιχήματος για νικητή του Europa League στο ανταλλακτήριο της Betfair.

uefa-europa-league-2010-11-betfair

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.