promitheia-pitaΗ προμήθεια που επιβάλλεται σε οποιοδήποτε trade πραγματοποιηθεί μέσω των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων ή των χρηματιστηρίων αποτελεί για αυτά την άμεση και κύρια πηγή εσόδων για αυτά. Η ομοιότητα μεταξύ των δύο φαίνεται εξαρχής παρόμοια, όμως υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση, που τελικά διαφοροποιούν σε κάποιο βαθμό και το trading που μπορεί να γίνει σε κάθε αγορά. Έτσι, συγκρίνοντας τις προμήθειες του sports trading με το stock trading, θα εξετάσουμε κατά πόσο συμφέρει να κάνουμε trading σε αθλητικά γεγονότα έναντι μετοχών, παραγώγων ή forex.

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρω τα δεδομένα πάνω στα οποία θα στηριχτεί η σύγκριση της προμήθειας.

  • Προμήθεια ανταλλακτηρίου στοιχημάτων (Betfair): 5% στο τελικό Κ&Ζ
  • Προμήθεια Χρηματιστηριακής εταιρίας (US stocks):  $0.005/μετοχή (share)
  • Χρηματιστηριακή εταιρία: Interactive Brokers
  • Προμήθειες χρηματιστηρίων: Περιλαμβάνονται στις παραπάνω χρεώσεις

Διαφορές προμηθειών:

  1. Στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων η προμήθεια επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στο τελικό κέρδος ανά αγορά. Εάν ο trader χάσει στη συγκεκριμένη αγορά (ιπποδρομία, αγώνας ποδοσφαίρου, αγώνας τέννις, under/over, κλπ) ή είναι breakeven (μηδέν) δεν επιβάλλεται καμία προμήθεια. Αντίθετα στα χρηματιστήρια η προμήθεια επιβάλλεται ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος του trader.
  2. Στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων η προμήθεια επιβάλλεται στο τελικό αποτέλεσμα ακόμα και πολλών trades σε ένα αθλητικό γεγονός, ανεξάρτητα από το πλήθος trades που έχουν πραγματοποιηθεί. Στα χρηματιστήρια η προμήθεια χρεώνεται ανά trade.
  3. Στα χρηματιστήρια η προμήθεια χρεώνεται συχνά αναλογικά του ποσού χρημάτων που εμπορεύεται. Στα ανταλλακτήρια δεν παίζει κανένα ρόλο εάν ο trader συναλλάσσεται €10 ή €10,000.

promitheia-pita-cartoonΜε τις διαφορές αυτές υπόψη μας, ας δούμε μερικά παραδείγματα, ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητή η συσχέτιση που μπορεί να καθορίσει η προμήθεια στα συστήματα trading που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων και χρηματιστηρίων.

Έστω λοιπόν ότι σε μια μέρα ένας sports trader ιπποδρομιών, πραγματοποιεί 10 trades ανά κούρσα σε σύνολο 10 ιπποδρομιών και τελικά έχει κέρδος €150. Υποθέτουμε ότι κατάφερε να κερδίσει από €32 σε 8 από τις 10, και έχασε €90 στις υπόλοιπες δύο κούρσες. Για κάθε ιπποδρομία που κέρδισε, του επιβάλλεται 5% προμήθεια (χοντρικά €2) ενώ δεν υπάρχει χρέωση για τις χαμένες, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Συνοπτικά, ο sports trader έκανε 100 trades και πλήρωσε €15 προμήθεια, κερδίζοντας ωστόσο €150 στο τέλος. Ακολουθώντας σωστή [intlink id=”2504″ type=”post”]διαχείριση κεφαλαίου[/intlink] (1 tick = €3 περίπου) και ρισκάροντας 3 ticks ανά trade ως stop loss με διαθέσιμο κεφάλαιο €1,000, στην ουσία κέρδισε 50 ticks, ή 55 ticks συμπεριλαμβανομένου της προμήθειας.

Για κάθε trade που πραγματοποίησε το προσδοκώμενο κέρδος του ήταν 0.55 ticks, ή 0.5 ticks με την προμήθεια (0.05 tick). Στην περίπτωση του sports trader, η προμήθεια είναι το 10% του κέρδους του. Σημειωτέον πως εάν κάνει αγοραπωλησία στην ίδια ακριβώς τιμή, δεν χρεώνεται προμήθεια αφού δεν έχει βγάλει κέρδος.

Στην περίπτωση του trading σε Αμερικάνικες μετοχές, ένας stock trader πραγματοποιεί 100 trades μες στη μέρα όπως ακριβώς κι ο sports trader. Παίζοντας 200 κομμάτια μιας μετοχής που τιμολογείται στα $10 (αν και δεν έχει σημασία αφού η προμήθεια χρεώνεται επί του συνόλου των κομματιών), η προμήθεια στην αγορά είναι $1 και στην πώληση άλλο $1 (σύνολο $2). Στην ουσία η προμήθειά του ισούται με 1 tick, δηλαδή η μεταβολή από $10.00 σε $10.01. Εάν τώρα ο stock trader κερδίσει στο τέλος $150, αυτό συνεπάγεται πως κέρδισε $1.5 καθαρά ανά trade, δηλαδή σχεδόν 2 tick ανά trade, ή 1 tick με την προμήθεια. Στην περίπτωσή του η προμήθεια είναι το 50% των κερδών του.

Πόσο κέρδος πρέπει να στοχεύει για να εξισορροπήσει το σύστημά του με εκείνο του sports trader όσον αφορά την προμήθεια;

Ο stock trader των Αμερικάνικων μετοχών πρέπει να κερδίζει τουλάχιστον τα 5πλάσια ticks ανά trade μακροχρόνια. Δηλαδή, παίζοντας και πάλι 200 κομμάτια ανά μετοχή, πρέπει να κερδίζει 10 ticks ανά trade, ώστε η προμήθεια (1 tick) να είναι το 10% των κερδών του. Αυτό όμως σημαίνει πως τώρα πλέον θα πρέπει να αυξήσει κατά πολύ την απόδοση των trades του. Εάν πριν κέρδιζε 10 ticks στο 50% των trades του κι έχανε 6 ticks στα υπόλοιπα (500 κερδισμένα ticks – 300 χαμένα ticks = 200 ticks κέρδος σε 100 trades = 2 ticks/trade χωρίς προμήθεια), τώρα πρέπει να κερδίζει 26 ticks στο 50% των trades του, εξακολουθώντας να ρισκάρει μόλις 6 ticks στα χαμένα (1300 κερδισμένα ticks – 300 χαμένα ticks = 1000 ticks κέρδος = 10 ticks/trade).

mathimatikes-eksisoseisΕπειδή οι πολλές πράξεις μπορεί να κούρασαν, το τελευταίο παράδειγμα λέει με απλά λόγια πως αρχικά ο stock trader στοιχημάτιζε με απόδοση 2,66 έχοντας 50% πιθανότητα να το πετύχει (τι καλύτερο value!), ενώ στη συνέχεια η απόδοση εκτινάχθηκε στο 5,33 διατηρώντας και πάλι την ίδια πιθανότητα. Σκεφτείτε πόσο συχνά βρίσκετε τέτοιες ευκαιρίες για value betting στο στοίχημα!

Συμπερασματικά θα έλεγα πως από άποψη προμήθειας η επινόηση ενός συστήματος trading για το ανταλλακτήριο στοιχημάτων φαντάζει αποδοτικότερο σε σχέση με εκείνο που θα εφαρμοσθεί στο χρηματιστήριο των Η.Π.Α.. Βεβαίως μεγάλο ρόλο παίζει το ποσοστό επιτυχίας των trades μας καθώς και η αναλογία απόδοσης/ρίσκου, με δεδομένο πάντα τη σωστή διαχείριση κεφαλαίου. Εντούτοις υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προτιμήσει κανείς το trading μετοχών ή άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως είναι η πρόσφατη [intlink id=”3420″ type=”post”]αναξιοπιστία του ανταλλακτηρίου της Betfair[/intlink].

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.