trading-review-fakos-grafimaΑρκετός λόγος έγινε τελευταία πάνω στην [intlink id=”3613″ type=”post”]τεχνική ανάλυση του γραφήματος του νικητή στο Roland Garros[/intlink], που δημοσίευσα πριν λίγες μέρες και που οδήγησε στην εξασφάλιση κέρδους πριν την ολοκλήρωση του τουρνουά τέννις. Ένα από τα emails των οποίων ήμουν παραλήπτης αναφερόταν στη δυνατότητα πρόβλεψης ενός live στοιχήματος τέννις με μόνη βοήθεια την ανάλυση του γραφήματος των αποδόσεων. Αν και το ερώτημα στοχεύει κυρίως στο trading των αποδόσεων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, παρόλα αυτά η ερμηνεία της τεχνικής ανάλυσης και του γραφήματος στην Betfair γενικά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Θα εξηγήσω λοιπόν πως ένα σύστημα trading για τέννις ενδεχομένως να στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο γράφημα.

roland-garros-tennis-mpalaΤο γράφημα αποδόσεων ενός ενδεχομένου σε ένα γεγονός αποτυπώνει πλήρως την ψυχολογία των «επενδυτών», στην παρούσα φάση των παικτών του στοιχήματος. Αντιθέτως δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την έκβαση ενός αγώνα. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτή η ψυχολογία του πλήθους, η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες κι όχι μόνο από τα καθαυτά δρώμενα στο γήπεδο. Παράδειγμα αυτού αποτελεί στο συγκεκριμένο παράδειγμα η συνεχής άνοδος της απόδοσης του Rafael Nadal για νικητή του French Open 2011, ενώ την ίδια στιγμή κέρδιζε τον έναν αγώνα μετά τον άλλον. Γιατί να μην πέφτει η απόδοσή του εφόσον πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο; Πολύ απλά η άνοδός του ήταν το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γεγονότων όπως η καλή πορεία άλλων καλών αθλητών – π.χ. Roger Federer, Novak Djokovic – ή διάφορες δηλώσεις που έγιναν από αμφότερες πλευρές. Η απόδοση αντικατοπτρίζει πλήρως ΟΛΑ τα δεδομένα, τη στιγμή που δεν είναι τίποτα άλλο από μια εξισορρόπηση των backers και των layers, των παικτών που θέλουν να παίξουν υπέρ του Nadal κι εκείνων που παίζουν εναντίον του.

value-betting-zygariaΗ κρίση του κάθε παίκτη στοιχήματος εξαρτάται από αναρίθμητους παράγοντες. Οι περισσότεροι παρακολουθούν τους αγώνες, κάποιοι διαβάζουν [intlink id=”1871″ type=”post”]ειδήσεις και φήμες[/intlink], άλλοι έχουν έναν αγαπημένο τεννίστα και ρισκάρουν πολλά χρήματα αδιαφορώντας για τα γεγονότα, άλλοι πάλι στηρίζονται εξ ολοκλήρου στην στατιστική, στο ποδόσφαιρο επηρεάζονται από [intlink id=”1909″ type=”post”]απουσίες και τραυματισμούς[/intlink], και πάει λέγοντας. Όλοι αυτοί τώρα «μιλάνε» μέσω των στοιχημάτων που υποβάλλουν στο ανταλλακτήριο, αλλά και γενικώς σε όλους τους bookmakers. Η βαρύτητα τόσων πολλών διαφορετικών απόψεων φαίνεται στο γράφημα των αποδόσεων, όπου παρατηρούνται συνεχώς διακυμάνσεις στις τιμές, αλλά υπάρχουν στιγμές ([intlink id=”1619″ type=”post”]επίπεδα στήριξης κι αντίστασης[/intlink]) όπου επέρχεται ισορροπία στις απόψεις.

Περνώντας στο live στοίχημα ενός αγώνα τέννις, το ερώτημα στο email συγκεκριμένα αναφερόταν τι μπορεί να κάνει ο trader όταν οι αποδόσεις αλλάζουν συνεχώς με δραματικούς ρυθμούς κι ενώ έχει βρουν κάπου στήριξη, ένα λεπτό αργότερα να καταποντιστούν και να παγιδευτεί στην αγορά, μην έχοντας τη δυνατότητα να κερδίσει παρά μόνο εφόσον ο τεννίστας γυρίσει υπέρ του το set. Η απάντησή μου είναι πως εάν δεν είστε πολύ γρήγορος trader, να μην κάνετε trading σε πολύ γρήγορες αγορές όπως αυτή που περιγράφεται. Για αυτό το λόγο και το live στοίχημα είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ό,τι το trading πριν την έναρξη των αγώνων ή ακόμα καλύτερα των μακροχρόνιων στοιχημάτων. Η εξέλιξη της μεταβολής αποδόσεων μάλιστα του πρώτου set ενός αγώνα τέννις είναι πολύ πιο ομαλή από ό,τι του 5ου set.

Αυτός είναι κι ο λόγος που παροτρύνω όσους θέλουν να ασχοληθούν με το trading να ξεκινήσουν από μακροχρόνια στοιχήματα, στη συνέχεια να δοκιμάσουν να κάνουν trading σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μέρες πριν την έναρξή τους, κατόπιν να προχωρήσουν στο [intlink id=”1086″ type=”post”]trading ιπποδρομιών 10 λεπτά πριν την έναρξη[/intlink] και τέλος να αποφύγουν το trading live στοιχημάτων, λόγω του τεράστιου ρίσκου (κι απόδοσης ωστόσο) που ενέχουν αυτές οι αγορές. Μόνο μετά από πολλή ενασχόληση με trading και πολλή παρακολούθηση των αγορών θα συμβούλευα το live trading αγώνων. Ωστόσο οι περισσότεροι πριν ακόμα μάθουν πως λειτουργεί ένα ανταλλακτήριο και την ερμηνεία των μεταβολών αποδόσεων, νομίζουν πως είναι οι καλύτεροι παίκτες στοιχήματος και τζογάρουν στο live στοίχημα αγώνων ποδοσφαίρου – που είναι και της μόδας τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά, ποιος απορεί γιατί το 90% των παικτών στοιχήματος χάνει μακροχρόνια…

slippage-trading-stoixima-betfairΈνας trader πρέπει να διαπιστώσει ποιο sports trading είναι εκείνο που ταιριάζει στο χαρακτήρα του και να επικεντρωθεί στο time frame που του υποδεικνύει η απόφασή του. Για παράδειγμα εγώ ξέρω πως δεν θα μπορώ να κερδίζω χρήματα μακροχρόνια εάν παίζω σε live στοίχημα, καθώς η ψυχολογική και η πίεση του χρόνου είναι πολύ μεγαλύτερη. Προτιμώ τις πιο αργές σχετικά αγορές όπου προλαβαίνω να αναλύω όσο γίνεται καλύτερα ένα γράφημα, πριν τοποθετήσω τα στοιχήματά μου. Άλλος trader μπορεί να στηρίζεται στην φοβερή ικανότητά του να ερμηνεύει τέλεια τις κινήσεις ενός παίκτη τέννις και να αντιλαμβάνεται την κατάσταση πολύ γρήγορα, οπότε να προτιμήσει τα γρήγορα trades.

Οποιοδήποτε κι αν είναι το σύστημα που ακολουθεί ένας trader, το θέμα είναι να γνωρίζει τα οφέλη και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Δε χρειάζεται να μάθει να ερμηνεύει ένα γράφημα αποδόσεων και να εφαρμόζει τεχνική ανάλυση, εφόσον έχει βρει άλλους τρόπους να εκμεταλλεύεται το edge που έχει απέναντι στον ανταγωνισμό. Ωστόσο η γνώση είναι δύναμη κι όσο καλύτερα είναι προετοιμασμένος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι προσδοκίες του. Φυσικά οι μέθοδοί του δε θα δουλεύουν πάντα. Στο παράδειγμα του δικού μου sports trading, πρέπει να πετυχαίνω σωστά τη μεταβολή της απόδοσης συχνότερα από 30% όπως είπα στο κείμενο για να βγαίνω κερδισμένος μακροχρόνια. Αμφιβάλλω εάν το πετυχαίνω συχνότερα από 35% κι ακόμα και τότε θα είμαι υπερευχαριστημένος.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.