xreokopia-apodoseis-stoiximaΕάν σας δινόταν η δυνατότητα να στοιχηματίσετε στη πιθανή χρεωκοπία της Ελλάδας, πόσα χρήματα θα ρισκάρατε; Τι αποδόσεις θα σας φαίνονταν δίκαιες και πόσο value υπάρχει στις αποδόσεις της εικόνας; Φυσικά το ανταλλακτήριο στοιχημάτων και οι bookmakers δεν έχουν – προς το παρόν τουλάχιστον – διαθέσιμη αγορά για να στοιχηματίσουν οι πελάτες τους, όπως αυτή που απεικονίζεται και είναι προφανώς ηλεκτρονικά επεξεργασμένη. Όμως κάπως έτσι αντιλαμβάνονται όλοι οι «κερδοσκόποι» και επενδυτές μια ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας. Δεν είναι για αυτούς παρά ένα ακόμα χρηματοοικονομικό προϊόν που μπορούν να στοιχηματίσουν και είτε να κερδίσουν είτε να χάσουν χρήματα. Βέβαια όπως οι sports traders δεν ενδιαφέρονται για την τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα, αντίστοιχα υπάρχουν πολλά κέρδη μέχρι να αποφευχθεί ή να επέλθει η χρεωκοπία.

Η αγορά, όπως κάθε άλλη αγορά όπου συναλλάσσονται αγαθά και χρήματα, είναι επιρρεπής σε τάσεις, σε θεμελιώδη στατιστικά στοιχεία καθώς και σε [intlink id=”1871″ type=”post”]ειδήσεις και φήμες[/intlink]. Μία από τις τελευταίες ήταν και η πρόσφατη υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s, η οποία δεν ήταν η πρώτη. Πριν 3 μήνες είχαμε αναλύσει εδώ στο Online Στοίχημα την παλαιότερη [intlink id=”3164″ type=”post”]υποβάθμιση Moody’s και πώς χειραγωγούνται οι αποδόσεις[/intlink] – αν και στο άρθρο χρησιμοποιήθηκε ο όρος «μόχλευση» εκ παραδρομής και λανθασμένα. Φτάσαμε λοιπόν σήμερα να διαβάζουμε πως η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι ίδια με εκείνη της Κούβας κι ότι η χρεωκοπία πλέον είναι σαν το στρίψιμο ενός νομίσματος. Εκφράσεις που τρομάζουν τους αναγνώστες φυλλάδων, εφημερίδων και ειδησεογραφικών sites, που προεξοφλούν τη χρεωκοπία της χώρας. Παιχνίδια με τις λέξεις προς δημιουργία εντυπώσεων, καθώς εάν διατυπωνόταν πως η χρεωκοπία της Ελλάδας έχει 50% πιθανότητα δε θα ήταν τόσο τρομακτικό. Άλλωστε αυτή η πιθανότητα ή αν θέλετε οι ίδιες συνθήκες αποτυπώνονται και στην αρχική εικόνα του άρθρου (απόδοση 2.00 ισοδυναμεί με 50% πιθανότητα). Πόσο σίγουρος είστε κάθε φορά που στοιχηματίζετε σε μια τέτοια απόδοση;

Από την άλλη ας μην ξεχνάμε πως πριν μήνες σε Ελληνικά blogs και portals είχε διατυπωθεί πως η πιθανότητα χρεωκοπίας της Ελλάδας υπολογίζεται στο 60% ή και ψηλότερα. Για παράδειγμα οι Κώστας Μήλας και Θεόδωρος Παναγιωτίδης ανέφεραν το αντίστοιχο ποσοστό σε 58% το Μάρτιο 2011 (στην προαναφερόμενη υποβάθμιση Moody’s) ενώ τον Ιούνιο 2010 το Reporter.gr υπολόγιζε την πιθανότητα χρεωκοπίας στο 68,5% με βάση τα spreads! Αρκεί μια σύγκριση με τις αντίστοιχες σημερινές τιμές των spreads που είναι αρκετά υψηλότερα, για να καταλάβουμε πως αποτελεί άθλο να υπολογίσει κανείς τις πιθανότητες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, όταν ο καθένας διατυπώνει διαφορετικά ποσοστά ακόμα και για ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως η χρεωκοπία μιας χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χθεσινό (!!) άρθρο του Bankingnews.gr που δίνει πάνω από 70% πιθανότητα χρεωκοπίας!

xreokopia-grafima-apodoseisΠροσωπικά πιστεύω πως η πιθανότητα, ή διαφορετικά η απόδοση του στοιχήματος να χρεωκοπήσει η Ελλάδα ακολούθησε την πορεία του διπλανού γραφήματος, που θα το βρουν αρκετά οικείο όσοι στοιχηματίζουν online μέσω του ανταλλακτηρίου της Betfair. Το γράφημα φυσικά προκύπτει από διαφορετικό είδος στοιχήματος (τέννις στην πραγματικότητα), όμως κατά τη γνώμη μου δείχνει σε γενικές γραμμές την τάση των τελευταίων μηνών. Οι εξάρσεις υπήρξαν όταν κατά διαστήματα ο πανικός του κόσμου τους οδήγησε σε αναλήψεις από τις τράπεζες, όταν διάφορα δημόσια πρόσωπα δήλωναν είτε πολύ θετικές είτε πολύ αρνητικές απόψεις και γενικά τις μέρες εκείνες που τα ειδησεογραφικά sites κατακλύζονταν από χείμαρρο ερωτήσεων για την πιθανή επιστροφή σε δραχμή, σε δέσμευση περιουσιών και πολλών αντιπαραθέσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε σε ένα τέτοιο online στοίχημα γύρω από τη χρεωκοπία της Ελλάδας, ώστε να στηρίζουμε τα λόγια μας και με πράξεις. Άλλο να λέω τη μια μέρα ότι πάμε άσχημα και την άλλη ότι δε φοβάμαι τίποτα – χαρακτηριστικό των Ελλήνων – κι άλλο να πω: «Έχω παίξει μισό μισθό στη χρεωκοπία της Ελλάδας». Από την άλλη οι περισσότεροι με γνωρίζετε, εγώ θα έκανα trading ένα τέτοιο στοίχημα, δε θα στοιχημάτιζα ποτέ στο τελικό αποτέλεσμα! :)

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.