miami-heat-grafima-apodosi-stoixima-protathlitis-nba-2010-11Καθώς δεν ασχολούμαι με το NBA, διαπίστωσα μόλις σήμερα ότι οι Miami Heat είναι διεκδικητές του φετινού τίτλου του πρωταθλητή NBA και θυμήθηκα πως το πρώτο μου άρθρο προγνωστικών στο μπάσκετ ήταν στην ομάδα του Miami! 7 μήνες πριν είχα αναλύσει το [intlink id=”1717″ type=”post”]γράφημα απόδοσης στοιχήματος υπέρ των Miami Heat για πρωταθλητές NBA 2010/11[/intlink] και είχα προβλέψει άνοδο της απόδοσης αν και ήταν φαβορί ακόμα και τότε στην έναρξη του πρωταθλήματος. Πράγματι η απόδοση από 2.80 που ήταν τότε και με stop loss το 2.50 όπως είχα αναφέρει, ανέβηκε μέχρι και 5.20 για να τερματίσει εκεί την ανοδική της πορεία. Στη συνέχεια η απόδοση εισήλθε σε πτωτική τάση με αποτέλεσμα σήμερα να μπορούμε να στοιχηματίσουμε στο 1.75. Ωστόσο με trading θα είχαμε επωφεληθεί από την πρόσκαιρη άνοδο, που σε ένα τόσο μακροχρόνιο στοίχημα το «πρόσκαιρη» ισοδυναμεί με αρκετές εβδομάδες.

Το γράφημα ωστόσο της απόδοσης του στοιχήματος υπέρ των Miami Heat δεν προσφέρει την λεπτομέρεια που απαιτείται για σωστή εφαρμογή τεχνικής ανάλυσης. Έτσι όπως και 7 μήνες πριν θα χρησιμοποιηθεί το [intlink id=”1627″ type=”post”]γράφημα πιθανότητας επαλήθευσης[/intlink] που είναι διαθέσιμο σε κάθε γράφημα του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων της Betfair. miami-heat-grafima-pithanotita-epalitheysis-nba-2010-11Το σημείο «Α» είναι το χρονικό σημείο που δημοσιεύθηκε το κείμενο πριν 200 ημέρες και είχα προβλέψει τότε πως η απόδοση θα ανέβει ή αντίστοιχα η πιθανότητα θα πέσει. Ως stop loss, ως σημείο εξόδου δηλαδή εάν ήμουν λάθος θα ήταν το επίπεδο αντίστασης της πιθανότητας στο 40% περίπου ή αντίστοιχα το 2.50 ως απόδοση.

Πράγματι η πιθανότητα έπεσε με μια στιγμιαία κορυφή στο 20% περίπου που εύκολα κανείς μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως στόχο για να κατοχυρώσει τα κέρδη του. Κάτι τέτοιο συνέβη αρκετές εβδομάδες αργότερα (σημείο «Β») όταν η πιθανότητα άγγιξε και ξεπέρασε το 20% (5.00 απόδοση), όπου ένας ικανός trader θα έκλεινε μεγάλο μέρος ή ολόκληρη τη θέση του εξασφαλίζοντας ικανοποιητικά κέρδη.

Από εκεί και πέρα, εξαιτίας της αδυναμίας της πιθανότητας να ξαναπέσει στο 20% ή χαμηλότερα και της διάσπασης της αντίστασης του 40% ήταν αρκετά εύκολο για τους παίκτες του στοιχήματος να διαπιστώσουν, πως η πτωτική τάση της πιθανότητας είχε τερματίσει (ή αντίστοιχα η άνοδος της απόδοσης του στοιχήματος). Πλέον απέμενε να διορθώσει μέχρι κάποιο καλά ορισμένο επίπεδο στήριξης, το οποίο συνέβη στο σημείο «C». Εκεί παρατηρείται ότι το επίπεδο το 30% που προηγουμένως αποτέλεσε επίπεδο αντίστασης στην άνοδο της πιθανότητας, τώρα θα χρησίμευε ως επίπεδο στήριξης, μια έννοια πολύ βασική όσον αφορά την τεχνική ανάλυση. Από εκεί και πέρα η άνοδος της πιθανότητας ήταν διαρκής για να καταλήξει στα επίπεδα του 60%, έχοντας σημειώσει υψηλότερη τιμή το 80%.

Αν αναζητάτε πρόβλεψη από δω και πέρα στο NBA της season 2010/11 δύσκολα μπορώ να εκφέρω άποψη. Τα γραφήματα των δύο διεκδικητών ακολουθούν σχεδόν όμοια πορεία, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι παρακινδυνευμένο οποιοδήποτε προγνωστικό στο μπάσκετ. Άλλωστε υπάρχουν τόσες άλλες διαθέσιμες αγορές που μπορούμε να στοιχηματίσουμε ή να κάνουμε trading, που δεν αξίζει να ρισκάρουμε χρήματα μόνο και μόνο επειδή «πρέπει» να προβλέψουμε.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.