epityxia-apotyxiaΥπάρχουν αρκετές περιοχές στις οποίες πρέπει να επιτύχουμε στα πρώτα μας βήματα στο δύσκολο μονοπάτι του στοιχήματος ή του sports trading, ώστε να καταφέρουμε με συνέπεια μακροχρόνια να έχουμε σίγουρα κέρδη. Αφού στο προηγούμενο μου κείμενο έθεσα το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, σήμερα θα ασχοληθώ με κάποιες από τις βασικές περιοχές που πρέπει να γνωρίζει αλλά και να ασχοληθεί όποιος σκέφτεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τζόγο.

Ψυχολογία

Αν θέλουμε να δώσουμε ένα βασικό ορισμό της ψυχολογίας (μετά από ένα γρήγορο ψάξιμο στο internet) μπορούμε να πούμε ότι: «Ο όρος αυτός είναι σύνθεση δύο λεκτικών συντελεστών. Του όρου ψυχή και του όρου λόγος. Θα λέγαμε ότι κατ’ αρχήν Ψυχολογία σημαίνει ο λόγος περί της ψυχής, δηλαδή ένα σύστημα σκέψης, μελέτης και έρευνας που αφορά τα τεκταινόμενα του ψυχικού χώρου αλλά και την ίδια την υφή και υπόσταση του χώρου αυτού». Ο Αριστοτέλης «χαρακτηρίζει την ψυχολογία ως την πλέον όμορφη, πολύτιμη και ουσιαστική γνώση, γιατί οδηγεί στην κατανόηση της αλήθειας γενικότερα. Είναι όμως πολύ δύσκολη γνώση, γιατί η ουσία της ψυχής είναι δυσερμήνευτη» (Πηγή Livepedia). Προσωπικά η έννοια της ψυχολογίας καθώς και η ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο trader (για λόγους συντομίας η λέξη trader περιλαμβάνει κάθε άνθρωπο που ασχολείται είτε με τις αγοραπωλησίες στοιχημάτων είτε με το παραδοσιακό στοίχημα) είναι ο λόγος που πραγματοποιείται ένα πετυχημένο ή όχι trade/στοίχημα. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε διαφορετική εγκεφαλική και ψυχική κατάσταση με αποτέλεσμα να βλέπουν από πολλές και διαφορετικές γωνίες την έκβαση ενός αθλητικού γεγονότος. Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει κίνηση στις αγορές (δε γράφω για θέματα market manipulation). Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή είχαμε όλοι την ίδια αντίληψη επί των αγορών, οι αποδόσεις θα ήταν ευθείες γραμμές, χωρίς καμία μεταβολή και φυσικά χωρίς κανένα περιθώριο κέρδους.

Είναι πολύ σημαντικό ο trader να κατανοήσει πλήρως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία των ωθούν στο να εισέλθει ή όχι σε μία αγορά έχοντας το «πάνω χέρι». Πρέπει να μην είμαστε dominated από τις αγορές, γιατί κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει σε σίγουρες απώλειες. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι σκέφτονται οι αντίπαλοι παίκτες ή bookmakers έτσι ώστε να διακρίνεται πλεονεκτήματα, αδυναμίες ή τυχόν ευκαιρίες. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την απόλυτη διαχείριση του εσωτερικού μας κόσμου και της ψυχής μας. Διαφορετικά γινόμαστε έρμαια των αγορών και με την ταχύτητα που αυτές κινούνται, σίγουρα θύματα εξυπνότερων και ψυχικά ψυχραιμότερων αντιπάλων.

Πειθαρχεία

peitharxia-perikarpiaΣίγουρα το έχετε ακούσει ξανά. Αλλά πόσο σίγουρο είναι αν το έχετε κατανοήσει πλήρως? Ίσως το Α και το Ω μιας πετυχημένης στοιχηματικής πορείας. Ο όρος περιέχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που κάποιος trader θα πρέπει να έχει, ώστε με μεθοδικότητα αλλά και ψυχρή εκτελεστική δεινότητα να πραγματοποιεί και να διαχειρίζεται τα στοιχήματα του. Η γνώση της έννοιας του ρίσκου, της ψυχολογίας της αγοράς, της διαχείρισης των κεφαλαίων παραμένουν προαπαιτούμενα ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη πειθαρχεί. Πειθαρχημένη τοποθέτηση στοιχημάτων/trades οδηγεί σε αύξηση της αυτοπεποίθησης του trader, καθώς επίσης και ελέγχου της ψυχολογίας του. Η υπομονή είναι αρετή έλεγαν η αρχαίοι Έλληνες. Στο στοιχηματικό κόσμο η πειθαρχεία είναι η μοναδική αρετή, η οποία θα μας οδηγήσει στην επιβίωση και στα κέρδη. Αν αναπτύσσεται? Σίγουρα ναι. Αλλά προϋποθέτει την πραγματική θέληση και βούληση από την πλευρά του παίκτη… (συνεχίζεται)

Πεδία ενδιαφέροντος του αποτελούν κυρίως η συμπεριφορική χρημαοτοικονομική και νευροοιονομική, που ως αποτέλεσμα έχει στην αναζήτηση δωρεάν πληροφοριών αλλά και προσωπικών απόψεων σχετικά με την ψυχολογία των επενδύσεων, κυρίως σε τυχερά παίγνια όσο και σε αγορές όπως αυτών των Ισοτιμιών Νομισμάτων (Forex) και των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures).