Arantxa Parra Santonja - gyalia ilioyΣας έχω μπερδέψει ε? Τι σχέση έχουν αυτά τα δύο? Καμία, αλλά ίσως και μεγάλη. Παίρνοντας το θέμα με τη σειρά θα ήθελα να δηλώσω ότι με το τένις ασχολούμαι πολύ ερασιτεχνικά τα τελευταία 2-3 χρόνια (ασχέτως αν σπέρνω τον τρόμο σε μερικούς και αποφεύγουν να με αντιμετωπίσουν μέσα στο γήπεδο :-D). Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα πειραματίζομαι αρκετά (ελέω απουσίας σοβαρών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων) με διάφορα αθλήματα και όσον αφορά το θέμα του sports trading.

Η αφορμή για το trading σε αγώνες tennis μου δόθηκε από ένα άρθρο του Δημήτρη σχετικά με την ερμηνεία γραφημάτων σε αγώνες live του συγκεκριμένου αθλήματος.  Ομολογώ ότι στο μόνο άθλημα που πραγματοποιώ in running trading είναι το ποδόσφαιρο, γιατί απλά είναι το άθλημα που γνωρίζω και μπορώ να διαβάσω το παιχνίδι με το οποίο ασχολούμαι. Το τένις είναι κάτι διαφορετικό. Παρακολούθησα, με την αφορμή του Wimbledon,  κάποια παιχνίδια, καθώς και τα γραφήματα τους και ομολογώ ότι εξεπλάγει με το πώς «χοροπηδάνε» οι αποδόσεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Έτσι σήμερα αποφάσισα να κάνω trading σε ένα αγώνα in running με σκοπό να νιώσω αυτό το «χορό» των αποδόσεων. Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις απλά γραφήματα και άλλο να είσαι μέσα στην αγορά με όλα το ρίσκο που αυτό εμπεριέχει.

Στατιστικά Τέννις

Επειδή η γνώσεις μου για τους αθλητές είναι μηδαμινές διάλεξα ένα παιχνίδι δύο γυναικών που προέρχονται από την Ιβηρική χερσονήσου, μεταξύ της Dominguez Lino και της Parra Santonja. Η επιλογή του παιχνιδιού έγινε με γνώμονα τις αποδόσεις της Betfair, οι αποδόσεις και των δύο κατά την έναρξη ήταν κοντά στο 2.00, καθώς επίσης και της επιδερμικής ματιάς που έριξα στα στατιστικά, τα οποία έδειχναν ότι όντως οι αποδόσεις αντικατοπτρίζουν τη δυναμική των αθλητριών.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω ότι για το trade χρησιμοποίησα ένα trading bank των 400 Ευρώ. Έτσι μη έχοντας γνώση για το πώς θα εξελιχθεί το παιχνίδι αποφάσισα να τοποθετείτε υπέρ της Lino αφού η κυρία ήταν καμιά εβδομηνταριά θέσεις πιο πάνω στην παγκόσμια κατάταξη. Εδώ έκανα το πρώτο μου λάθος καθώς η θέση που πήρα εμπεριείχε το σύνολο της κάβας μου. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις καλύτερες συνθήκες αφού η Lino κατάφερε να πάρει το πρώτο game και όλα έδειχναν ότι είχα τοποθετηθεί έξυπνα και κερδοφόρα στο αρχικό μου trade. Το παράξενο στην υπόθεση ήταν ότι η δεύτερη αθλήτρια, Santonja, έπαιζε τον αγώνα σαν να βρισκόταν σε τραπέζι poker: με γυαλιά ηλίου. Το συγκεκριμένο γεγονός μου έκανε αρκετά μεγάλη εντύπωση αλλά δεν του έδωσα μεγάλη σημασία. Στο σημείο αυτό πραγματοποίησα το δεύτερο λάθος μου, αφού είδα το παιχνίδι ως gambling και όχι ως trading και δεν έκλεισα τη θέση μου με κέρδη όταν η απόδοση της Lino βρίσκονταν κοντά στο 1.80.  H Santonja κάνοντας μια εκπληκτική επιστροφή μετά το χαμένο game, άλλαξε όλη την πορεία του παιχνιδιού, οδηγώντας την απόδοση της Lino στο να εκτοξευθεί. Εκεί πραγματικά ξύπνησα από το λήθαργο του gambler και έκλεισα αμέσως της θέση μου με ζημία 92 € και ταυτόχρονα, όπως λέμε και σε άπταιστα Ελληνικά, in a split sec, «ανέβηκα» στην απόδοση της Santonja, βλέποντας το momentum που υπήρχε. Πραγματοποίησα αρκετά trades, καθώς η Santonja έλεγχε το παιχνίδι με αποτέλεσμα να μειώσω τη ζημιά μου στα 45 €. Στο σημείο αυτό και ενώ η απόδοση της Santonja κατρακυλούσε και η ίδια ήταν μπροστά, αν θυμάμαι καλά, 4-1 games και είχε το service, της παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα με τα γυαλιά της, τα οποία και άφησε για να συνεχίσει τουλάχιστον για το επόμενο game χωρίς αυτά. Από τις αντιδράσεις της και την έκφραση του προσώπου της αντιλήφθηκα ότι αυτό δεν της ήταν και πολύ ευχάριστο. Έτσι μπήκα στην αγορά με Lay κοντά στο 1.35 και τα υπόλοιπα φαίνονται στα διαγράμματα που παρουσιάζονται. Τα γραφήματα απεικονίζουν τις αποδόσεις κατά το πρώτο σετ του αγώνα και πριν την ολοκλήρωση αυτού.

Santonja Dominguez Lino

Την παραπάνω μάλλον κίνηση της Santonja την κατάλαβα και η Lino όπου πήρε το ψυχολογικό προβάδισμα κάνοντας το 3-0 στα games, τα οποία με οδήγησαν στην πολυπόθητη πράσινη περιοχή της Betfair.

Στοίχημα τέννις

Υπέρ και Κατά Στοιχήματα Τένις

Θα πρέπει να σημειώσω ότι όλο το trade διήρκησε μόλις 30 λεπτά και μέχρι το 4-4 του πρώτου σετ. Ο λόγος είναι ότι είδα να επανέρχεται ο gambler μέσα μου και έτσι αποφάσισα να σταματήσω και να προετοιμαστώ για τις σημερινές Βρετανικές Ιπποδρομίες. Άλλωστε 40 € καθαρού κέρδους για διάστημα μισής ώρας δεν είναι άσχημα για κάποιον που μόλις σήμερα πραγματοποίησε το πρώτο του tennis trading.  Ωστόσο θα πρέπει να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο άθλημα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για trading αρκεί βέβαια να είμαστε καλά εξοικειωμένοι με τις βασικές αρχές του trading και όχι με αυτές του gambler.

Πεδία ενδιαφέροντος του αποτελούν κυρίως η συμπεριφορική χρημαοτοικονομική και νευροοιονομική, που ως αποτέλεσμα έχει στην αναζήτηση δωρεάν πληροφοριών αλλά και προσωπικών απόψεων σχετικά με την ψυχολογία των επενδύσεων, κυρίως σε τυχερά παίγνια όσο και σε αγορές όπως αυτών των Ισοτιμιών Νομισμάτων (Forex) και των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures).