Το τελευταίο μέρος του αφιερώματος για τους πιο ηχηρούς υποβιβασμούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Διαβάστε το [intlink id=”3698″ type=”post”]πρώτο[/intlink] και το [intlink id=”3706″ type=”post”]δεύτερο μέρος[/intlink].

3. ATLETICO MADRID (1999-2000)

Οι “Rojiblancos” δεν αφήνουν δουλειές μισοτελειωμένες. Επειτα από μια μακρά περίοδο ξηρασίας από τίτλους, έστρεψαν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας κατακτώντας το εγχώριο νταμπλ τη σεζόν 1995-96 υπό τις οδηγίες του Raddy Antic. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έπεφταν στην Segunda καθώς ο Antic επέστρεψε για την τρίτη θητεία του στο σύλλογο, έχοντας απολυθεί για πρώτη φορά το 1998. Ο Σέρβος δεν ήταν σε θέση να επαναλάβει τα μαγικά του και ακόμα και οι ακριβές μεταγραφές – όπως αυτή του Jimmy Floyd Hasselbaink που πετύχαινε γκολ για πλάκα – δεν βοήθησαν την Atletico που υποβιβάστηκε πριν την τελευταία αγωνιστική της περιόδου. Ο Antic είδε την πόρτα της εξόδου για τρίτη και τελευταία φορά από το Vicente Calderon, ενώ η Atletico επέστρεψε έπειτα από δυο χρόνια στη μεγάλη κατηγορία.

2. MANCHESTER UNITED (1973-74)

Εχοντας κερδίσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968, οι “Red Devils” βρίσκονταν σε διαρκή πτώση, φτάνοντας στον υποβιβασμό από την τότε Division One τη σεζόν 1973-74. Οι τρεις φίρμες του συλλόγου, George Best, Bobby Charlton και Denis Law, είχαν αποχωρήσει από το Old Trafford πολύ καιρό προτού ο σύλλογος βρεθεί στην επιτακτική ανάγκη να χρειάζεται μόνο νίκη κόντρα στη μισητή συμπολίτισσα Manchester City την τελευταία μέρα της σεζόν. Με τα υπόλοιπα αποτελέσματα να μην πηγαίνουν με το μέρος τους, οι πρώην πρωταθλητές “θάφτηκαν” από το θρύλο του συλλόγου Denis Law που με ένα πανέξυπνο τακουνάκι έκρινε το παιχνίδι. Ο επιθετικός αρνήθηκε να πανηγυρίσει και έγινε άμεσα αλλαγή, στο τελευταίο του παιχνίδι ως ποδοσφαιριστής! Το γκολ του Law δεν έκανε διαφορά, αφού η United ούτως ή αλλιώς θα υποβιβαζόταν στο τέλος. Τερμάτισε στην 21η θέση επί συνόλου 22 ομάδων, αλλά την επόμενη σεζόν επέστρεψε κατακτώντας τον τίτλο στη δεύτερη κατηγορία.

1. CORINTHIANS (2007)

Όπως ακριβώς η Leeds United στην Αγγλία, η Corinthians της Βραζιλίας έζησε το όνειρο και μετά… κάηκε. Εχοντας υπογράψει συμφωνία με την Media Sports Investment απέκτησε παίκτες-αστέρια όπως οι Carlos Tevez και Javier Mascherano ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα Βραζιλίας το 2005. Δυο χρόνια αργότερα τα χρήματα τελείωσαν και οι πολυδάπανες μεταγραφές αποχώρησαν για να έρθουν καινούριοι παίκτες. η Corinthians μπήκε στην τελευταία αγωνιστική έχοντας έναν βαθμό “αέρα” από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά Parana και Goias την υπερκέρασαν και την έριξαν. Η Corinthians πήρε μόνο ισοπαλία από την Gremio ενώ η Goias επικράτησε 2-1 της Internacional σε παιχνίδι-δράμα. Ο Paulo Baier, που σημείωσε το νικητήριο γκολ της Goias από την άσπρη βούλα, χρειάστηκε να εκτελέσει τρεις φορές το πέναλτι (!!!), κρατώντας και στις τρεις περιπτώσεις την ψυχραιμία του και στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα. Η Corinthians, νικήτρια του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 2000, έπεσε για έναν βαθμό, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό για πρώτη φορά στην πλούσια ιστορία της.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).