podosfairo-mpala-xrimataΟι υπηρεσίες προγνωστικών ποδοσφαίρου (tipping services) συνήθως διαφημίζουν στις σελίδες τους πιο επιτυχημένους tipsters με τα ποσοστά επιτυχίας τους και τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τα προγνωστικά που έχουν δώσει δημοσίως. Οι επισκέπτες και παίκτες του στοιχήματος εύκολα μπορεί να παρασυρθούν από τα μεγάλα ομολογουμένως κέρδη και να ακολουθήσουν τυφλά τα προγνωστικά αυτά. Έτσι λοιπόν, κάνοντας μια πολύ γρήγορη έρευνα διαπίστωσα σήμερα πως οι αποδόσεις των στοιχημάτων που εμφανίζονται στα προγνωστικά αυτά είναι από δυσεύρετες έως ανύπαρκτες. Κατ’ επέκταση  η κερδοφορία των tipsters είναι το λιγότερο πλασματική εκτός αν είστε σε θέση να στοιχηματίσετε τη στιγμή που δημοσιεύονται, γεγονός που προϋποθέτει περαιτέρω έρευνα.

Τυχαία επισκέφτηκα το γνωστή ξενόγλωσση στοιχηματική ιστοσελίδα της BettingAdvice.com. Τα πιο πρόσφατα προγνωστικά αναφέρονταν στο Νορβηγικό πρωτάθλημα καθώς και στον αγώνα του Ολλανδικού Ajax. Τα προγνωστικά αυτά προέρχονταν από αρκετά κερδοφόρους tipsters κι έτσι δεν είχα λόγω να μην τα εμπιστευτώ, δεδομένου και του σχετικά ικανοποιητικού δείγματος των προϋπαρχόντων προγνωστικών.

betting-advice-prognostika-podosfairoy

Στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων της Betfair ωστόσο που προσπάθησα να στοιχηματίσω, οι αποδόσεις ήταν αρκετά χαμηλότερες από αυτές που εμφανίζονται στο παραπάνω πίνακα που είναι ακριβής αντιγραφή από το site της BettingAdvice. Η διαφορά ήταν της τάξης των 0.10 μονάδων (για παράδειγμα αντί για 1.85 η διαθέσιμη απόδοση ήταν 1.75), ενώ ο σωστός παίκτης πρέπει αναγκαία να συνυπολογίσει και την [intlink id=”1282″ type=”post”]προμήθεια που επιβάλλεται από το ανταλλακτήριο[/intlink]. Έτσι στο παραπάνω παράδειγμα η πραγματική απόδοση ήταν 1.71 περίπου. Αυτό σημαίνει πως εάν στοιχημάτιζα όλους τους αγώνες που είχε προτείνει ο συγκεκριμένος tipster, μάλλον θα ήμουν χαμένος καθώς οι αποδόσεις θα ήταν σημαντικά χαμηλότερες. Και πάλι για περισσότερη σιγουριά είναι απαραίτητη μελέτη κι έρευνα, αλλά με μια πρώτη ματιά τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Στη συνέχεια επισκέφτηκα το site της OddsChecker.com όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες αποδόσεις για τα εν λόγω προγνωστικά από ένα πλήθος bookmakers. Στο παρακάτω πίνακα φαίνονται οι σημερινοί αγώνες του Νορβηγικού πρωταθλήματος με τη μεγαλύτερη απόδοση να σημειώνεται εντός παρένθεσης δίπλα στο αντίστοιχο σημείο (1, Χ, 2).

oddschecker-apodoseis-stoixima-norvigia

Εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται πως αρκετές ώρες πριν την έναρξη των αγώνων, οι αποδόσεις των προγνωστικών ποδοσφαίρου δεν ανταποκρίνονται στις διαθέσιμες αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σαν συμπέρασμα προκύπτει πως οι παίκτες που αναζητούν τα καλύτερα προγνωστικά ποδοσφαίρου μέσα από διάφορες υπηρεσίες tipping είναι αναγκαίο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθήσουν για κάποια δοκιμαστική περίοδο τους tipsters πριν στοιχηματίσουν με χρήματα, καθώς είναι πολύ πιθανόν οι αποδόσεις που θα συναντούν να μην ανταποκρίνονται στο ιστορικό των προγνωστικών.

Συστήνεται η ανάγνωση του άρθρου περί [intlink id=”2736″ type=”post”]απορρόφησης κέρδους λόγω μικρών αποδόσεων στο στοίχημα[/intlink].

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.