champions-league-stoixima-grafimataΗ δεύτερη αγωνιστική του Champions League ολοκληρώθηκε, όμως ποιες ομάδες συγκέντρωσαν την προτίμηση του κόσμου πριν την έναρξη των αγώνων; Τα γραφήματα των αποδόσεων των στοιχημάτων δείχνουν πως Bayern Munich, Ολυμπιακός και η ισοπαλία της Lyon σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση αποδόσεων, ενώ Lyon, Napoli και Arsenal είδαν την απόδοσή τους να ανεβαίνει σημαντικά πριν ακόμα σφυρίξει για πρώτη φορά ο διαιτητής. Σημαντική επίσης μεταβολή απόδοσης στον αγώνα της Shakhtar – ΑΠΟΕΛ. Άραγε έπρεπε να στοιχηματίσει κανείς υπέρ των ομάδων που ανέβαινε η απόδοσή τους, ή να ακολουθήσει την τάση; Πού υπήρχε value τελικά; Τα γραφήματα λένε την αλήθεια.

Τα γραφήματα των αποδόσεων προέρχονται από το ανταλλακτήριο στοιχημάτων της Betfair.

bayern-munich-betfair-champions-league-graphΚαταρχήν είναι αναγκαίο να κάνουμε την παραδοχή πως η τελική απόδοση των στοιχημάτων αντικατοπτρίζει την πραγματική πιθανότητα του γεγονότος. Με άλλα λόγια, εάν 5 λεπτά πριν το εναρκτήριο λάκτισμα η απόδοση μιας ομάδας έχει σταθεροποιηθεί στο 2.0, η πιθανότητα να κερδίσει η εν λόγω ομάδα είναι 50%. Αυτό προκύπτει από την efficiency της αγοράς, ένα θέμα για το οποίο είναι απαραίτητο να γράψω ένα κείμενο κάποια στιγμή. Προς το παρόν μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό στα αγγλικά.

Ξεκινώντας από τους αγώνες της Τρίτης, το γράφημα της Bayern Munich φανέρωνε την αρχική λανθασμένη υψηλή απόδοση του στοιχήματός της και την τελική εξισορρόπηση μεταξύ backers και layers λίγο κάτω από το 1.80. Έτσι, value υπήρχε στην απόδοση πάνω από 1.84 στο ανταλλακτήριο συνυπολογιζόμενης 5% προμήθειας, ή 1.80 σε οποιονδήποτε bookmaker. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλύουμε ένα γράφημα για να βρούμε value αποδόσεις, αφού αρχικά το είχαμε πράξει στον αγώνα [intlink id=”3964″ type=”post”]ΠΑΟΚ – Tottenham[/intlink]. Το 1.70 του Πάμε Στοίχημα ήταν αρκετά χαμηλότερα. Τελικό αποτέλεσμα 2-0 και δικαίωση για την πτώση απόδοσης.

lyon-betfair-champions-league-graphΠερνώντας στον πιο ενδιαφέρον αγώνα της Τρίτης μεταξύ Lyon και Dynamo Zagreb από άποψης γραφημάτων, οι αποδόσεις του στοιχήματος δεν έπαψαν να κινούνται μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας. Στην περίπτωση του γραφήματος της Lyon, η τελική απόδοση ήταν 1.65 για νίκη της Γαλλικής ομάδας έπειτα από τρομακτική άνοδο με αρχική τιμή το 1.40! Όλα αυτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι! Η απόδοση στον ΟΠΑΠ και στο Πάμε Στοίχημα παρέμεινε στο 1.30, προσφέροντας μηδαμινά κέρδη στους παίκτες. Καθώς η απόδοση ανέβηκε, value υπήρχε μόνο εφόσον στοιχηματίζατε κατά/lay της Lyon. Εάν το κάνατε στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων, τότε value bet υπήρχε μέχρι το 1.60 δεδομένης της προμήθειας 5%. Όμως εναλλακτικά μπορούσατε να στοιχηματίσετε υπέρ της ισοπαλίας.

lyon-draw-betfair-champions-league-graphΗ ισοπαλία στον αγώνα της Lyon έφτασε να ανταλλάσσεται περίπου στο 4.00 μετά από την πτώση αρχής γενομένης στην περιοχή του 5.50. Εδώ ευκαιρία για value betting υπήρχε σε όλες τι αποδόσεις υψηλότερα του 4.10 στο ανταλλακτήριο ή 4.00 στους bookmakers. Πάμε Στοίχημα κι ΟΠΑΠ δε λύγισαν κάτω από την πίεση του ενδιαφέροντος των παικτών και διατήρησαν την απόδοση της ισοπαλίας στην αρχική της τιμή: 4.00! Ένας από τους λόγους που είναι τόσο χαμηλές οι αποδόσεις του Πάμε Στοίχημα, είναι η «προστασία» του bookmaker από αργοπορημένη μεταβολή των αποδόσεων. Όσο διάστημα οι παίκτες του online στοιχήματος στοιχημάτιζαν στην ισοπαλία σε γενναιόδωρες αποδόσεις μεταξύ 4.2 και 5.0, ο ΟΠΑΠ απλώς παρέμενε θεατής. Εάν η απόδοση έπεφτε στο 3.80 στους διαδικτυακούς bookmakers ήταν σίγουρη η μείωση της απόδοσης και στον ΟΠΑΠ. Ωστόσο μέχρι τότε ήταν απολύτως «προστατευμένος». Άλλωστε πόσο συχνά βλέπουμε τέτοιου είδους πτώση απόδοσης σε ισοπαλία Champions League; Τελικό αποτέλεσμα 2-0 για τη Lyon και διάψευση της τάσης.

napoli-betfair-champions-league-graphΚλείνοντας με τα παιχνίδια της Τρίτης, το γράφημα του στοιχήματος υπέρ της Napoli που αντιμετώπιζε την Villarreal φανερώνει ανοδική τάση. Από 1.80, η απόδοση έπεσε περιστασιακά στο 1.70 κι από εκεί και πέρα οι layers ανέλαβαν δράση και κυριάρχησαν έναντι των backers. Αποτέλεσμα η απόδοση να ξεπεράσει το 2.00, με το Πάμε Στοίχημα να προσφέρει τη νίκη της Napoli στο 1.65. Εδώ αξία υπήρχε στο κατά στοίχημα, αφού η άνοδος απόδοσης δεν επιτρέπει value στο στοίχημα υπέρ. Λίγο χαμηλότερα του 2.00 ήταν η ανώτερη απόδοση που πρόσφερε αξία σε lay στοίχημα επί της Napoli. Παρόλα αυτά η επικράτηση με 2-0 διέψευσε κι αυτή τη φορά την τάση.

arsenal-betfair-champions-league-graphΣτα παιχνίδια της Τετάρτης, ο αγώνας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αναμφισβήτητα η αναμέτρηση Arsenal – Ολυμπιακός σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι τέτοιο μαρτυρά ο τζίρος των στοιχημάτων στον αγώνα αυτό, που ήταν ο μεγαλύτερος της ημέρας στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων. Πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ στοιχηματίστηκαν στο στοίχημα της Arsenal οδηγώντας όμως την απόδοση σε νέες υψηλότερες τιμές από την αρχική του 1.40, σχεδόν αγγίζοντας το 1.70! Με τον ΟΠΑΠ να προσφέρει τη νίκη της Arsenal στο 1.45 και τους layers να πιέζουν την απόδοση προς τα επάνω, value στο κατά στοίχημα ήταν διαθέσιμο σε αποδόσεις κάτω του 1.61.

Εναλλακτικά υπέρ/back στοίχημα στον Ολυμπιακό σε απόδοση πάνω από 7.2 στο ανταλλακτήριο θα ήταν αξίας. olympiacos-betfair-champions-league-graphΑν και η πτώση ήταν σημαντική, διαπιστώνουμε ότι ο τζίρος κινήθηκε στην Arsenal, καθώς η μικρή απόδοση σε σχέση με το 8.00 – 10.0 του Ολυμπιακού επέτρεπε αρκετές κινήσεις trading για όσους προτίμησαν αυτού του είδους το στοίχημα. Εντούτοις, από το γράφημα συμπεραίνουμε πως αρκετοί παίκτες βρήκαν αξία στο στοίχημα του Ολυμπιακού, τον οποίο κι εμπιστεύτηκαν σε αρκετά μεγάλη απόδοση. Διαψεύστηκαν όμως μετά τη νίκη της Arsenal με 2-1, ενώ το Πάμε Στοίχημα δεν ανησύχησε προσφέροντας τη νίκη της Arsenal στο 1.45 και του Ολυμπιακού στο 6.0!

Για το τέλος έμεινε το γράφημα της Shakhtar κόντρα στον ΑΠΟΕΛ. Στην περίπτωση της Shakhtar υπήρχε αρχικά value στο κατά στοίχημά της, αλλά στη συνέχεια το value μεταπήδησε στην «υπέρ» περιοχή. shakhtar-betfair-champions-league-graphΑπόδοση πάνω από 1.55 είχε τελικώς value για όσους στοιχημάτισαν υπέρ της, αν και τελικά και εδώ διαψεύστηκαν με το τελικό 1-1 και κέρδη σε όσους προτίμησαν την ισοπαλία.

Βέβαια το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει σημασία βραχυπρόθεσμα, αφού μακροχρόνια εφόσον αποδειχθεί η efficiency της αγοράς έχουμε [intlink id=”4184″ type=”post”]στοιχηματίσει σωστά[/intlink]. Εναλλακτικά και για μικρότερη διακύμανση του κεφαλαίου, οι παίκτες αντί να στοιχηματίσουν εκμεταλλευόμενοι την αξία των αποδόσεων, θα μπορούσαν να επενδύσουν στο [intlink id=”3287″ type=”post”]value trading[/intlink], μια έννοια που συχνά κάνει την εμφάνισή της ως value investing σε χρηματοοικονομικά εγχειρίδια. Άλλωστε για κάποιους το [intlink id=”1045″ type=”post”]trading αποδόσεων είναι ευκολότερο από το στοίχημα[/intlink]! Μέχρι την επόμενη αγωνιστική του Champions League, σκεφτείτε όσα είπαμε σε αυτό το κείμενο, και ίσως να στοιχηματίσετε από τη Δευτέρα σε κάποιους αγώνες!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.