apodoseis-stoixima-bookmakers-paok-tottenhamΗ διακύμανση της απόδοσης ενός στοιχήματος δημιουργεί ευκαιρίες για value betting, για στοίχημα δηλαδή όταν υπάρχει value. Με άλλα λόγια όσο μακρύτερα βρίσκεται η τιμή της απόδοσης σε σχέση με τη δίκαιη τιμή (fair value) ενός στοιχήματος, τόσο μεγαλύτερο το value και κατ’ επέκταση το περιθώριο κέρδους του στοιχήματος. Ως παράδειγμα θα αναλύσουμε το γράφημα της απόδοσης του στοιχήματος του ΠΑΟΚ στο σημερινό αγώνα απέναντι στην Tottenham για τη φάση των ομίλων του UEFA Europa League. Το γράφημα απεικονίζει την πορεία της απόδοσης του ΠΑΟΚ 12 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, όπου παρατηρείται μια πτωτική τάση, με άλλα λόγια δηλαδή μια προτίμηση του κόσμου να ποντάρει χρήματα υπέρ της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη. Ποιοι όμως πόνταραν λάθος και ποιοι εκμεταλλεύτηκαν το value;

Καταρχήν θα πρέπει να διατυπώσουμε την παραδοχή πως ήδη γνωρίζουμε τη δίκαιη τιμή του στοιχήματος υπέρ του ΠΑΟΚ. Αυθαίρετα ορίζεται λοιπόν ως δίκαιη τιμή η απόδοση 3.00. Αυτό σημαίνει πως η πραγματική πιθανότητα σύμφωνα με τη δίκαιη τιμή είναι 33.3%. Δεν είναι σκοπός αυτού του κείμενου να δείξουμε πώς καταλήγουμε να υπολογίσουμε την πραγματική πιθανότητα ενός γεγονότος, αν και η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών δεν έχει ΠΟΤΕ υπολογίσει την πιθανότητα αυτή, με αποτέλεσμα να οδηγείται στον… κουβά. Όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη μέσω του blog, ακόμα κι όταν ποντάρει κανείς θεωρώντας πως «η απόδοση του φαίνεται μεγάλη», ή όταν αποφεύγει το στοίχημα λόγω «της μικρής απόδοσης», εκείνη τη στιγμή υποσυνείδητα ορίζει μια πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με την οποία κρίνει το μέγεθος της απόδοσης.

value-betting-grafima-diakymansi-paok-tottenhamΈτσι λοιπόν έχοντας ορίσει ως 3.00 τη δίκαιη τιμή του στοιχήματος, θα περίμενε κανείς πως οποιαδήποτε τιμή πάνω από αυτήν να προσφέρεται για [intlink id=”288″ type=”post”]value betting[/intlink]. Πράγματι κάτι τέτοιο ισχύει, μόνο όμως εφόσον αναφερόμαστε σε bookmakers αποκλειστικά κι όχι σε ανταλλακτήρια στοιχημάτων ή γενικώς οπουδήποτε δεν υπεισέρχεται ο παράγοντας της προμήθειας. Εφόσον βρεθεί απόδοση πάνω από 3.00 στο συγκεκριμένο παράδειγμα όντως θα πρέπει κανείς να ποντάρει υπέρ του ΠΑΟΚ. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει την παρούσα στιγμή, καθώς οι αποδόσεις όλων των bookmakers είναι χαμηλότερα, στο οποίο γεγονός έχει οδηγήσει η ζήτηση για στοίχημα υπέρ του ΠΑΟΚ. Στο ανταλλακτήριο όμως διαπιστώνεται μια διακύμανση της απόδοσης, η οποία σύμφωνα με το γράφημα ξεκινώντας από 3.50, έφτασε μέχρι το 2.90, κατόπιν για ένα διάστημα κυμάνθηκε μεταξύ 2.80 και 3.20, για να καταλήξει αυτή τη στιγμή στο 2.84 περίπου.

Επόμενο βήμα είναι να συνυπολογίσουμε την [intlink id=”1282″ type=”post”]επίδραση της προμήθειας[/intlink] στη δίκαιη τιμή. Θεωρώντας ως προεπιλεγμένη προμήθεια το 5%, διαπιστώνουμε πως value betting στο στοίχημα υπέρ του ΠΑΟΚ είναι δυνατό μόνο πάνω από 3.10 απόδοση. Η δίκαιη τιμή δηλαδή με 5% προμήθεια έχει μετακινηθεί στο 3.10! Από το 3.10 ως το 3.00 μακροχρόνια θα βγείτε χαμένος 0-5% λόγω προμήθειας, ενώ αν ποντάρετε χαμηλότερα, θα χάσετε περισσότερο από 5% λόγω του συνδυασμού προμήθειας και στοιχηματίζοντας σε μικρότερη από την αρχική δίκαιη τιμή! Όμως τι γίνεται εάν η απόδοση βρεθεί κάτω από 2.90;

Σε εκείνη την περίπτωση αρχίζει το εύρος τιμών της απόδοσης που προσφέρεται για value betting ποντάροντας όμως εναντίον του ΠΑΟΚ, δηλαδή στοιχηματίζοντας κατά! Συνυπολογίζοντας την προμήθεια του ανταλλακτηρίου που επιτρέπει το στοιχηματισμό κατά ενός γεγονότος, παρατηρούμε πως η δίκαιη τιμή για κατά/lay στοίχημα βρίσκεται στο 2.90. Οποιαδήποτε απόδοση από εκεί και κάτω είναι ευκαιρία για value betting, ή καλύτερα για value laying! Εάν βέβαια δεν υπήρχε η προμήθεια η δίκαιη τιμή θα παρέμενε στο 3.00, κι έτσι το κατά στοίχημα στο 2.96 θα είχε χαρακτήρα value betting.

Στο εύρος τιμών μεταξύ 2.90 και 3.10 ο μεγάλος κερδισμένος είναι η προμήθεια του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων. Είτε στοιχηματίσω υπέρ είτε κατά, δεδομένου της παραδοχής πως η πραγματική πιθανότητα να κερδίσει ο ΠΑΟΚ είναι 33.3%, δεν πρόκειται να βγω κερδισμένος μακροχρόνια εξ αιτίας της προμήθειας.

Έτσι συμπερασματικά, θα λέγαμε πως κερδισμένοι θα βγουν όσοι έπαιξαν υπέρ του ΠΑΟΚ με απόδοση υψηλότερη του 3.10 και όσοι παίξουν κατά με απόδοση χαμηλότερη του 2.90. Βεβαίως δεν ξεχνάμε τον αυθαίρετο ορισμό της δίκαιης τιμής στο παράδειγμα του Europa League. Σκοπός του άρθρου ήταν η κατανόηση της διακύμανσης της απόδοσης του στοιχήματος ενός γεγονότος και πως αυτή η διακύμανση προσφέρει δυνατότητες για value betting.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.