diki-sto-skai-kalesmenoi-stimenaΣτη χθεσινοβραδινή εκπομπή της Δίκης στο ΣΚΑΪ έγινε αναφορά για τα στημένα παιχνίδια των 4 δευτερολέπτων. Φυσικά ούτε στημένα είναι τα στοιχήματα αυτά, ούτε η Ναπολιτάνικη μαφία πρωτοτύπησε στο διαδικτυακό τζόγο. Συχνά πυκνά στην τηλεόραση για λόγους εντυπωσιασμού έρχονται ειδήσεις που διατυμπανίζονται σαν την ανακάλυψη του τροχού. Μόνο που όσοι ασχολούνται με το στοίχημα στο διαδίκτυο γνωρίζουν ήδη την ύπαρξη αλλά και τη λειτουργία αυτού του είδους του τροχού. Δεκτόν πως οι περισσότεροι τηλεθεατές πράγματι δεν έχουν γνώση για την ακριβή λειτουργία των bookmakers και ειδικότερα του live στοιχήματος κι έτσι θα εντυπωσιαστούν από αυτήν την «ανακάλυψη». Καλό όμως θα ήταν να γίνεται πρώτα μια περιγραφή του όλου συστήματος, ώστε να μαθαίνει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει κι όχι να δημοσιεύονται ειδήσεις του αέρα προς χάριν τηλεθέασης.

Χθες τυχαία παρακολούθησα ένα μικρό κομμάτι της Δίκης του ΣΚΑΪ, στη διάρκεια του οποίου ο καλεσμένος και γνωστός δικηγόρος Κούγιας είπε μερικές αλήθειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα όμως πληροφορήθηκα για τα δήθεν στημένα παιχνίδια των 4 δευτερολέπτων για τα οποία έγινε αναφορά με ανταποκριτή από τη Ρώμη παρακαλώ. Έτσι βρήκα το συγκεκριμένο απόσπασμα στο Youtube για όσους δεν άκουσαν τι ακριβώς ειπώθηκε στο θέμα αυτό.

Η Ιταλική Καμόρα λοιπόν, η μαφία της Νάπολι πιο συγκεκριμένα, είχε δικό της άνθρωπο σε αγώνα μεταξύ Manchester United και Arsenal, ο οποίος ήταν σε «συνεχή επικοινωνία» με κάποιους που στοιχημάτιζαν live στον αγώνα. Έτσι και σύμφωνα πάντα με την εκπομπή, ο «αποστολέας» ενημέρωνε πότε ακριβώς έμπαινε κάθε γκολ και ο «παραλήπτης» στοιχημάτιζε στο live στοίχημα μέσω υπολογιστή κατά πάσα πιθανότητα. Λόγω της καθυστέρησης μεταφοράς της εικόνας μέσω δορυφόρου, ο τελευταίος ήταν σε θέση να στοιχηματίσει σε αποδόσεις που δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική εξέλιξη του παιχνιδιού, καθώς ο bookmaker δεν είχε ακόμα πληροφορηθεί για την επίτευξη του τέρματος και δεν είχε ενημερώσει το κουπόνι του.

Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε από την εκπομπή του ΣΚΑΪ. Όποιος όμως ασχολείται στοιχειωδώς με το διαδικτυακό στοίχημα ή ακόμα κι αν έχει στοιχηματίσει έστω και μία φορά σε live στοίχημα online, θα έχει παρατηρήσει πως κατά την υποβολή του στοιχήματος εμφανίζεται ένα μήνυμα που ενημερώνει τον παίκτη πως το στοίχημα θα γίνει αποδεκτό σε Χ δευτερόλεπτα. Συχνά μάλιστα εμφανίζεται κι ένα χρονόμετρο με τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την αποδοχή του στοιχήματος. Ο χρόνος αυτός ποικίλλει ανάλογα τόσο τον bookmaker όσο και τη χώρα διεξαγωγής του αγώνα.

Παλαιότερα κι όταν είχε πρωτοξεκινήσει το φαινόμενο του live στοιχήματος, οι bookmakers και ειδικά τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων όπως η Betfair που ήταν από τους πρώτους που πρόσφερε live στοιχήματα, είχαν ελάχιστη χρονοκαθυστέρηση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται την καθυστέρηση λήψης των εικόνων μέσω δορυφόρου αρκετοί παίκτες που έβρισκαν γενναίες αποδόσεις και χρήματα να ταιριάξουν τα στοιχήματά τους. Γνωστή είναι σε παλιούς θαμώνες του forum της Betfair η ιστορία Ισπανού πελάτη που παρακολουθούσε τα παιχνίδια της Primera Division και με τη βοήθεια λάπτοπ και internet στο κινητό έκανε ολόκληρη περιουσία, πριν η Betfair ακούσει τα παράπονα άλλων παικτών και αυξήσει το χρόνο της καθυστέρησης στα 8 δευτερόλεπτα ώστε να εξαλειφθεί το πλεονέκτημα αυτό. Ακολούθησαν κι άλλα πρωταθλήματα για να φτάσουμε σήμερα στη σχετική ομαλοποίηση της αγοράς.

Εάν αυτά ακούγονται πρωτόγνωρα στους παίκτες του ποδοσφαιρικού στοιχήματος, η καθυστέρηση στη λήψη εικόνας στην τηλεόραση είναι ένα πασίγνωστο θέμα, που απασχολεί πολλά χρόνια τους Άγγλους παίκτες των Αγγλικών ιπποδρομιών. Στο άθλημα των ιπποδρομιών που στα τελευταία μέτρα είναι σαν να παρακολουθούμε κούρσα 100 μέτρων στο στίβο, το παραμικρό δευτερόλεπτο αξίζει μια περιουσία. Εκεί λοιπόν ανάλογα το συνδρομητικό κανάλι έχουν υπολογιστεί οι καθυστερήσεις λήψης της εικόνας, με αποτέλεσμα οι συνδρομητές και παίκτες στοιχήματος να προτιμούν εκείνο με τη μικρότερη καθυστέρηση. Είναι δηλαδή ένα γνωστό φαινόμενο. Επιπλέον, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος για τις κούρσες και το μεγάλο τζίρο που γίνονται σε αυτές, ένα μόλις δευτερόλεπτο είναι ο χρόνος που επιβάλλει το ανταλλακτήριο πριν ταιριαστεί το στοίχημά σας!

Ακούγονται όλα τα παραπάνω στημένα παιχνίδια; Δε θα το έλεγα, όπως πολύ σωστά έκανε την παρέμβαση ο καλεσμένος της εκπομπής, Γιώργος Γεωργίου. Είναι απλώς μια ιδιαιτερότητα της σημερινής τεχνολογίας που δίνει κάποιου είδους πλεονέκτημα στους γνωρίζοντες αλλά και στους κατέχοντες. Το πλεονέκτημα μπορεί να βρεθεί παντού, ακόμα και με αυτόν τον τρόπο. Εάν κάποιος είναι πιο μεθοδικός και αναζητά την παραμικρή λεπτομέρεια που μπορεί να του δώσει ένα πλεονέκτημα, γιατί να μην το κάνει; Το live στοίχημα είναι ένα ριψοκίνδυνο χόμπι που έχει πολλά χαρακτηριστικά και καλό θα ήταν όποιος ασχολείται με αυτό, να διαβάσει και να κατανοήσει τη μηχανική του συστήματος πριν ρισκάρει τα χρήματά του.

Ας μη νομίζουν οι τηλεθεατές της εκπομπής της Δίκης του ΣΚΑΪ πως οι Ιταλοί βρήκαν τη κότα που κάνει χρυσά αυγά. Ευκαιρίες υπάρχουν παντού αρκεί κάποιος να αφιερώσει χρόνο και χρήμα. Και δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και οι ιπποδρομίες όπου ο χρόνος υποβολής του στοιχήματος παίζει μεγάλο ρόλο. Φήμες υπήρξαν κατά καιρούς για μεγάλες ομάδες παικτών, οι οποίοι ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο παρακολουθώντας ζωντανά παιχνίδια τένις. Διάφορα μέλη των ομάδων ήταν διασκορπισμένα μέσα στα γήπεδα και απέξω υπήρχαν φορτηγάκια που είχαν μετατραπεί σε κινητές μονάδες ταχείας πρόσβασης στο διαδίκτυο για την αμεσότερη αποστολή των στοιχημάτων. Ίσως την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον θεατή σε γήπεδο τένις να κρατάει λάπτοπ, να θυμηθείτε το κείμενο αυτό. Πλέον βέβαια στις μέρες μας αρκεί απλά ένα smartphone!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.