pokerstars-rake-promitheiaΕίμαι παίκτης του Pokerstars από το 2006 και Supernova από το 2007, που σημαίνει πολλή προμήθεια για το poker room. Όμως καθώς την εγγραφή την πραγματοποίησα πατώντας σε affiliate link του PokerListings.com, μέρος της προμήθειας (rake αγγλιστί) κερδίζει και το PokerListings. Η προμήθεια, που είναι δυνατόν να κερδίσει μέσω του διαφημιζόμενου μια ιστοσελίδα, μπορεί να φαίνεται μικρή ως ποσοστό επί της προμήθειας (συνήθως 20-40% για τα μεγάλα poker rooms), όμως 2-3 παίκτες είναι αρκετοί για να φέρουν πολλά κέρδη. Ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης του PokerStars, ο Randy Lew περισσότερο γνωστός ως nanonoko, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους grinders των high stakes του online πόκερ. Είναι τρομακτική και μόνο η ιδέα πόση προμήθεια μπορεί να έχει κερδίσει ένας συνεργάτης από το rake που εισπράττει το PokerStars όσο παίζει. Σκεφτείτε πως σε ένα χρόνο το rake που έκανα προσωπικά στο PokerStars σχεδόν άγγιξε τα $90,000! Και αυτά είναι μόνο από cash games!

Μεγάλα stakes στο Pokerstars σημαίνει μεγαλύτερη προμήθεια

Η αλήθεια είναι ότι το νούμερο αυτό αναφέρεται στο χρόνο που επένδυσα περισσότερο από ποτέ στο PokerStars. Πρόκειται για την περίοδο 9/2009 – 9/2010 κατά την οποία έπαιξα συνολικά 700,000 χέρια μεταξύ 200NL και 5000NL επιπέδων. Το μεγαλύτερο ποσοστό της προμήθειας προήλθε από τα 1000NL τραπέζια ($31Κ) ενώ οπωσδήποτε κάποια προμήθεια επιπλέον προέκυψε κι από τα τουρνουά, αν και δεν πήρα μέρος σε πολλά. Φανταστείτε τι είδους προμήθεια κάνουν οι Supernova Elites, η κορυφαία κατηγορία της VIP κατάταξης του PokerStars! Αναμφισβήτητα εάν κάποιοι έχουν κάνει λογαριασμό μέσω affiliate link, ο συνεργάτης που τους προώθησε στο poker room, θα τρίβει τα χέρια του. Αρκεί όμως να είχε ιδιωτική συμφωνία με το PokerStars, καθώς ως συνεργάτης τους η κάθε εγγραφή ισοδυναμεί με $75 εφάπαξ. Αυτό σημαίνει πως όσο rake κι αν κερδίζει για την εταιρία ο παίκτης, ο συνεργάτης δεν κερδίζει τίποτα επιπλέον.

Το θέμα είναι λοιπόν εάν το PokerListings έχει συμφωνία με το PokerStars με ποσοστό επί της προμήθειας. Η άποψή μου είναι πως έχει πράγματι, καθώς κάθε μήνα μου δινόταν δωρεάν εισιτήριο για ένα private freeroll τουρνουά της τάξης των $15,000 guaranteed. Το ticket ερχόταν μέσω email με τη μορφή συγχαρητηρίων εκ μέρους του PokerListings, το οποίο ήταν ο αποκλειστικός σπόνσορας του συγκεκριμένου freeroll τουρνουά.

Ένα από τα Emails του PokerListings
Ένα από τα Emails του PokerListings

Το ticket προσφερόταν στους παίκτες που συμπλήρωναν έναν αριθμό χεριών κάθε μήνα, κι έτσι υποθέτω πως το PokerListings έδινε πίσω κάποια από τα κέρδη με τη μορφή τουρνουά, καθώς όσοι συνέχιζαν να παίζουν, στην ουσία έβγαζαν χρήματα για λογαριασμό του PokerListings.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.