OPAP_monopolyΜετά την πρόσφατη προσφυγή του Remote Gambling Association (RGA) εναντίον του ΟΠΑΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσιεύθηκε σήμερα ένα άρθρο στο Capital.gr του οποίου ο τίτλος υπονοεί πως η διαμαρτυρία των online bookmakers δεν ήταν και τόσο… αθώα. Το κείμενο αντικρούει όλα τα επιχειρήματα που έχουν φέρει στο προσκήνιο οι εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος, τονίζοντας σε υπερθετικό βαθμό το θεάρεστο λειτούργημα του Οργανισμού, τις ασάφειες στη φορολογία και την τεράστια παρανομία των εν λόγω bookmakers που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Το γεγονός πως το κείμενο δεν υπογράφεται και κανένας αρθρογράφος δε φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για το άρθρο αυτό – όχι σπάνιο για το Capital – με κάνει να πιστεύω πως το κείμενο προέρχεται από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ σε μια ακόμα προσπάθεια να διατηρήσει το μονοπώλιό του ανέπαφο. Ω τι έκπληξη για τα Ελληνικά δεδομένα.

Δε χρειάζεται κάποιος να διαβάσει την [intlink id=”4292″ type=”post”]διαμαρτυρία της RGA[/intlink] για να καταλάβει το τεράστιο μειονέκτημα που έχουν οι παίκτες όταν στοιχηματίζουν στον ΟΠΑΠ. Οι μικρές αποδόσεις και η μη δυνατότητα στοιχήματος σε [intlink id=”3588″ type=”post”]μονά αποδεκτά[/intlink] στη μεγάλη πλειοψηφία των αγώνων κρίνουν απαγορευτική οποιαδήποτε κερδοφορία των συστημάτων που μπορεί να εφαρμόσουν οι παίκτες. Από την άλλη βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως αν κάποιος στοιχηματίσει online, θα βγει κερδισμένος. Το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο οι καλύτερες αποδόσεις θα κρατήσουν στην επιφάνεια λίγο περισσότερο τον παίκτη, που κατά 90-95% θα βγει και πάλι [intlink id=”1003″ type=”post”]χαμένος από το χόμπι του στοιχήματος[/intlink]. Φέρτε μου 20 παίκτες κι αν οι 2 εμφανίζουν πραγματικά κέρδη σε βάθος χρόνου παίζοντας  στοίχημα στον ΟΠΑΠ, είμαι πρόθυμος να παραδεχτώ το λάθος μου – εκτός αν μου φέρετε τον Μπέο ή τον Ψωμιάδη.

Το θέμα δεν είναι κατά πόσο βγαίνει κερδισμένος ή χαμένος ένας παίκτης παίζοντας στον ΟΠΑΠ ή στους online bookmakers. Το θέμα είναι η Ελληνική νοοτροπία και η κοροϊδία που δεν πρόκειται να επιτρέψουν να αναπτυχθεί αυτή η χώρα. Αν εμφανιζόταν ο ΟΠΑΠ επώνυμα πίσω από αυτό το κείμενο, θα ήμουν σίγουρα πιο μετρημένος στα λόγια μου κι απλώς θα σχολίαζα το άρθρο, όπως έκανα στην περίπτωση της προσφυγής της RGA όσο γίνεται αμερόληπτα. goodbadanduglyΌμως αυτή η τακτική της χειραγώγησης του πλήθους και η πλύση εγκεφάλου πως οι bookmakers διαδικτυακού στοιχήματος είναι οι «κακοί» κι ο ΟΠΑΠ ο «καλός» δε με αφήνει παρά να παίξω εγώ το ρόλο του «άσχημου».

Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι το διαδίκτυο είναι μια από τις μεγαλύτερες ελευθερίες του ανθρώπου και είμαστε πολύ τυχεροί που βρισκόμαστε σε αυτήν την εποχή. Πρόσφατα διάβασα – πολύ πιθανόν στο Capital – πως οι Έλληνες του εξωτερικού (ειδικά στην Αμερική) διαπρέπουν διότι τους δίνεται η ελευθερία, ένα από τα βασικά γνωρίσματα του Έλληνα. Εντός των συνόρων όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές, περιορίζοντας τις δυνατότητες του Έλληνα που έχει μάθει να είναι ελεύθερος. Ο καθένας ας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του κι ας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όμως μην αντιμετωπίζουμε τους παίκτες σαν ένα μάτσο 50ευρα που προσπαθούμε να μην πετάξουν μακριά. Ας προσπαθήσουμε να τους προσφέρουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν αντί να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την αμάθεια του κόσμου.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.