Αυτή είναι τουλάχιστον μια εκδοχή σύμφωνα με το άρθρο του Βαγγέλη Μανδραβέλη στην Καθημερινή, το οποίο σχολιάζει την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για αναδρομική φορολόγηση του διαδικτυακού τζόγου, η οποία υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου! Εν συντομία, οι νόμιμα εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εταιρίες στοιχημάτων, πόκερ και γενικότερα τζόγου, καλούνται να καταβάλουν τους οφειλόμενους φόρους που τους αναλογούν από 1/1/2010, μέσα στα πλαίσια νομιμοποίησής τους στην Ελλάδα. Οι φόροι αυτοί ανέρχονται στο 30% των μεικτών κερδών τους όμως δεν είναι οι μόνοι.

opap

Αναδρομική ισχύ και της φορολόγησης των κερδών των παικτών (10%) προβλέπει η απόφαση που είναι αδύνατον να καταβάλει οποιαδήποτε εταιρία, αφού δεν παρακρατήθηκε φόρος για τα κέρδη αυτά! Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις ιδιαίτερα σε Ελληνικές ιστοσελίδες πόκερ, καθώς ο φόβος για αδυναμία αναλήψεων, κατάσχεσης λογαριασμών με μεγάλα ποσά και έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς εταιριών online πόκερ για μελλοντική δραστηριοποίηση στον Ελληνικό χώρο έχει οδηγήσει σε πανικό αρκετούς παίκτες. Μήπως όμως μάς αξίζουν όλα όσα γίνονται στην Ελλάδα;

eforia-xrimata-peraiosiΗ αναφορά στο άρθρο της Καθημερινής επικεντρώνεται κυρίως στο πόκερ από πλευράς μου. Ο λόγος είναι ότι οι εξελίξεις στη νομιμοποίηση του διαδικτυακού τζόγου ανησυχούν περισσότερο τους Έλληνες παίκτες πόκερ παρά στοιχήματος. Κι αυτό διότι ο Έλληνας παίκτης στοιχήματος θέλει απλά να στοιχηματίσει κι όσο οι εταιρίες θα του δίνουν το δικαίωμα αυτό, δε θα τον σταματήσει η οποιαδήποτε μείωση αποδόσεων που θα επιφέρει η φορολόγηση των κερδών των εταιριών. Αφήστε που ο ΟΠΑΠ θα είναι πάντα στη γωνία να τους περιμένει – με νέα παιχνίδια που υπόσχονται «τεράστια κέρδη» ως συνήθως! Για το 90% των παικτών δε θα παρατηρηθεί καμία αλλαγή, αφού όπως ακριβώς στοιχημάτιζαν θα στοιχηματίζουν, παρά το ότι τα ανταλλακτήρια θα μετατραπούν σε bookmakers – αφού σύμφωνα με το νόμο απαγορεύονται τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων – και οι αποδόσεις των στοιχημάτων θα αποθαρρύνουν οποιοδήποτε μακροχρόνιο κέρδος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν μέσω κινητού πάνω στη συζήτηση για κάποια αθλητικό γεγονός, αδιαφορώντας για αποδόσεις και συστήματα.

Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι ο Έλληνας παίκτης πόκερ είναι εξυπνότερος από εκείνον του στοιχήματος. Είναι γνωστό πως κανένας Έλληνας δεν χάνει στο πόκερ! Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τα μηνύματα σε φόρουμ. Όλοι ανησυχούν για το μέλλον του πόκερ, για αυτήν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Η είδηση περί της απόφασης για αναδρομική φορολόγηση του διαδικτυακού τζόγου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων παικτών που πανικοβλημένοι αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, χωρίς άγχος για τα χρήματα και τα υπέρογκα κέρδη που έχουν στους λογαριασμούς τους. Φαίνεται πως όλοι είναι κερδισμένοι – ή ελπίζουν να έχουν κέρδη στο μέλλον – και το πρόβλημα είναι η έγκαιρη και απροβλημάτιστη ανάληψη των χρημάτων.

ellada-pliktrologioΧωρίς φυσικά να παίρνω το μέρος των κυβερνώντων και των απίθανων επινοήσεων που κατά καιρούς βρίσκουν για να αναστατώνουν αγορές ολόκληρες, είναι στιγμές που απορεί κανείς εάν εν τέλει μας αξίζει τέτοια τιμωρία. Η συνωμοσιολογία ξεκίνησε νωρίς νωρίς και σύμφωνα με αναγνώστη του PokerLand.gr, «οι Αμερικάνοι μέτοχοι που κατέχουν το 67% του ΟΠΑΠ, αφού έφαγαν πόρτα από τον Άρειο Πάγο, διέταξαν τη διορισμένη κυβέρνησή τους να επιβάλει αυτό το μέτρο. Κατά συνέπεια αυτό σημαίνει το τέλος του Poker Stars στην Ελλάδα. […] Γιατί ο Εβραίος (σ.σ. η Poker Stars ανήκει κατά 75% σε εβραϊκή οικογένεια) έχει μάθει να τρώει και να κλέβει τσάμπα τόσα χρόνια, θα του είναι δύσκολο να αποδώσει φόρο για όσα κλέβει.» Ακολουθεί ο πανικός: «Ξεκινάτε αναλήψεις, με αυτούς τους επικίνδυνους που μπλέξαμε…» και ολοκληρώνεται το έργο με φημολογία: «έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να ελέγχονται όλα τα εμβάσματα μετά τις 3/1/2012, όχι οι 10,000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος, κι αν προέρχεται από στοιχηματική εταιρία θα είναι αδύνατη η ανάληψη». Δεν έλλειψαν και μηνύματα περί μετανάστευσης…

Καταρχήν πράγματι υπάρχει όριο στο μέγεθος των εμβασμάτων, το οποίο όταν υπερβεί. η τράπεζα είναι υποχρεωμένη από το νόμο να ζητήσει πόθεν έσχες. Αυτό το όριο τα τελευταία χρόνια μεταβάλλεται προς τα κάτω και δεν είναι 10,000 ευρώ όπως αναφέρει ο παραπάνω παίκτης.

Δεύτερον πως γίνεται ΟΛΟΙ να ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ για «εντολές» των τραπεζών και να τις διαδίδουν τόσο εύκολα στο διαδίκτυο, είναι ένα μυστήριο για εμένα. Είναι γνωστό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε οικονομικού χαρακτήρα Ελληνικές ιστοσελίδες, όπως capital.gr.

Τρίτον το ότι εθελοντικά παίζει κανείς στην Poker Stars δε σημαίνει ότι τον κλέβουν! Μπορεί πράγματι να δραστηριοποιούνται παράνομα σε χώρες όπως είδαμε πρόσφατα στις Η.Π.Α. αλλά αυτό δεν είναι δικιά μας δουλειά. Δε γνωρίζω πολλούς που αντιμετώπισαν πρόβλημα στις αναλήψεις τους από λογαριασμούς σε φερέγγυες εταιρίες, ειδικά στην περίπτωση του Poker Stars που έχει μάλιστα γιγαντωθεί ως εταιρία μετά την [intlink id=”3388″ type=”post”]Black Friday[/intlink] – εάν αυτό είναι φυσιολογικό και θα εξομαλυνθεί/ισορροπήσει η αγορά αποτελεί θέμα για μελλοντικό άρθρο. Κάποιοι πράγματι είδαν τα χρήματά τους να δεσμεύονται στην περίπτωση του Full Tilt για παράδειγμα, όμως εάν φοβόντουσαν πως η Αμερική μια μέρα θα κλείσει τις εταιρίες αυτές, θα έπρεπε να αποφύγουν να παίζουν σε αυτές τις εταιρίες.

Μια απλή ερώτηση για τους Έλληνες παίκτες της Poker Stars: Από τις 4 εταιρίες που αρχικά κυνήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. η μόνη που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται είναι η Poker Stars με τις 2 να έχουν κηρύξει πτώχευση και την άλλη να παλεύει να επιβιώσει εδώ και μήνες. Περιμένεις την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης περί αναδρομικής φορολόγησης των εταιριών πόκερ για να βρεις κάποιον να φταίει εάν χάσεις τα χρήματά σου;

Πολλοί προβάλουν τη λύση των ηλεκτρονικών πορτοφολιών (paypal, moneybookers, neteller κλπ) ως την καλύτερη απάντηση. Αρκετοί μάλιστα έχουν εκδώσει και χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες μέσω αυτών των e-wallets ώστε να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, παρακάμπτοντας εντελώς τις Ελληνικές τράπεζες. Τα θέμα είναι ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή τους Έλληνες νομοθέτες/τράπεζες.

Κι αν κάποιοι πήραν στα σοβαρά τα μηνύματα στις διάφορες Ελληνικές ιστοσελίδες, αρκεί να αντιγράψω δύο από αυτά που συνόδευσαν τις τελευταίες ειδήσεις:

«Πλάκωσαν Ιταλοί παίκτες στο Paradise Poker και κάνουν all in με Q3!!! Το κακό είναι ότι η πρώτη μου αίσθηση είναι πως ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ!»

«[…]call με 72 μετά από 2 all in, εγώ είχα AQ, ο άλλος ΤΤ, flop 2 2… και τελικά κέρδισε το χέρι το 72… ΤΡΑΓΙΚΟ.. που φυσικά το βλέπεις ΜΟΝΟ σε online poker!!»

Έχουμε ένα πολύ κακό γνώρισμα σαν Έλληνες. Πάντα μας φταίνε οι άλλοι. Ας προσπαθήσουμε να το αποβάλλουμε.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.