laptop-casinoΟ τζόγος αποτελεί εθισμό. Τα άτομα που τζογάρουν είναι τόσο εξαρτημένα καθώς όλη τους η ζωή στρέφεται γύρω από αυτό. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο πως θα τζογάρουν για να νικήσουν. Έτσι μπορεί να οδηγηθούν όχι μόνο σε οικονομική καταστροφή αλλά και σε προσωπική τελμάτωση. Βέβαια δεν είναι εύκολη υπόθεση να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εξαρτημένα από το τζόγο και ότι χρειάζονται ειδική βοήθεια.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα εξαρτημένα άτομα από τον τζόγο είναι εξαρτημένα γενικώς. Δηλαδή αυτά τα άτομα δημιουργούν εξαρτητικές σχέσεις στη ζωή τους. Προσπαθούν να γαντζωθούν και νιώθουν την ύπαρξη τους να γκρεμίζεται όταν εγκαταλείπονται είτε με το να χάσουν στο [intlink id=”4668″ type=”post”]παιχνίδι[/intlink] είτε με το να χάσουν δικούς τους ανθρώπους. Επιπλέον τα άτομα αυτά δεν έχουν καλύψει τις συναισθηματικές τους ανάγκες από το οικογενειακό τους περιβάλλον και προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό με λανθασμένες κινήσεις όπως είναι ο [intlink id=”2465″ type=”post”]τζόγος[/intlink]. Έτσι ξεκινούν αρχικά να τζογάρουν για να διασκεδάσουν και στη συνέχεια επικεντρώνονται στη συνεχή επίτευξη του κέρδους, η οποία τους μαγνητίζει. Βέβαια οι συνεχείς νίκες δεν είναι πάντα εφικτές όμως προσπαθούν συνεχώς να κερδίσουν λαμβάνοντας ικανοποίηση και διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα αδρεναλίνης.

ethismos-computerΤι γίνεται όταν πλέον τα άτομα είναι ένα βήμα πριν την [intlink id=”2523″ type=”post”]οικονομική καταστροφή[/intlink] και όταν αρχίσουν να διαλύονται οι προσωπικές τους σχέσεις; Οι δικοί τους άνθρωποι θα πρέπει να θέσουν όρια όπως π.χ. να μην τους [intlink id=”2629″ type=”post”]δανείζουν χρήματα[/intlink] για να παίξουν, να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για να μην μπορούν να διαχειρίζονται τους τραπεζικούς λογαριασμούς, να προσπαθήσουν να συζητήσουν μαζί τους εκμαιεύοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ώστε να δουν τι είναι αυτό που τους λείπει και το αναπληρώνουν με αυτό τον τρόπο, να θέσουν συνέπειες αν συνεχίσουν να τζογάρουν αποκλείοντας τους από πράγματα που έχουν αξία για τους ίδιους, να τους προτείνουν να απευθυνθούν όλοι μαζί σε ειδικό καθώς όταν ένα μέλος ενός συστήματος νοσεί, νοσούν και τα υπόλοιπα μέλη. Αυτά τα άτομα χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα για να ξεφύγουν από τον κλοιό της εξάρτησης.

Υπάρχουν φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαδικασία της απεξάρτησής τους όπως είναι οι Ομάδες Εξαρτημένων από τα Τυχερά Παιχνίδια-Ομάδες Ανωνύμων δώδεκα βημάτων (Διεύθυνση: Μοσκώφ12 κάθε Τρίτη και Παρασκευή 18:00-20:00) και ο Συμβουλευτικός και Θεραπευτικός Σταθμός για άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ, φάρμακα, τυχερά παιχνίδια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση: Πτολεμαίων 21, τηλ. 2310 542 141).

Εργάζεται ως Ψυχολόγος από το 2004 με ιδιωτικό γραφείο από το Μάρτιο του 2009. Σπούδασε στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εξειδίκευτηκε στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Ενηλίκων. Παράλληλα με τις σπουδές της και μετά το πέρας αυτών υπήρξε εθελόντρια στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών καθώς και στη Χ.Ε.Ν. Θεσσαλονίκης όπου διετέλεσε μέλος Παννεληνίου Συμβουλίου. Επίσης έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια ψυχικής υγείας, διεξάγει ομιλίες σε θέματα ψυχικής υγείας και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Αυτή τη στιγμή αποτελεί μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς.