gr domainsΠολλοί ιδιοκτήτες στοιχηματικών ιστοσελίδων προχώρησαν σε αλλαγή της κατάληξης του domain τους καθώς και του server που φιλοξενεί το website μετά τις [intlink id=”4887″ type=”post”]τελευταίες ειδήσεις για το νομοσχέδιο του διαδικτυακού στοιχήματος[/intlink]. Γνωστές ιστοσελίδες για το στοίχημα που μέχρι τώρα συναντιόνταν με .gr κατάληξη, πλέον κατευθύνουν τους επισκέπτες τους αυτόματα στα αντίστοιχα domains με ποικίλες διαφορετικές καταλήξεις, όπως eu ή net. Άλλες πάλι ενσωμάτωσαν το «gr» μέσα στο domain (π.χ. pokerlandgr τελεία com από pokerland τελεία gr), ενώ για πλήρη κάλυψη απέναντι στην Ελληνική νομοθεσία που δεν επιτρέπει πλέον τη διαφήμιση online εταιριών στοιχημάτων που δεν έχουν πάρει άδεια, έχουν μεταφέρει τα αρχεία σε servers του εξωτερικού. Αντίστοιχη ανησυχία επικρατεί και στους ιδιοκτήτες των αναρίθμητων Ελληνικών blogs για το στοίχημα, μερικοί εκ των οποίων τρομοκρατημένοι απενεργοποίησαν εντελώς το blog τους, αντί να αφαιρέσουν τα banners. Αρκεί όμως μια γρήγορη έρευνα για να διαπιστώσει κανείς πόσο ακριβή είναι για άλλη μια φορά η χώρα μας σε παροχή υπηρεσιών, ενώ οι εξελίξεις αυτές αποτελούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μια ακόμα αφορμή για απώλειες εσόδων για το κράτος, αφού πολλοί θα στραφούν στην αγορά του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να φύγουν χρήματα και απώλειες πολυπόθητων φόρων για το Ελληνικό κράτος.

Sale! $7.49.com from GoDaddy.com - 125x125 Poker tΞεκινώντας από την καταχώρηση ενός domain με κατάληξη «gr» το κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο συγκριτικά με την καταχώρηση domain με κατάληξη «com». Πέρα από το διαδικαστικό σκέλος της καταχώρησης, όπου ο αγοραστής πρέπει να διευκρινίσει το λόγο δημιουργίας domain και να περιμένει την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η αγορά ενός domain για δύο χρόνια κυμαίνεται κοντά στα 25 ευρώ, όταν για τη διετή καταχώρηση ενός «com» domain απαιτείται επένδυση της τάξης των 15 Αμερικάνικων δολαρίων! Φυσικά εάν η διεύθυνση είναι διαθέσιμη ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει σε άμεση αγορά του ονόματος, χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση, απλώς πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα. Μάλιστα σε περίπτωση αγοράς πολλών domains ή για περισσότερα από 2 χρόνια, η διαφορά στο κόστος μεγεθύνεται ενώ οι καταχωρητές του εξωτερικού όπως η GoDaddy προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες όπως private registration.

Προσέξτε τώρα το ακόμα πιο ενδιαφέρον κατά την καταχώρηση domains. Εάν προτιμήσετε Ελληνικό καταχωρητή για «com» domain, το κόστος είναι και πάλι μεγαλύτερο, αφού οι περισσότερες εταιρίας καταχώρησης domains χρεώνουν περίπου 10 ευρώ το χρόνο για domains με «com» κατάληξη, όταν στο εξωτερικό οι κορυφαίοι registrars ζητούν $7.49! Ακόμα δηλαδή και στην περίπτωση που θέλει κανείς να αγοράσει ένα «com» domain για το blog του, αποφεύγοντας τις ιστορίες του «gr», θα πρέπει να καταφύγει σε λύσεις του εξωτερικού εάν επιθυμεί να μειώσει το κόστος κτήσης και συντήρησης.

Και μια και είπαμε για συντήρηση, ας προχωρήσουμε στο λυπηρό θέμα της φιλοξενίας σελίδων. Όταν αποφάσισα να μεταφέρω το hosting των blogs μου στην HostGator από το GoDaddy ο λόγος ήταν κυρίως το καλύτερο ranking και φόρτωμα σελίδων που υποτίθεται είχε η HostGator. Τουλάχιστον αυτό ακουγόταν σε διάφορες αξιολογήσεις που βεβαίως δε γνώριζα εάν ήταν αντικειμενικές ή όχι. Εντούτοις η δυνατότητα να φιλοξενώ άπειρα domains και blogs, να έχω άπειρο χώρο σκληρού δίσκου (στην πράξη 100GB) και άπειρο bandwidth (εάν δηλαδή κάποιο blog δεχθεί πολλούς επισκέπτες ξαφνικά να μην τεθεί εκτός λειτουργίας) με κέρδισαν. Όλα αυτά για $8 το μήνα, ενώ σε περίπτωση αγοράς της υπηρεσίας για 2 χρόνια, το κόστος πέφτει στα $7. Πρόσθετες δωρεάν υπηρεσίες αποτελεί η ύπαρξη της Cpanel εφαρμογής, αυτόματα backups, άπειρα parked domains, άπειρους λογαριασμούς FTP, άπειρες βάσεις δεδομένων και άπειρους λογαριασμούς email. Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται πρωτόγνωρα, στην αγορά ενός hosting προγράμματος περιλαμβάνονται και $100 πιστωτικό για χρήση του Google AdWords. Οπότε κάποιος που θέλει να διαφημίσει το νέο του blog, μπορεί να ξεκινήσει με $100 δωρεάν! Σαφώς το HostGator θα έχει κέρδη από αυτήν την προώθηση του Google AdWords, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια συμφέρουσα πρόταση, ειδικά για κάποιον καινούριο domainer ή blogger.

Περνώντας στην Ελληνική πραγματικότητα, διαπιστώνουμε πως γνωστές εταιρίες φιλοξενίας ιστοσελίδων μάλλον απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν κάνουν ούτε τη στοιχειώδη έρευνα αγοράς. Έτσι με 8 ευρώ το μήνα ο ενδιαφερόμενος κατά μέσο όρο αποκτά 5GB χώρο, 40GB bandwidth, φιλοξενία μέχρι 5 blogs/domains ενώ ακόμα και οι λογαριασμοί emails είναι περιορισμένοι (περίπου 30). Κάποιοι πάροχοι υπηρεσιών hosting διαφημίζουν μάλιστα και τη φιλοξενία σε Ευρωπαϊκό server, ώστε να προσελκύσουν αγοραστές με αντίστοιχο ενδιαφέρον. Κι αυτές είναι οι τιμές ανταγωνιστικών προϊόντων, αφού κατά τη γρήγορη έρευνα που έκανα, συνάντησα τεράστιες αποκλείσεις στις τιμές (προς τα επάνω φυσικά) ενώ υπάρχουν εταιρίες που χρεώνουν ακόμα και τη χρήση του Cpanel! Οπωσδήποτε κάποιες παροχές του HostGator και οποιουδήποτε ξένου hosting provider είναι περιττές για τον καθημερινό blogger που απλώς θέλει να φιλοξενήσει κάπου το αγαπημένο του blog με τη μέγιστη ασφάλεια. Στην περίπτωση όμως που ξεκινήσει να ασχολείται με το blogging και το web business γενικότερα, γρήγορα θα διαπιστώσει τα οφέλη μιας τέτοιας αγοράς.


Go Daddy $7.49.com special offer for Latin America
Συχνά ακούμε στις ειδήσεις πως όλο και περισσότεροι Έλληνες προσανατολίζονται στη μετανάστευση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τα χρήματά τους και αναζητούν λύσεις για τη διασφάλιση των καταθέσεών τους σε ξένες χώρες, τη στιγμή που όλο και μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου προτιμούν να κάνουν online αγορές από εταιρίες του εξωτερικού όπως amazon και ebay για καλύτερες και συμφέρουσες τιμές. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα των οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας, ένα εκ των οποίων είναι και το συγκεκριμένο θέμα που αναπτύχθηκε παραπάνω. Ακόμα και σε τόσο μικρό επίπεδο, η επιρροή των αποφάσεων του Ελληνικού κράτους είναι για άλλη μια φορά αρνητική οδηγώντας τους Έλληνες να ξοδέψουν στο εξωτερικό και να εγκαταλείψουν την Ελληνική αγορά. Αν και τις μεγαλύτερες απώλειες της παράπλευρης ζημιάς που κάνει το νομοσχέδιο του διαδικτυακού στοιχήματος και τζόγου θα το επωμισθούν τα μέσα ενημέρωσης χάνοντας τεράστια έσοδα από τις εταιρίες στοιχημάτων, εύκολα κανείς διαπιστώνει πως το φαινόμενο έχει ποικίλες επιδράσεις.

Στο άρθρο περιλαμβάνονται διαφημιστικοί σύνδεσμοι που θα οδηγήσουν σε κέρδος μέσω προμήθειας εφόσον ακολουθηθούν.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.