Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει χάσει το 75% της αξίας της τα τελευταία 6 χρόνια, ολισθαίνοντας από τα 34 ευρώ το 2006 στα 6 τους τελευταίους μήνες. Σημαντική στήριξη όμως έχει βρει στο επίπεδο αυτό, έχοντας δοκιμάσει ανεπιτυχώς δυο φορές να σημειώσει χαμηλότερες τιμές τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη, ενώ κατά την πτώση των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου δεν κατάφερε να πέσει χαμηλότερα από €6.10. Όμως δεν είναι μόνο το επίπεδο στήριξης που φαίνεται αξιόπιστο προς στιγμήν, καθώς κι άλλα στοιχεία τεχνικής ανάλυσης υπαγορεύουν πως υπάρχει πιθανότητα η μετοχή του ΟΠΑΠ να τερματίσει την καθοδική της πορεία. Δεδομένου πως διανύουμε περίοδο εξελίξεων στο χώρο του στοιχήματος στην Ελλάδα με την 20ήμερη παράταση του νομοσχεδίου του διαδικτυακού τζόγου να εκπνέει σήμερα, δεν αποκλείεται οι όποιες ειδήσεις να πυροδοτήσουν σημαντική διακύμανση στην τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ.

opap-metoxi-texniki-analysi

Στο γράφημα παρατηρείται απόκλιση (divergence) του MACD αλλά και του RSI ως προς την πορεία της τιμής της μετοχής, γεγονός που υποδηλώνει σημείο αντιστροφής της τάσης. Αμφιβάλλω ωστόσο μετά από τόσο μακροχρόνια πτωτική τάση, εάν είναι δυνατόν να μιλάμε κιόλας για αντιστροφή τάσης. Πολύ πιο πιθανή είναι μια παράλληλη κίνηση της μετοχής του ΟΠΑΠ και στη συνέχεια να αναπτυχθεί μια ανοδική τάση. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν παρατηρηθεί αναστροφές τόσο σημαντικών τάσεων χωρίς πριν να έχει μεσολαβήσει μια περίοδος συσπείρωσης. Άλλωστε λένε πως οι εξαιρέσεις επαληθεύουν τον κανόνα!

Αν και η μετοχή δεν είναι υπερπωλημένη σύμφωνα με το δείκτη RSI, ο ΟΠΑΠ ίσως αποτελέσει επένδυση για τους traders τουλάχιστον στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, με πρώτο στόχο κέρδους τα 8.5 ευρώ που άγγιξε η μετοχή στα τέλη Οκτώβρη. Αγοράζοντας στα 6.40 που έκλεισε η μετοχή χθες κι έχοντας ως σημείο εξόδου (stop loss) τα 5.90 ευρώ ή λίγο χαμηλότερα, η αναλογία κέρδους/ρίσκου εκτιμάται στο 4.2-1 που είναι μια πολύ καλή αναλογία. Συνήθως η ελάχιστη αποδεκτή αναλογία reward/risk για ένα trade είναι η 2-1, οπότε εκ πρώτης όψεως μοιάζει σαν μια καλή ευκαιρία για κέρδος τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα κι εφόσον οι traders κλείσουν το 50% της θέσης τους στην πρώτη τιμή στόχο και μεταφέρουν το stop loss τους στην αρχική τιμή αγοράς, θα έχουν ένα risk-free trade όπου πλέον θα έχουν εξασφαλίσει σημαντικό κέρδος και προοπτική για μεγαλύτερο, εάν κι εφόσον ο ΟΠΑΠ δει τη μετοχή του να ξεπερνάει το εμπόδιο της αντίστασης των 8.5 ευρώ.

Προσωπικά από και πέρα εκτιμώ πως η μετοχή του ΟΠΑΠ θα συναντήσει σημαντικά εμπόδια σε ενδεχόμενη άνοδο κοντά στα 10 ευρώ, αφού το επίπεδο αντίστασης εκεί είναι από τα σημαντικότερα σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία της μετοχής, πέρα από το γεγονός του στρόγγυλου νούμερου. Πάντα τα στρόγγυλα νούμερα σε οποιασδήποτε μορφής γράφημα αποτελούν πρώτης τάξεως επίπεδα στήριξης ή αντίστασης. Περιμένοντας τις εξελίξεις όσον αφορά το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, καλό θα είναι να παρακολουθούμε και την πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ για επιπλέον συμπεράσματα.

Αποποίηση Ευθυνών: Κατά τη συγγραφή του κειμένου, δεν κατέχω μετοχές ΟΠΑΠ.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.