episkepsimotita-stoixima-onlineΠάνω από 2,000 επισκέψεις στο blog ήταν το αποτέλεσμα της δημοσίευσης άρθρου του Στοίχημα Online από τον ίδιο το βουλευτή, Παναγιώτη Καμμένο, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook χθες! Το άρθρο που έχει ξεπεράσει πλέον τα 150 «likes» αναφερόταν στην ανακοίνωση της πρόθεσης του τότε πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, να διεξάγει δημοψήφισμα στα τέλη Οκτωβρίου και στην πορεία των [intlink id=”4535″ type=”post”]Credit Default Swaps (CDS) των Ελληνικών 5ετών ομολόγων[/intlink] εκείνη την περίοδο. Αφορμή για τη σύνταξη του άρθρου αποτέλεσε βίντεο με την ομιλία του βουλευτή περί CDS και την πρόσφατη τότε επίσκεψη του George Soros στην Ελλάδα. Αν και το blog στοχεύει κυρίως στο διαδικτυακό στοίχημα και τζόγο γενικότερα, ένα κείμενο για την οικονομία και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αποτέλεσε πόλο έλξης για αρκετούς από τους 19,000 φίλους του Πάνου Καμμένου στο Facebook, ακόμα και 2 μήνες μετά τη δημοσίευσή του! Η χθεσινή μέρα αποτέλεσε μια ξεχωριστή στιγμή προσωπικά, μιας και δε συνηθίζω να «συνομιλώ» με βουλευτές, έστω και μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης!

Όλα ξεκίνησαν αρκετά νωρίς την Πέμπτη. Σηκώθηκα όπως κάθε μέρα ενεργοποιώντας το ασύρματο δίκτυο στο σπίτι, προκειμένου να συνδεθώ μέσω κινητού στο internet και να λάβω την αλληλογραφία της νύχτας. Αρκετά ήταν τα νέα μηνύματα στο inbox, δύο εκ των οποίων ήταν από το φίλο και συνεργάτη του blog, Κώστα Βρουλή, ο οποίος μου έγραφε πως είχαμε ξεπεράσει τους 500 επισκέπτες την προηγούμενη μέρα. Μάλιστα το πρώτο έλεγε ότι είχαμε 530 επισκέπτες, και 5 λεπτά αργότερα το διόρθωνε σε 544! Κατά μέσο όρο το blog δέχεται 300 περίπου επισκέπτες ημερησίως, οπότε αυτή η αύξηση θα ήταν μια μικρή έκπληξη εάν δεν είχα δει τελευταία φορά στις 23:00 της Τετάρτης πως το νούμερο σχεδόν άγγιζε τους 300! Άρα 200+ επισκέπτες είχαν μπει μεταξύ 23:00 και 00:00, γεγονός που επιβεβαιωνόταν κι από τα μηνύματα, μιας και ο ρυθμός επισκέψεων ήταν τρομακτικός! Ήδη είχα ξυπνήσει για τα καλά πλέον, όταν η επόμενη κίνησή μου ήταν να δω – μέσω κινητού ακόμα – τα τελευταία στοιχεία περί επισκεψιμότητας, εγκαταλείποντας το inbox μου χωρίς να δω τα υπόλοιπα μηνύματα. Το νούμερο έγραφε 850 επισκέπτες και ήταν ακόμα 6 το πρωί!!! Προφανώς κάτι είχε συμβεί και ποτέ δεν πάει το μυαλό σε καλό. Ήταν η ώρα να καθίσω στον υπολογιστή.

Έκπληκτος διαπίστωσα πως μεταξύ 00:00 και 01:00 είχαν επισκεφτεί το blog 450 αναγνώστες! Ποτέ σε κανένα blog μου δεν είχα δει τέτοιο νούμερο, παρόλο που το προσωπικό μου blog έχει δεχθεί κατά καιρούς traffic peaks. Επόμενο βήμα ήταν να διαπιστώσω πού έμπαιναν οι επισκέπτες, τι διάβαζαν και κυρίως από πού έβρισκαν το blog. Αποδείχθηκε πως όλοι διάβαζαν το συγκεκριμένο άρθρο περί δημοψηφίσματος και CDS κι έφευγαν από το blog, ενώ όλοι προέρχονταν από το Facebook. Δύο παράμετροι που αμέσως μείωσαν δραματικά τον ενθουσιασμό μου, καθώς οι επισκέπτες φαινόταν πως δεν έβρισκαν αυτό που ήθελαν, ενώ ήμουν σίγουρος πως η άνοδος της επισκεψιμότητας θα ήταν πυροτέχνημα που γρήγορα θα έσβηνε – παρόλα αυτά, ακόμα και 48 ώρες μετά εξακολουθούν να διαβάζουν το άρθρο. Υπέθεσα πως κάποιος γνωστός δημοσιογράφος/μέσο/χρήστης του Facebook με πολλούς φίλους θα έδωσε το link και έσπευσα να δω, πού ακούστηκε η ηλεκτρονική μου φωνή.

kammenos-stoixima-online

Είχα πέσει έξω, καθώς ο σύνδεσμος του άρθρου είχε δημοσιευθεί στον «τοίχο» του πολιτικού Πάνου Καμμένου. Άλλωστε το άρθρο περιείχε βίντεο με δική του ομιλία, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Η έκπληξη ήταν πως ο βουλευτής διατηρεί και κάνει ανανεώσεις ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook! Αυτό σήμαινε πως ο ίδιος είχε βρει το άρθρο και πως ο ίδιος είχε «μοιράσει» το άρθρο! Κι αν κάποιοι απορούν, ας μπουν στις επίσημες ιστοσελίδες γνωστών ηθοποιών, τραγουδιστών, πολιτικών κλπ. για να διαπιστώσουν πως είναι αδύνατο να ανανεώνουν μόνοι τους τις σελίδες αυτές με τόσες ενημερώσεις σε καθημερινή βάση – πέρα από το γεγονός πως αναφέρονται στο τρίτο πρόσωπο (π.χ. Ο Π. Καμμένος επισκέπτεται σήμερα…). Κάποιοι σχολιαστές μάλιστα επικροτούν τον βουλευτή για αυτή του τη στάση στο Facebook, που πράγματι είναι αξιέπαινη.

Η δημοσίευση του Πάνου Καμμένου είχε ήδη συγκεντρώσει 70 σχόλια όταν έγραψα το πρώτο μου σχόλιο, μην μπορώντας ακόμα να συνειδητοποιήσω πως ένας βουλευτής είχε προωθήσει δικό μου άρθρο, χαρακτηρίζοντάς το ως μια «Ελληνική ανάλυση που δείχνει την αλήθεια»! kammenos-facebook-jim-makosΤουλάχιστον φαινόταν πως μάλλον τα είχα γράψει καλά! Κι εκεί που σιγά σιγά ο ενθουσιασμός μου καταλάγιαζε, μου έρχεται email με τίτλο «Panos Kammenos mentioned you on Facebook»!

Από εκεί και πέρα επέστρεψα στην καθημερινότητα με λίγες διαφοροποιήσεις αφού είχα για πρώτη φορά μονίμως ανοιχτό το Facebook και τις πληροφορίες επισκεψιμότητας, παρακολουθώντας την πορεία του Στοίχημα Online. Οι επισκέψεις έφτασαν τις 2,400 και οπωσδήποτε θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να ξαναδώ τέτοια νούμερα. Η αναφορά σε πολιτικούς/ηθοποιούς/αθλητές σε μελλοντικά κείμενα μάλλον θα βοηθήσει αν κρίνω από το πρόσφατο παράδειγμα, αλλά μιας και η επισκεψιμότητα δεν είναι το κύριο μέλημά μου, θα εξακολουθήσω να γράφω ότι νομίζω πως πρέπει να γράφω και με τον τρόπο που τα γράφω (ας μην είχα μελετήσει για search engine optimization και να έβλεπα πότε θα έβρισκε ο Καμμένος το κείμενο στο Google!). Εδώ που τα λέμε, δεν τα πήγε κι άσχημα εκείνο το άρθρο, ε;!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.