Στον επόμενο αγώνα ποδοσφαίρου θέλετε να υπολογίσετε το μέσο όρο τερμάτων της γηπεδούχου και της φιλοξενούμενης ομάδας ξεχωριστά. Δεν έχετε παρά να διαιρέσετε τα τέρματα που πέτυχε στα προηγούμενα παιχνίδια η γηπεδούχος ομάδα στην έδρα της με τον αριθμό των αγώνων εντός έδρας. Αντίστοιχα πράττετε και για τη φιλοξενούμενη ομάδα. Στη συνέχεια ελέγχετε τον επόμενο αγώνα της τρέχουσας αγωνιστικής. Με 6-12 παιχνίδια ανά αγωνιστική κι ανά πρωτάθλημα η συλλογή των δεδομένων και οι υπολογισμοί αρχίζουν να φαίνονται βουνό. Τι θα λέγατε εάν είχατε μια βάση δεδομένων όπου υπολογίζονται αυτόματα οι μέσοι όροι τερμάτων των ομάδων;

mesoi-oroi-termaton-excel

Σε μια τέτοια βάση δεδομένων μπορείτε επίσης να αναλύσετε προηγούμενες σεζόν και να δοκιμάσετε κάποιο σύστημα ποδοσφαίρου, όπως το [intlink id=”2760″ type=”post”]σύστημα κατανομής Poisson[/intlink] όπου είναι απαραίτητοι οι υπολογισμοί των μέσων όρων τερμάτων. Ας δούμε πώς κατασκευάζουμε ένα τέτοιο σύστημα.

Καταρχήν θα χρειαστούμε πληροφορίες για τα προηγούμενα αποτελέσματα του πρωταθλήματος που μας ενδιαφέρει. Τέτοιες πληροφορίες είναι σχετικά εύκολες να βρεθούν, αφού άπειρες ιστοσελίδες προσφέρουν τα ιστορικά αποτελέσματα των δημοφιλών πρωταθλημάτων. Ωστόσο υπάρχει δυσκολία κατά την εισαγωγή τους στο φύλλο Excel. Η καλύτερη βάση δεδομένων προηγούμενων αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου θεωρώ πως βρίσκεται στο football-data.co.uk από όπου και θα κατεβάσουμε το ιστορικό που μας ενδιαφέρει. Για την κατασκευή της βάσης δεδομένων βασίστηκα στα ιστορικά αποτελέσματα της Ελληνικής Superleague για τη σεζόν 2010/2011.

football-data-arxiki-vasi-dedomenon

Ανοίγοντας τη βάση δεδομένων που μας παρέχει το συγκεκριμένο site, διαπιστώνουμε πως περιλαμβάνονται πλήθος πληροφοριών σε πολλές στήλες. Θα βρείτε πληροφορίες για ημίχρονο/τελικό, over/under κι άλλων ειδών στοιχήματα μαζί με τις αποδόσεις των bookmakers, στοιχείο πολύ σημαντικό για την ανάλυση ενός συστήματος στοιχήματος. Προς το παρόν, για τον υπολογισμό των μέσων όρων τερμάτων θα χρειαστούμε μόνο τις δύο στήλες FTHG και FTAG, δηλαδή τα τέρματα που πέτυχαν οι δύο ομάδες στην ολοκλήρωση του αγώνα – με άλλα λόγια το τελικό σκορ. Θα χρειαστούμε λίγο χώρο, για αυτό δημιουργούμε 6 νέες στήλες ακριβώς δίπλα, μετακινώντας παράλληλα τις υπόλοιπες στήλες δεξιότερα.

Στην πρώτη κενή στήλη που έχουμε δημιουργήσει θα προσθέσουμε τα τέρματα που έχει πετύχει εντός έδρας στα προηγούμενα παιχνίδια η γηπεδούχος ομάδα. Στο κελί G4 θα γράψουμε την εξίσωση:

=SUMIF($C$2:C3,C4,$E$2:E3)

και θα τη σύρουμε μέχρι κάτω. Κατά αυτόν τον τρόπο για παράδειγμα θα δούμε πως στη σειρά 200 και στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Εργοτέλη στις 6 Μαρτίου 2011, ο Ολυμπιακός είχε πετύχει μέχρι εκείνη τη μέρα 28 τέρματα στους εντός έδρας αγώνες. Στη διπλανή στήλη θα κάνουμε το ίδιο για τη φιλοξενούμενες ομάδες κι έτσι θα δούμε πως ο Εργοτέλης είχε πετύχει μόλις 7 τέρματα εκτός έδρας μέχρι εκείνο το παιχνίδι. Στο κελί H4 γράφουμε:

=SUMIF($D$2:D3,D4,$F$2:F3)

και πάλι σέρνουμε προς τα κάτω το κελί, κάνοντας κλικ στο δεξί κάτω άκρο του κελιού H4. Στις δύο επόμενες άδειες στήλες που έχουμε δημιουργήσει, θα μετρήσουμε τους εντός έδρας αγώνες της γηπεδούχου ομάδας και τους εκτός έδρας της φιλοξενούμενης μέχρι εκείνη τη μέρα. Στο κελί I4 και J4 γράφουμε αντίστοιχα:

=COUNTIF($C$2:C3,C4)

=COUNTIF($D$2:D3,D4)

Συμπληρώνοντας τα κελιά μέχρι τον τελευταίο αγώνα, βλέπουμε πως ο Ολυμπιακός είχε παίξει 11 αγώνες εντός έδρας μέχρι την αναμέτρηση με τον Εργοτέλη, ενώ ο τελευταίος είχε αναμετρηθεί 10 φορές μακριά από την έδρα του. Πλέον στις τελευταίες 2 στήλες θα διαιρέσουμε τα τέρματα της κάθε ομάδας με τους αγώνες που έχουν παίξει. Στα κελιά K4 και L4 εισάγουμε αντίστοιχα:

=G4/I4

=H4/J4

football-data-mesos-oros-termaton-vasi-dedomenon

Παρατηρούμε πως τα πρώτα αποτελέσματα έχουν λάθη αλλά και είναι κι αναξιόπιστα, αφού στις πρώτες αγωνιστικές δεν υπάρχει το απαραίτητο πλήθος δεδομένων. Για αυτό το λόγο άλλωστε οι μέσοι όροι τερμάτων χρησιμεύουν περισσότερο προς την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, παρά στην έναρξή τους, όπως αντίστοιχα και τα συστήματα ποδοσφαίρου που στηρίζονται σε αυτούς.

Επειδή η βάση δεδομένων έχει πολλές στήλες, είναι πιθανόν να χαθούμε όσο προχωράμε προς τα κάτω όπου το μόνο που βλέπουμε είναι άτακτοι αριθμοί. Έτσι, θα πρέπει να διατηρήσουμε σταθερή τη πρώτη γραμμή του φύλλου Excel, ώστε να γνωρίζουμε τι απεικονίζει κάθε στήλη. Επιλέγοντας την πρώτη γραμμή την παγώνουμε κάνοντας κλικ στην παρακάτω επιλογή, όπως φαίνεται στην εικόνα.

pagoma-kefalidas-excel

Έτσι πλέον η τελική μορφή της βάσης δεδομένων μας εμφανίζει τον Ολυμπιακό στις 6 Μαρτίου να πετυχαίνει 2.55 τέρματα εντός έδρας κατά μέσο όρο και τον Εργοτέλη 0.70 τέρματα εκτός έδρας. Η χρήση αυτών των στατιστικών μεγεθών από εκεί και πέρα εξαρτάται από τον κάθε παίκτη, αναλόγως πώς επιθυμεί να τα αξιοποιήσει στο στοίχημά του.

football-data-teliki-vasi-dedomenon

Μπορείτε να κατεβάσετε το φύλλο Excel, στο οποίο στηρίχθηκε το άρθρο αυτό, όπου μάλιστα έχω μεταφέρει τις μέγιστες τιμές και τους μέσους όρους των αποδόσεων δίπλα στο τελικό αποτέλεσμα, ώστε να κάνετε ευκολότερα τους υπολογισμούς σας. Στο συγκεκριμένο φύλλο έχετε την επιλογή να προσθέτετε ιστορικά αποτελέσματα άλλων σεζόν/πρωταθλημάτων και να κάνετε αναλύσεις με περισσότερα δεδομένα, ή ακόμα και να εφαρμόσετε το σύστημά σας, εισάγοντας απλώς τα τελευταία αποτελέσματα του πρωταθλήματος που σας ενδιαφέρει.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.