rigas-fyllo-trapoulasΗ απάντηση είναι Ρήγας ως σωστή ονομασία του φύλλου «K» της τράπουλας. Ωστόσο προσωπικά το αποκαλούσα από μικρός Παπά κι εξακολουθούσα να το αποκαλώ έτσι ακόμα και στο πόκερ. Μετά από ένα άκρως μη κολακευτικό σχόλιο του οποίου έγινα αποδέκτης σε βίντεο πόκερ στο Youtube κανάλι μου, αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα και να λύσω την απορία που είχα από το 2006, όταν κι άκουσα για πρώτη φορά το «Ασόρηγο» στο Texas Hold’em! Έχοντας τη συνήθεια να ονομάζω κατά αυτόν τον τρόπο (Άσο-Παπά) το συγκεκριμένο φύλλο αλλά και την τύχη να παίζω χαρτιά όλα τα προηγούμενα χρόνια με φίλους και συγγενείς που κανείς τους δεν χρησιμοποιούσε τη λέξη «Ρήγα», μου φαινόταν εντελώς ανάρμοστη η ονομασία αυτή. Τελικά όμως είχα άδικο!

Η σωστή ονομασία του K (από το αγγλικό King) είναι Ρήγας, που είναι μεσαιωνική ελληνική λέξη της μεταγενέστερης ελληνικής Ρήξ, που κι αυτή με τη σειρά της προέρχεται από το λατινικό Rex, δηλαδή τίτλος βασιλιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – πηγή Wiktionary. Αν και η λέξη «Παπάς» εμφανίζεται ως συνώνυμη λέξη όσον αφορά πάντα τα τραπουλόχαρτα, η ετυμολογία της λέξης «Ρήγας» δεν αφήνει περιθώρια επιλογής. Άλλωστε παρόμοια περίπτωση αποτελεί κι ο Βαλές (από το γαλλικό Valet) που όμως συναντάται κι ως Φάντης (από το ιταλικό Fante), ενώ και η λέξη Ντάμα για το φύλλο Q (από το αγγλικό Queen) προέρχεται και πάλι από το γαλλικό Dame.

Στη σύντομη έρευνα που πραγματοποίησα, δεν κατάφερα να βρω αν τελικά αρχικά χρησιμοποιούσαμε ως Έλληνες τη λέξη Παπά αντί του Ρήγα κι αν αυτό οφειλόταν σε κοινωνικά, πολιτικά ή θρησκευτικά αίτια. Δε θα μου κάνει εντύπωση φυσικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εκείνο που βρήκα είναι πως το φύλλο Κ οι Έλληνες το αποκάλεσαν «Παπά» λόγω… γενειάδας κι όχι λόγω επιβλητικότητας! Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το Slang.gr. Πάντως έχει ενδιαφέρον να ψάξει κανείς την ιστορία της τράπουλας, την ονομασία των φύλλων αλλά και τις αλλαγές που έγιναν στην κατάταξη δυναμικότητας των φύλλων, με αποκορύφωμα φυσικά το φύλλο του Άσου που από το ασθενέστερο μετατράπηκε στο ισχυρότερο, κυρίως εξαιτίας της… Γαλλικής επανάστασης!

Στο επόμενα μου βίντεο πάντως θα είμαι πιο προσεκτικός και θα προσπαθήσω να αποφύγω τη χρήση της λέξης «Παπάς». Ελπίζω μόνο να μην πιάσω στα χέρια μου ζευγάρι Φάντηδες!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.