grafima-systima-podosfairoy-excelΕπισκέπτης του StoiximaOnline επικοινώνησε μαζί μου θέλοντας να μοιραστεί το σύστημα ποδοσφαίρου που έχει δημιουργήσει, βασιζόμενος στον τζίρο ως μεταβλητή. Το φύλλο Excel που έχει σχεδιάσει, είχε ως πηγή έμπνευσης το φύλλο που παρουσίασα στο δικό μου σύστημα με βάση τον τζίρο, και παρουσιάζει σημαντικά κέρδη σε σύνολο 570 στοιχημάτων! Η ανάλυση του συστήματος που ακολουθεί, στηρίζεται στα 7 βήματα αξιολόγησης ενός συστήματος στοιχήματος και τα συμπεράσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά για το δεδομένο δείγμα.

  1. Η αρχική ιδέα του συστήματος είναι η εξαγωγή των προγνωστικών σε σχέση με το συνολικό τζίρο που στοιχηματίζεται στο ανταλλακτήριο της Betfair, όπου και μπορούμε να δούμε ακριβώς τα ποσά που έχουν ταιριαστεί για κάθε αγώνα.
  2. Στη συνέχεια ο φίλος μας έκανε την απαραίτητη συλλογή των πληροφοριών τους τελευταίους τρεις μήνες, ώστε να αποκτήσει μια βάση δεδομένων σε φύλλο Excel με αρκετά ικανοποιητικό δείγμα προς εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.systima-fyllo-excel-tziros
  3. Κατόπιν όρισε τους κανόνες του συστήματός του, αναλόγως τα δεδομένα και τα αποτελέσματα σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς. Από αυτό που φαίνεται στο Excel μάλλον έχει ακολουθήσει τη φιλοσοφία του να στοιχηματίζουμε ανάποδα ένα χαμένο σύστημα. Αυτό το λέω, καθώς ενώ έχει υπολογίσει θεωρητικές αποδόσεις μεγαλύτερες τις προσφερόμενες από τις εταιρίες αποδόσεις, στοιχηματίζει υπέρ τα προγνωστικά αυτά. Για παράδειγμα σε αγώνα που ο γηπεδούχους προσφέρεται στο 1.89, στοιχηματίζει υπέρ της ομάδας αυτής, αν και η θεωρητική απόδοση είναι 2.06. Εντελώς ανάποδα από ό,τι ορίζει το value betting. Καμία φυσικά αντίρρηση τη στιγμή που το σύστημα εμφανίζει πολύ καλή απόδοση. Προσωπικά στο δικό μου σύστημα Gyros δεν ακολούθησα αυτή τη λογική.
  4. Προφανώς μέχρι στιγμής παρακολουθεί το σύστημα, συλλέγει δεδομένα και εφαρμόζει το σύστημα με εικονικά χρήματα, όπως και θα έπρεπε.
  5. Αφού τα δεδομένα που συλλέγει αποτελούν τη βάση δεδομένων που θα στηριχτεί το σύστημα, δεν έχει λογικά ξεκινήσει ακόμα το forward testing. Το δείγμα του forward testing δεν είναι αναγκαίο να είναι του ίδιου μεγέθους και συχνά περιορίζεται στο 20% του αρχικού δείγματος. Και αυτό με τη σειρά του θα ολοκληρωθεί με εικονικά χρήματα. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση κάποιο μέρος της βάσης να είναι forward testing, ή μπορεί ακόμα κι όλο το φύλλο Excel που έχω στα χέρια μου να είναι προϊόν forward testing και να στηρίχτηκε σε άλλη βάση δεδομένων για τη δημιουργία των κανόνων του συστήματος. Άλλωστε κατά τη δημοσίευση των προγνωστικών του σύστημα Gyros, παρακάμφθηκε το βήμα αυτό.
  6. Περνώντας στους υπολογισμούς στατιστικών μεγεθών, πρέπει να υπολογιστούν η μέση τιμή κέρδους/ζημίας και το ποσοστό επαλήθευσης ή επιτυχιών. Στο σύστημα ποδοσφαίρου που έστειλε ο φίλος μας, το κέρδος/ζημία υπολογίστηκε στα €1.18 και το ποσοστό επιτυχιών στο 50.09%. Από τα δύο αυτά νούμερα προκύπτει πως το προσδοκώμενο κέρδος του συστήματος είναι 9.2%.
  7. Με βάση τα μεγέθη που υπολογίστηκαν στο προηγούμενο βήμα, τρέχουμε 50 εξομοιώσεις του συστήματος, από τις οποίες προκύπτει πως το σύστημα μπορεί να έχει μέγιστο κέρδος 91 μονάδες ή μέγιστο drawdown 31 μονάδες μετά από 385 στοιχήματα. Στην παρούσα φάση κι αφού στοιχηματίζει με €10 ανά επιλογή, αυτό σημαίνει πως σε 385 μελλοντικά στοιχήματα το κεφάλαιό του ενδέχεται να φτάσει νε κερδίζει μέχρι και €910 ή να χάσει €310 σε κάποια στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς αυτά τα νούμερα, όταν επιχειρήσει να στοιχηματίσει με αληθινά χρήματα.

grafima-eksomoiosi-systima-stoiximatos

Από την πλευρά μου εύχομαι να επαληθευτούν οι προβλέψεις και το σύστημα ποδοσφαίρου να εξακολουθήσει μια κερδοφόρα μελλοντική πορεία!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.