jiri-dvorak-fifaH FIFA έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για τα καρδιακά προβλήματα που εμφανίζουν οι ποδοσφαιριστές, με σκοπό να διαπιστώσει τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση του μέσου της Bolton, Fabrice Muamba, κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της FIFA, Jiri Dvorak, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ιατρικό συνέδριο της FIFA θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με τον Dvorak, από συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, έχουν προσκληθεί όλοι οι ιατροί των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα περιστατικά ξαφνικών καρδιακών προσβολών στο γήπεδο και να δημιουργηθεί μία παγκόσμια βάση δεδομένων. Από τη μελέτη και ανάλυση των δεδομένων αυτών θα προκύψουν και οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τέτοιου είδους επεισόδια.

Ο Muamba νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου και η κατάστασή του κρίνεται μεν σοβαρή αλλά σταθερή. Ο εν λόγω παίκτης κατέρρευσε εννέα μέρες πριν κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου για το Κύπελλο FA στο στάδιο της Tottenham, White Hart Lane. Η είδηση για το καρδιακό επεισόδιο του 23χρονου Muamba έχει κάνει το γύρο του κόσμου, ωστόσο ο Dvorak ελπίζει ότι το νέο πρόγραμμα της FIFA θα παράσχει στην ιατρική έρευνα σημαντικές πληροφορίες και για περιπτώσεις που δεν έγιναν ευρέως γνωστές στο παρελθόν.

Ο Dvorak επισημαίνει ότι ο ιατρικός κόσμος πληροφορείται μεμονωμένα περιστατικά μέσω των ΜΜΕ. Μόλις, όμως, αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους θα έχουν τη δυνατότητα να τα αναλύσουν.

Το Κέντρο Ιατρικής Έρευνας της FIFA (F-MARC) έχει, επίσης, βοηθήσει στην ολοκλήρωση μίας πρόσφατης μελέτης για το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) που πραγματοποιήθηκε σε Αφρικανούς παίκτες. Επισημαίνεται ότι ο Muamba έχει γεννηθεί στο Ζαΐρ.

Ο Dvorak αναφέρει ότι ήταν αναγκαία η μελέτη 230 υγειών παικτών στην Gabon, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, με τα οποία εντοπίζονται τυχόν προβλήματα στην ηλεκτρική διέγερση της καρδιάς, σχετίζονται με άτομα της Καυκάσιας φυλής.

Η ποικιλομορφία των περιπτώσεων των παικτών διαφόρων εθνικοτήτων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια ιατρικού συνεδρίου της FIFA στη Ζυρίχη, τον Οκτώβριο του 2009.

Η FIFA, επίσης, συμμετείχε σε καρδιολογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Seattle τον περασμένο μήνα και είχε ως βασικό θέμα τη μορφή των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων που έγιναν σε αθλητές.

Ο Dvorak αναφέρθηκε, επίσης, και στο θάνατο του Marc – Vivien Foe, το 2003, ο οποίος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια αγώνα του Καμερούν εναντίον της Κολομβίας στη Γαλλία. Από αυτό το περιστατικό και μετά στράφηκε η προσοχή του ιατρικού κόσμου στα πιθανά καρδιακά προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουν οι ποδοσφαιριστές και θα πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να μειώσουν τον παράγοντα κινδύνου.

Η FIFA από το 2006 επιμένει στην πραγματοποίηση καρδιαγγειακών και καρδιοαναπνευστικών τεστ στους παίκτες που συμμετέχουν στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υποχρεωτικά τεστ έγιναν και για το Γυναικείο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2007 και τώρα θεωρούνται απαραίτητα για όλους τους παίκτες, άνδρες και γυναίκες, που συμμετέχουν σε αγώνες της FIFA.

apinidotis-kardia-podosfairoO Dvorak επισημαίνει ότι ένας απινιδωτής, που χρησιμοποιήθηκε και στο Muamba όσο ήταν πεσμένος στο έδαφος, είναι υποχρεωτικός σε όλους τους αγώνες της FIFA και θα πρέπει να υπάρχει σε όλους τους προκριματικούς για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κάθε εθνικό μέλος της FIFA, από το συνολικό αριθμό των 208, λαμβάνει ένα ποσό για ιατρικά προγράμματα ως μέρος της ετήσιας χορηγίας της FIFA, που ανέρχεται σε $250.000.

Ο ιατρικός σύμβουλος της FIFA γνωστοποίησε ότι σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας του Muamba, ήταν σε επαφή με τους υπεύθυνους της Bolton. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί τους, ότι του εύχεται περαστικά και είναι καταπληκτικό ότι αναρρώνει.

stoixima-online-social-logo

Το Στοίχημα Online συχνά δημοσιεύει ανακοινώσεις και ειδήσεις εταιριών ή ιστοσελίδων που σκοπό έχουν την αμεσότερη ενημέρωση των πελατών ή επισκεπτών. Οι δημοσιεύσεις συνήθως αποτελούν κείμενα που έχουν αποσταλεί από τους ιδιοκτήτες των εν λόγω πηγών, αλλά δεν αποκλείεται να διαβάσατε και κάποιο πρωτότυπο κείμενο ενημερώνοντάς σας για κάποιου είδους συνεργασία του blog μας.