peiramaΜε το παρόν θα δώσω συνέχεια σε παλαιότερο άρθρο μου. Αφορμή στάθηκε το σχόλιο που έγινε στο άρθρο εκείνο και το οποίο παρέπεμπε σε ένα τεράστιο δώρο για εμένα (LILIS σε ευχαριστώ). Το δώρο αυτό είναι στην ουσία μία βάση δεδομένων με αποδόσεις του Ο.Π.Α.Π για την Premier League απο τις 11/11/2000.

Έχοντας λοιπόν διπλάσια βάση δεδομένων «έτρεξα» ξανά την ανάλυση. Συγκεντρώθηκα σε 3 αποδόσεις ισοπαλίας οι οποίες είναι εκείνες με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Οι αποδόσεις αυτές καθώς και που θα πρέπει να ποντάρουμε ώστε να έχουμε θετικό πρόσημο στη διάρκεια φαίνονται εδώ

  • Απόδοση Χ 3.00 ποντάρουμε σε διπλό >3.26
  • Απόδοση Χ 3.10 ποντάρουμε σε άσσο >3.22
  • Απόδοση Χ 3.20 δεν ποντάρουμε τίποτα.

Γενικά τρέχοντας την μεγαλύτερη αυτή βάση δεδομένων ναι μεν αλλάζει τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε την πρώτη φορά, αλλά προσωπικά με έβαλε σε σκέψη.

Στο πρώτο λοιπόν άρθρο μου έλεγα: Εδώ εισέρχεται και η χρήση της ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ διοτι σκέφτηκα το εξής: «Όταν ο Bookmaker τιμολογεί ένα αγώνα με αποδόσεις Α-Ι-Δ τον τιμολογεί βάσει όλων αυτών που θεωρεί απαραίτητα για να τιμολογήσει όπως τιμολόγησε. Εάν εγώ λοιπόν ξανασυναντήσω ίδια τιμολόγηση σε ένα μελλοντικό αγώνα σημαίνει ότι τα ματς αυτά είχαν κοινά στοιχεία.»

Δεν αλλάζω καθόλου την παραπάνω δήλωση απεναντίας την υπoστηρίζω ακόμα 100%, απλά εδώ χρειάζεται να σκεφτούμε και το εξής. Ίσως τα απαραίτητα εκείνα χαρακτηριστικά που λαμβάνει ο Bookmaker υπόψιν του για να τιμολογήσει να μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα οι δείκτες που λάμβανε το 2001 ο Bookmaker για να τιμολογήσει τότε ένα ματς με αποδόσεις π.χ 1,35-3,30-4,50 να μην είναι οι ίδιοι με αυτούς που λάμβανε το 2006 και αυτοί με τη σειρά τους διαφορετικοί από τους τωρινούς.

Η δική μου λογική (ναι η λογική είναι υποκειμενική μην απατάσθε) μου υπαγορεύει ότι είναι σώφρον να προσαρμόζομαι στα τρέχοντα δεδομένα αλλά επίσης να διατηρώ και την επαφή με τα παλαιότερα.

Το επόμενο ερώτημα τώρα είναι τι «μοντέλο προσαρμογής» να ακολουθηθεί, ή αλλιώς τι εύρος δείγματος. Δηλαδή για παράδειγμα να μελετήσουμε τις 100 τελευταίες εμφανίσεις και να κάνουμε προσαρμογή του παιχνιδιού μας για τις επόμενες 100, 50, 30, 150;

Το προηγούμενο ερώτημα έχει ένα δικό του είδος δυσκολίας για να απαντηθεί. Δεν θα μείνω όμως τώρα σε αυτό. Τρέχοντας λοιπόν λίγο το νέο μου μεγαλύτερο δείγμα, κατάλαβα επίσης και το εξής: το να παίζεις σε δίκαιες αποδόσεις από μόνο του δεν εξασφαλίζει κέρδος.

Τι είναι δίκαιη απόδοση; Δίκαιη απόδοση είναι να πληρώνεσαι βάση πιθανοτήτων επαλήθευσης. Δηλαδή αν τζογάραμε στο στρίψιμο νομίσματος σε τι τιμή θα έπρεπε να πληρωνόμασταν κάθε μας νίκη; Η απάντηση είναι ασφαλώς 2.00, αφού 2 είναι τα πιθανά αποτελέσματα: Κορώνα ή Γράμματα.

Για να πάμε τώρα στο στοίχημα. Από καθαρά μαθηματικής-στατιστικής άποψης κάθε ένα από τα 3 σημεία ενός αγώνα θα έπρεπε να έχει απόδοση 3.00, αφού 3 είναι τα πιθανά αποτελέσματα. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε π.χ ότι θα ποντάρουμε σε κάθε άσσο που θα έχει απόδοση 3.00 και πάνω.

anakoinosiΤο θέμα δεν είναι όμως τόσο απλό είπαμε. Πίσω στο στρίψιμο του νομίσματος. Η θεωρία των μεγάλων αριθμών λέει ότι μετά από ένα πλήθος επαναλήψεων του πειράματος τύχης (εδώ το στρίψιμο νομίσματος), τα ποσοστά επαλήθευσης τείνουν στο 50-50%. Μπορεί να είναι 52-48% ή 49-51% αλλά θα τείνουν κοντά στο 50-50%. Το θέμα είναι όμως για αυτόν που τζογάρει τι σερί αποτυχιών μπορεί να αντιμετωπίσει βάσει κεφαλαίου. Διότι ναι, μπορεί στις 1000 ρίψεις 550 να είναι γράμματα και 450 κορώνα και εγώ να είχα αποφασίσει ότι θα πόνταρα συνεχώς γράμματα. Άρα μετά από τις 1000 ρίψεις θα έχω κέρδος. ΛΑΘΟΣ. Το θέμα είναι το διαθέσιμο παιχτικό μου κεφάλαιο. Τι γίνεται εάν εγώ έχω διαθέσιμες 100 μονάδες και στις πρώτες 300 ρίψεις έχουμε 200 κορώνα;

Στο στοίχημα τώρα πάλι. Είχαμε αποφασίσει ότι θα ποντάρουμε τυφλά σε όλους τους άσσους με απόδοση 3.00 και πάνω. Το θέμα και εδώ είναι τι επαλήθευση θα έχουμε σε κάποια δεδομένη στιγμή π.χ μετά από τους 100 πρώτους άσσους με απόδοση 3.00 και πάνω και επίσης σε τι σερί αποτυχιών θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Τρέχοντας το αρχείο μας από τις 18/11/2000 έχουμε 91 άσσους με απόδοση 3.00 και πάνω. Έχουν έρθει 27-20-44 (1-Χ-2). Στο ταμείο τώρα θα είχαμε επιστροφή 96,05 δηλαδή κέρδος 5,05 μονάδες. Μια χαρά θα απαντήσει κάποιος. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση: θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τη μέγιστη τιμή απώλειας η οποία πήρε μέρος στο 52ο ποντάρισμα μας. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Ότι θα έπρεπε να έχουμε κάνει το κεφάλαιο μας τουλάχιστον 8,95 (7,95 χαμένα συν ένα απαιτούμενο για το επόμενο ποντάρισμα) ισόποσα μερίδια.

Άρα καταλήγουμε ότι το κλειδί για την διαρκή επιτυχία δεν είναι μόνο παίζω στις σωστές αποδόσεις άλλα είμαι σε θέση να ανταπεξέλθω και σε διαστήματα αποτυχιών ακόμα και πάνω στις δίκαιες αποδόσεις. Και το 2ο κομμάτι αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι το δυσκολότερο.

Για την ώρα θα πρέπει να «παγώσουμε» το ΠΕΙΡΑΜΑ. Ίσως επανέλθουμε κάποια στιγμή με κάποιο άλλο τρόπο, διότι το θέμα μας τώρα έχει πλέον να κάνει με εύρη αποδόσεων τα οποία να δίνουν κερδοφορία. Δηλαδή μπορεί π.χ να πούμε παίζουμε άσσους με απόδοση Χ και πάνω αλλά αυτό είναι ένα γενικό εύρος το οποίο έχει υπό-εύρη από τα οποία άλλα θα είναι κερδοφόρα και άλλα όχι.

Άρα για τις προβλέψεις ναι μεν θα έχουμε σύμβουλο την ανάλυση της στατιστικής των αποδόσεων απλά θα μιλάμε σε πιο κλειστά εύρη.

Για προβλέψεις όσον αφορά την Premier League 17-18 Μαρτίου πατήστε εδώ.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+