peir-metoxi-grafimaΠέρασε μια εβδομάδα από τότε που πρότεινα την επένδυση σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, και συγκεκριμένα στις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της MARFIN μεταξύ άλλων. Όσοι ακολούθησαν κι εμπιστεύτηκαν τα stop loss, οπότε και δεν αποθαρρύνθηκαν από την προηγούμενη αρνητική εβδομάδα, είδαν σήμερα τις μετοχές τους να κερδίζουν πάνω από 20%, κερδίζοντας στην ουσία όλες τις απώλειες των προηγούμενων ημερών συν κάποιο μικρό κέρδος σε σχέση με την αρχική θέση. Ωστόσο οι σχηματισμοί αλλά και η δυναμική της αγοράς μετά από τη σημερινή άνοδο των τραπεζικών μετοχών επιτρέπουν αισιόδοξες σκέψεις. Το θέμα είναι αν πρέπει να αγοράσουν τώρα όσοι δεν αγόρασαν ή πρέπει να πουλήσουμε εμείς που έχουμε μετοχές!

Αναμφισβήτητα όσοι επιθυμούν να αγοράσουν, έχουν ένα πολύ εύκολο επίπεδο να επιλέξουν ως stop loss κι αυτό δεν είναι άλλο από το χαμηλό της Παρασκευής στα γραφήματα σχεδόν όλων των μετοχών. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις (όπως π.χ. η μετοχή της ΔΕΗ που ήταν μία από τις προτεινόμενες αλλά ακόμα δεν έχει κάνει κάποια αντίδραση) οι περισσότερες μετοχές βρήκαν τη στήριξη που χρειάζονταν, ώστε να τολμήσουν την ανάπτυξη κάποιας ανοδικής τάσης. Ωστόσο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μπουν στην αγορά πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να ρισκάρουν τελικά περισσότερα και να κερδίσουν λιγότερα. Άλλωστε για αυτό λέγεται συνήθως ότι αγοράζουμε όταν πουλάνε, ή πουλάμε όταν αγοράζουν.

marfb-metoxi-grafima

Με το ίδιο σκεπτικό όσοι έχουν μετοχές τραπεζών (καθώς πέρα από την Πειραιώς και τη Marfin θα μπορούσα να είχα προτείνει αρκετές ακόμα, αλλά προτίμησα να κρατήσω την έκταση κινδύνου σε μετοχές ενός μόνο κλάδου χαμηλά) θα πρέπει να βρουν σημεία εξόδου όσο οι αγοραστές ωθούν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Η καλύτερη στρατηγική φυσικά για το trading είναι να βγούμε ακριβώς όταν οι πωλητές αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο της αγοράς. Πιθανά τέτοια επίπεδα τιμών μπορούν να βρεθούν σε προηγούμενα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης, τα οποία ήδη έχουν αναφερθεί για τις μετοχές ΠΕΙΡ και ΜΑΡΦΒ στο προηγούμενο άρθρο. Έτσι δεν έχω να προτείνω κάτι διαφορετικό παρά θα ακολουθήσω το αρχικό σχέδιο δράσης που είχα περιγράψει πριν μια βδομάδα. Όπως γνώριζα τι θα έκανα εάν έπεφταν οι μετοχές, αντίστοιχα γνωρίζω πώς θα πράξω τώρα που ανεβαίνουν, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον ψυχολογικό παράγοντα.

Δυστυχώς η μετοχή του Μυτιληναίου δεν άγγιξε το 2.60 που είχα προτείνει αμέλησα να συμπεριλάβω στο κείμενο ως σημείο εισόδου (2.62 χαμηλό νομίζω) κι έτσι χάθηκε η άνοδος των €0.30 ανά μετοχή μέχρι στιγμής με stop loss τα €0.20 ανά μετοχή. Θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή και αυτή. Απομένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η άνοδος κι αν τελικά έχουμε πράγματι δει τα χαμηλά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Τουλάχιστον υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για κάτι τέτοιο από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης.

mytil-metoxi-grafima-imeras

Αποποίηση: Κατά τη δημοσίευση του παρόντος κειμένου, κατέχω μετοχές ΔΕΗ, ΜΑΡΦΒ και ΠΕΙΡ.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.