ocharts-vs-betfair-sygkrisi-grafimatosΌσοι ασχολούνται με το trading στο ανταλλακτήριο της betfair, γνωρίζουν τις περιορισμένες δυνατότητες των γραφημάτων που προσφέρει η εταιρία. Οι μεταβολές των αποδόσεων των στοιχημάτων απεικονίζονται με μια απλή JPEG εικόνα, στην οποία δεν μπορεί να επέμβει κανείς για να εφαρμόσει τεχνική ανάλυση πέρα από την καθυστερημένη – σχετικά – ανανέωσή της. Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες από διάφορα λογισμικά τρίτων όσον αφορά την καλύτερη αναπαράσταση των μεταβολών των αποδόσεων, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα παρέμενε πως ο χρήστης θα πρέπει να παρακολουθεί την αγορά αρκετή ώρα, ώστε να έχει σχεδιαστεί μια γραμμή που να έχει νόημα τελικά. Φαίνεται πως ένα νέο εργαλείο έρχεται να κάνει τη διαφορά όσον αφορά την καλύτερη ανάλυση των γραφημάτων.

Χθες δέχθηκα ένα email, το οποίο με πληροφορούσε πως είναι έτοιμη μια δοκιμαστική (beta) έκδοση μιας online εφαρμογής, η οποία αποτυπώνει τις μεταβολές των αποδόσεων των στοιχημάτων στις Αγγλικές ιπποδρομίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών. Η εφαρμογή αυτή είναι ελεύθερη – προς το παρόν – για όλους και δε χρειάζεται κάποια εγκατάσταση προγράμματος, απλά να επισκεφθείτε το oCharts.com! Εμπνευστής της ιδέας και αποστολέας του email δεν ήταν άλλος από τον Toby, γνωστός για την ενσωμάτωση των γραφημάτων της Betfair στο χρηματοοικονομικό πρόγραμμα, NinjaTrader, μέσω του εργαλείου Quantsports.

Αυτή τη φορά στόχος του είναι ακριβώς αυτό το μειονέκτημα που υπάρχει σε όλα τα εργαλεία γραφημάτων των στοιχημάτων. Ότι δηλαδή θα πρέπει να έχουμε ανοιχτό τον υπολογιστή αρκετές ώρες ώστε αυτός να παρακολουθεί όλες τις αγορές που θα μας ενδιαφέρουν, με σκοπό να γίνει λεπτομερής καταγραφή όλων των μεταβολών που θα συμβούν. Μόνο έτσι άλλωστε μπορεί κάποιος να εφαρμόσει αξιόπιστα την τεχνική ανάλυση. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται το Geek’s Toy, το BetAngel ή ακόμα και το Quantsports σε συνδυασμό με το NinjaTrader – με πλήρεις δυνατότητες τεχνικής ανάλυσης – για το trading σας, όταν ανοίγετε την αγορά της επόμενης ιπποδρομίας, τα πρώτα λεπτά τα γραφήματα δε βγάζουν νόημα, καθώς συνήθως είναι μια ευθεία γραμμή που δεν φανερώνει και πολλά επίπεδα στήριξης κι αντίστασης ή κάποια γραμμή τάσης.

Στην αρχική εικόνα βλέπει κανείς τη διαφορά του γραφήματος της betfair – που φυσικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του trading αφού περιλαμβάνει ΟΛΕΣ τις μεταβολές από την αρχικό άνοιγμα της αγοράς – και του γραφήματος των 3 τελευταίων ωρών που παρουσιάζει το oCharts. Με σαφώς πιο λεπτομερείς τις μεταβολές των τελευταίων λεπτών, ο trader είναι σε θέση να εντοπίσει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια σημαντικά επίπεδα που θα τον βοηθήσουν να μπει ή να βγει σωστότερα στην αγορά. Όμως τα γραφήματα που προσφέρονται από την oCharts πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα.

texniki-analysi-grafima-ippodromia

Στην παραπάνω εικόνα έχω επιλέξει την αποτύπωση των μεταβολών με candlesticks (όχι κάτι καινούριο, αφού ήδη το BetAngel χρησιμοποιεί candlesticks εδώ και χρόνια), την ενσωμάτωση του ωριαίου (60m) κινητού μέσου όρου και το δείκτη RSI, ο οποίος δείχνει εάν η αγορά είναι oversold (<30%) ή overbought (>70%), προσθέτοντας ένα ακόμα κριτήριο στην τελική απόφαση του trading. Επίσης φαίνεται η αύξηση του όγκου όσο πλησιάζει η ώρα έναρξης της ιπποδρομίας, ενώ έχω επιλέξει να παρακολουθώ το 1-minute γράφημα. Οι επιλογές περιλαμβάνουν γράφημα ανά tick, ανά 30 δευτερόλεπτα, ανά λεπτό κι ανά 5λεπτο αναλόγως το trading που επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε. Στα menus των Technicals και των Drawing Tools θα βρείτε πλήθος δεικτών τεχνικής ανάλυσης αλλά και δυνατοτήτων σχεδιασμού, που περιλαμβάνουν ακόμα και επίπεδα Fibonacci!

Το γράφημα θυμίζει αρκετά τα γραφήματα του finance.yahoo.com προσφέροντας επιλογές και δυνατότητες τεχνικής ανάλυσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμες σε κανένα πρόγραμμα, τουλάχιστον σε τόσο βάθος χρόνου χωρίς ταυτόχρονη παρακολούθηση της αγοράς. Το γεγονός πως για τη χρήση των γραφημάτων της oCharts.com δεν απαιτείται κάτι επιπλέον πέρα από την απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα, θα ενθαρρύνει πολλούς traders τουλάχιστον να το ρίξουν μια ματιά. Δοκιμάστε το και ίσως βρείτε μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο trading σας. Δυστυχώς για όσους προτιμούν το trading σε αγώνες ποδοσφαίρου, τα γραφήματα περιορίζονται αποκλειστικά στις ιπποδρομίες που προσφέρει το ανταλλακτήριο.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.