Από τον “φονέα των γιγάντων”, ΑΠΟΕΛ, ως τον τελικό θρίαμβο της Chelsea μέσω του αποκλεισμού παλαιότερων πρωταθλητών Ευρώπης, η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA κάνει ανασκόπηση στη σεζόν του Champions League που ολοκληρώθηκε και στα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν.

uefa-champions-league

0: Τρεις σύλλογοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε έναν βαθμό στη φάση των ομίλων: η Villarreal, η Otelul Galati και η Dynamo Zagreb.

Ο “ΦΟΝΕΑΣ” ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

1: Ο ΑΠΟΕΛ προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού όταν έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που καταφέρνει να ξεπεράσει τη φάση των ομίλων. Η ομάδα του Ivan Jovanovic πήγε κόντρα στα προγνωστικά, όχι μόνο καταφέρνοντας να προκριθεί από έναν όμιλο που τρεις από τις πιο πρόσφατες νικήτριες του Europa League – τη Zenit St Petersburg, την Porto και τη Shakhtar Donetsk – αλλά και να τερματίσει στην πρώτη θέση του! Στη συνέχεια, ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε την Lyon στη φάση των 16, αλλά στα προημιτελικά σταμάτησε η πορεία του καθώς έπεσε πάνω στη Real Madrid.

4: Και στις τέσσερις περιπτώσεις που το Μόναχο φιλοξένησε τελικό, ένα νέο όνομα γράφτηκε κάθε φορά πάνω στο τρόπαιο. Η Chelsea ακολούθησε τα παραδείγματα των Nottingham Forest (1979), Marseille και Borussia Dortmund (1997). Συμπτωματικά, η Chelsea είναι και η πρώτη “νέα” νικήτρια του θεσμού έπειτα από τη Dortmund πριν από 15 χρόνια – αλλά και ο πρώτος σύλλογος από το Λονδίνο – και η 22η συνολικά.

Η “ΑΠΟΛΥΤΗ” REAL

5: Η Real Madrid έγινε η πέμπτη ομάδα που κέρδισε και τα έξι παιχνίδια στη φάση των ομίλων του Champions League, μετά τις AC Milan (1992/93), Paris St Germain (1994/95), Spartak Moscow (1995/96) και Barcelona (2002/03 – στην πρώτη από τις δυο φάσεις των ομίλων).

6: Ο τελικός ανάμεσα σε Chelsea και Bayern ήταν ο έκτος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα σε αγγλικό και γερμανικό σύλλογο – μόνο μια φορά, όταν η Bayern επικράτησε της Leeds United το 1975, κατάφερε να κερδίσει ομάδα της Bundesliga.

Bafetimbi-Gomis-lyon-goal-zagreb7: Τα λεπτά που χρειάστηκε ο Bafetimbi Gomis για να πετύχει τρία γκολ κόντρα στη Dynamo Zagreb, στην εκτός έδρας νίκη της Lyon με 7-1 την έκτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων και να σπάσει το ρεκόρ του Mike Newell, που κρατούσε 16 χρόνια, για το πιο γρήγορο χατ-τρικ. Ο Γάλλος επιθετικός σημείωσε ακόμη ένα τέρμα στα 20 λεπτά που απέμεναν κι έγινε ο έβδομος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Champions League που πέτυχε τέσσερα γκολ σε έναν αγώνα.

ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟ… ΚΟΛΠΟ

8: Οι ηγέτες του κόσμου (η G8) που είχαν μαζευτεί στο Camp David έκλεψαν χρόνο για να δουν τα δραματικά τελευταία λεπτά του τελικού του Σαββάτου – συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Βρετανίας, David Cameron, ο οποίος πρώτος σήκωσε τα χέρια για να πανηγυρίσει και στη συνέχεια έκανε μια αγκαλιά της παρηγοριάς στην γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel. Η παγκόσμια απήχηση του Champions League σε όλο της το μεγαλείο.

10.84: Οσοι μπήκαν με μικρή καθυστέρηση στο Mestalla για την αναμέτρηση της τέταρτης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων, θα έχασαν το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Champions League που πέτυχε ο Jonas. Χρειάστηκε λιγότερα από 11 δευτερόλεπτα, ανοίγοντας το δρόμο στη νίκη 3-1 της Valencia επί της Bayer Leverkusen.

12: Το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League έχει κατακτηθεί σε 12 περιπτώσεις από αγγλικούς συλλόγους μετά και το θρίαμβο της Chelsea. Μόνο η Ισπανία (13) το έχει πάρει περισσότερες φορές.

14: Ο Lionel Messi της Barcelona έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που τερμάτισε στην πρώτη θέση της λίστας των σκόρερ σε τέσσερις διαδοχικές χρονιές του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Επίσης, ισοφάρισε το ρεκόρ των συνολικών γκολ του Jose Altafini της AC Milan, ο οποίος επίσης είχε σημειώσει 14 γκολ την περίοδο 1962/63.

Ο ΛΥΚΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΓΕΡΑΣΕ

16: Αριθμός ρεκόρ των διαφορετικών σεζόν στις οποίο ο εξτρέμ της Manchester United, ο Ryan Giggs, κατάφερε να σκοράρει στο Champions League. Το γκολ του Giggs, κόντρα στην Benfica στις 14 Σεπτεμβρίου του 2011, τον έκανε και τον πιο γηραιότερο ποδοσφαιριστή που σκοράρει στη διοργάνωση, σε ηλικία 37 ετών και 289 ημερών.

20: Ο αριθμός των γκολ που σημείωσε η Barcelona στη φάση των ομίλων, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε θέσει η Manchester United από τη σεζόν 1998/99.

22: Τα γκολ που δέχθηκε η Dynamo Zagreb στη φάση των ομίλων, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην ιστορία του Champions League.

23: Αριθμός ρεκόρ των συμμετοχών της Real Madrid σε ημιτελικά, καθώς αντιμετώπισε την Bayern Munich στους “4”. Το ρεκόρ της “Βασίλισσα” στα ημιτελικά βρίσκεται πλέον στο 12 νίκες και 11 ήττες, μετά τον αποκλεισμό από το γερμανικό σύλλογο. Bayern και Barcelona είναι οι πλησιέστερες στη Real με 14 εμφανίσεις σε ημιτελικούς η καθεμία.

BAYERN ΟΠΩΣ ROMA

28: Η Bayern ήταν η πρώτη ομάδα που έπαιξε στο δικό της γήπεδο έναν τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών έπειτα από 28 χρόνια. Η τελευταία ομάδα που το έκανε ήταν, το 1984, η Roma, η οποία επίσης ηττήθηκε στα πέναλτι από αγγλικό σύλλογο, μόνο που τότε ήταν η Liverpool στο Olympico της Ρώμης.

Arjen-Robben-Bayern-Munich-Chelsea35: Ο αριθμός των σουτ που η Bayern επιχείρησε στα πρώτα 90 λεπτά του τελικού, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα σε αγώνα Champions League της φετινής σεζόν. Ο Arjen Robben μόνος του είχε 15 προσπάθειες στον τελικό, περισσότερες από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή στα παιχνίδια της περιόδου 2011/12. Οι παίκτες της Chelsea μπλόκαραν 22 από τα σουτ, ένας αριθμός άνευ προηγουμένου στις εννέα τελευταίες χρονιές του Champions League.

68: Η Barcelona είχε κατοχή μπάλας κατά μέσο όρο 68% στους αγώνες της φετινής διοργάνωσης. Η Bayern ήταν η ομάδα που την πλησίασε περισσότερο, έχοντας κατά μέσο όρο 60%.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).