Η διαχείριση κεφαλαίου και το variance είναι δημοφιλείς έννοιες στις συζητήσεις για πόκερ, που ωστόσο εύκολα παραμελούνται από παίκτες που καταλήγουν να κάνουν τη μια κατάθεση μετά την άλλη, ενώ κατέχουν αρκετές γνώσεις και σε άλλη περίπτωση θα θεωρούνταν πολύ καλοί παίκτες. Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται ότι η σωστή διαχείριση των χρημάτων θα σας κρατήσει στο παιχνίδι, φαίνεται ότι λίγοι είναι αυτοί που το πιστεύουν κι ακόμα λιγότεροι αυτοί που την εφαρμόζουν. Όπως και σε κάθε άλλη μορφή τζόγου ή επένδυσης, υπάρχει το variance, η μεταβλητότητα δηλαδή της απόδοσης της επένδυσης ή διαφορετικά η απόκλιση των αποτελεσμάτων από την μαθηματικά αναμενόμενη απόδοση. Όσο καλοί παίκτες πόκερ κι αν είμαστε, όσα εκπαιδευτικά βίντεο κι αν έχουμε δει, όσα βιβλία κι αν διαβάζουμε, όλα αχρηστεύονται εφόσον δεν έχουμε την πειθαρχία να διαχειριζόμαστε σωστά το κεφάλαιο που έχουμε διαθέσιμο για το πόκερ.

koumparas

Για άλλη μια φορά λοιπόν ακούτε ότι η διαχείριση είναι το 80% της επιτυχίας στο[intlink id=”1321″ type=”category”]πόκερ[/intlink], ότι είναι το Α και το Ω στην εφαρμογή οποιουδήποτε συστήματος κι άλλα παρόμοια. Όμως αυτή τη φορά μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις και αποτελεί και το καλύτερο παράδειγμα κατά τη γνώμη μου για τη σημασία του κεφαλαίου στην πορεία ενός παίκτη πόκερ. Αναμφισβήτητα το πόκερ είναι χόμπι για τους περισσότερους παίκτες και δε διαφωνώ να παραμείνει ως έχει. Εντούτοις, αποτελεί πραγματικά ένα πρώτης τάξεως χόμπι, που ενδεχομένως να αποβεί και κερδοφόρο. Είναι κρίμα να σπαταλούνται τόσες ώρες στο παιχνίδι, βελτιώνοντας τις ικανότητές μας μόνο και μόνο για να βρισκόμαστε στο μείον λόγω κακής διαχείρισης.

Έχοντας λοιπόν αφιερώσει αρκετές ώρες παιχνιδιού οι περισσότεροι αποκτώντας την πολυπόθητη εμπειρία, διαβάζουν και μελετούν εκπαιδευτικό υλικό και αρκετοί καταλήγουν να παίζουν αρκετά καλό πόκερ. Μετά από μερικά καλά αποτελέσματα, εύκολα οι περισσότεροι αισθάνονται στην κορυφή του κόσμου και βιάζονται να ανέβουν επίπεδο, αδιαφορώντας για το variance. Πόσο σημαντικό άλλωστε να είναι το variance στο πόκερ; Το ακούμε συνεχώς στο διαδίκτυο, αλλά νιώθουμε ότι δε μας αγγίζει τίποτα. Έτσι μερικά άσχημα αποτελέσματα κι ακόμα κι ο καλύτερος παίκτης θα βρεθεί να είναι αναγκασμένος να κατέβει και πάλι επίπεδο, χωρίς πλέον να έχει το απαιτούμενο κεφάλαιο ούτε για εκείνο το χαμηλότερο επίπεδο. «Θα γυρίσει, δεν μπορεί», αλλά δε «γυρνάει» κι έτσι ξανά από την αρχή. Ειλικρινά είναι κρίμα να έχετε βελτιώσει το παιχνίδι σας τόσο πολύ (σκεφτείτε πώς παίζατε όταν πρωτοκάνατε login σε κάποια online αίθουσα!) και να αυτοκαταστρέφεστε από μια απλή απόφαση, που όμως μοιάζει τόσο δύσκολη.

50 buy-ins κεφάλαιο ανά επίπεδο λένε το ελάχιστο. Παίζετε 200NL; Μην το επιχειρήσετε πριν έχετε $10,000. Έχετε $1,000; Κανένα πρόβλημα, απλά παίξτε στα 25NL με 40 buy-ins bankroll και με λίγη υπομονή θα ανεβείτε εκεί ψηλά. Θυμηθείτε ότι κάνετε το χόμπι σας, γιατί να μην το διασκεδάσετε κερδίζοντας και χρήματα, αφού έχετε ασχοληθεί τόσο με το παιχνίδι.

Η θεωρία καλή θα πείτε, αλλά είμαστε όλοι ανυπόμονοι να ανεβούμε επίπεδα και να αντιμετωπίσουμε τους καλύτερους παίκτες, βγάζοντας και μια περιουσία κατά τη διάρκεια. Καμία αντίρρηση όμως δείτε το παρακάτω σενάριο. Είστε σχετικά καλός παίκτης αλλά breakeven, δηλαδή μακροχρόνια δε θα βγείτε ούτε κερδισμένος, ούτε χαμένος. Παρόλα αυτά θα έχετε κερδίσει επιστροφή προμήθειας (rakeback). Όλα καλά μέχρι εδώ. Το variance όμως μπορεί να μεταβληθεί αρκετά buy-ins πάνω και κάτω από το «μηδέν» που θα πρέπει να βρίσκεστε. Εάν χάσετε 30 buy-ins αποκλειστικά εξαιτίας του variance κι έχετε 30 buy-ins κεφάλαιο, χάσατε. Κι όμως, είστε breakeven παίκτης, το ξέρετε. Και πάλι κατάθεση αλλά τώρα παίζουμε φοβισμένοι, δεν παίζουμε το καλύτερο παιχνίδι μας, κι έτσι δεν είμαστε πια breakeven παίκτες. Κατεβαίνουμε επίπεδο για να αντέξει το κεφάλαιό μας. Το variance γυρνάει υπέρ μας, αλλά τώρα το big blind είναι το μισό του προηγούμενο επιπέδου, θέλει περισσότερο χρόνο και κόπο για να ξαναβρεθούμε στην αρχική κατάσταση. Ενώ όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαμε 50+ buy-ins εξαρχής.

Δείτε λοιπόν ένα αληθινό παράδειγμα. Ακολουθώντας πιστά τα 50 buy-ins κεφάλαιο ανά επίπεδο, παίκτης του πόκερ έφτασε να παίζει 1000NL και 2000NL. Σε ψηλά επίπεδα το variance αυξάνει ακόμα περισσότερο λόγω του δυσκολότερου ανταγωνισμού κι έτσι πρέπει να αυξηθεί και το απαιτούμενο κεφάλαιο στα 100 buy-ins ή και περισσότερα. Παίζοντας μερικές χιλιάδες χέρια στο 5000NL αντιμετώπισε τον εχθρό που ακούει στο όνομα variance. Πλέον τα χρήματα ήταν αρκετά κι έτσι τους δύο πρώτους μήνες του 2010  σε 150,000 χέρια παίζοντας 600NL μέχρι και 5000NL τα πράγματα έδειχναν κάπως έτσι.

2010-EV-Luck-Graph

Ενώ λοιπόν έπρεπε να είναι επάνω κατά $60,000 μόνο από τα χέρια που πήγαν all-in πριν το river, ήταν $25,000 μείον! Σε buy-ins το variance αυτό ήταν συνολικά 29 buy-ins στα διάφορα επίπεδα που έπαιζε, με 13 από αυτά μόνο στο 5000NL. Το variance υπάρχει όσο καλός παίκτης κι αν είστε. Μην επιτρέπετε στο variance και κατ’επέκταση στον κακό προγραμματισμό της διαχείρισης του κεφαλαίου να χάνετε χρήματα που μακροχρόνια θα είναι δικά σας.

Προσωπικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο pokerunion.gr τον Οκτώβριο του 2010.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.