Euro-Draxmi4 ημέρες έμεινε χωρίς κείμενο το Στοίχημα Online αφού έπρεπε να φυγαδεύσω και τα τελευταία Ευρώ μου όσο γίνεται πιο μακριά. Και πόσο πιο μακριά από Αμερική! Εντάξει, κάνουμε και καμιά πλάκα (ή μήπως όχι;) με τον πανικό, που έχει κυριεύσει τα μέσα ενημέρωσης και κατ’ επέκταση τον κόσμο ολόκληρο σχετικά με την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή της δραχμής. Είναι όμως άραγε κάτι καινούριο; Εάν δε ζούσατε τα τελευταία 2 χρόνια σε σπηλιά, θα ακούσατε για πιθανή έξοδό μας από το Ευρώ και τις εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό το Μάρτιο του 2010, τον Μάιο του 2010, το Σεπτέμβρη του 2010 και το Φεβρουάριο του 2011. Και το Μάιο του 2011. Και το Σεπτέμβρη. Και το Νοέμβριο με το δημοψήφισμα. Και το Μάρτιο με τη δανειακή σύμβαση, θα την ψηφίσουν, δε θα την ψηφίσουν. Και τώρα το Μάιο με τις εκλογές. Πάντως μέχρι τις 17η Ιουνίου το θέμα θα είναι σίγουρα στα πρωτοσέλιδα. Ευρώ ή δραχμή; Εγώ θα απαντήσω: Δολλάριο κι αργήσατε! Η ισοτιμία ευρώ δολλαρίου σήμερα είναι κάτω από 1.30!

Αν έχετε – ακόμα – χρήματα στην τράπεζα, θα έχετε αναρωτηθεί αν θα ήταν καλύτερα να τα στείλετε σε τράπεζα του εξωτερικού. Σε ποια; Τι εγγύηση μου προσφέρει μια τράπεζα εξωτερικού; Πόσο εύκολο είναι να ανοίξω έναν τραπεζικό λογαριασμό σε άλλη χώρα; Αυτά είναι τα συνήθη ερωτήματα όσων προσπαθούν να «σώσουν» τα Ευρώ τους, φοβούμενοι την αλλαγή στο εθνικό μας νόμισμα που θα συνδυαστεί φυσικά με άμεση υποτίμηση και απώλεια αγοραστικής δύναμης. Εφόσον τα χρήματα βρίσκονται σε τράπεζα εξωτερικού και το Ευρώ παραμένει ως υπαρκτό νόμισμα της Ευρωζώνης, κατά πάσα πιθανότητα οι καταθέτες θα είναι ασφαλείς. Όμως ποια θα είναι η επιρροή μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο ίδιο το Ευρώ σε σχέση με το Αμερικάνικο δολλάριο; Ας δούμε την ισοτιμία ευρώ δολλαρίου σήμερα στο παρακάτω γράφημα.

ισοτιμία-ευρώ-δολλαρίου-σήμερα

Μέχρι στιγμής η οικονομική κρίση της Ευρώπης δε φαίνεται να επιδρά θετικά στην αξία του Ευρώ. Αντιθέτως το δολλάριο συνεχώς ενισχύεται έναντι του Ευρωπαϊκού νομίσματος. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο η ισοτιμία ευρώ δολλαρίου έχει κατρακυλήσει από το 1.50 στο 1.24 (σήμερα μόλις!) και ήδη πολλοί αναλυτές γράφουν για τη διάσπαση της πολύ σημαντικής στήριξης του 1.25. Εγώ πάλι έγραφα για πιθανή πτώση του Ευρώ στο 1.21 πριν 2 μήνες περίπου, όταν και θα «έπρεπε» να είχαμε κάνει τα Ευρώ μας δολλάρια κοντά στο 1.33. Τώρα όχι μόνο δε θα ανησυχούσαμε για επιστροφή στη δραχμή, αλλά θα είχαμε πολλαπλασιάσει το κεφάλαιό μας χαζεύοντας τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Το δολλάριο μοιάζει πιο ασφαλής επένδυση, ακόμα και τώρα που πλησιάζει στο χαμηλό του 1.19 κινδυνεύοντας να πουλάμε τα Ευρώ μας χαμηλά!

Αλήθεια, έχετε δει την πορεία του Ευρώ σε σχέση με το νόμισμα της Ιαπωνίας;  Ίσως η λύση να είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση τελικά!

ισοτιμία-ευρώ-γιεν-σήμερα

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.