small-big-blind-buttonΣτο no limit [intlink id=”1321″ type=”category”]πόκερ[/intlink] η θέση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα βγάλετε περισσότερα χρήματα από τις τελευταίες θέσεις παρά από τις πρώτες, ενώ στα blinds θα χάσετε χρήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ποντάρετε πριν ακόμα δείτε τα φύλλα σας. Σκοπός σας είναι να περιορίσετε όσο γίνεται περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ας εξετάσουμε μερικές τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε από τη θέση του small και του big blind σε διάφορες υποθετικές καταστάσεις.

Στη θέση του big blind έχουμε να αντιμετωπίσουμε λιγότερες δυσκολίες, καθώς ήδη γνωρίζουμε τις διαθέσεις του small blind. Αν και δεν θα έχουμε ποτέ το πλεονέκτημα της θέσης απέναντι στους υπόλοιπους αντιπάλους, εντούτοις έχουμε έστω κι αυτό το μικρό πλεονέκτημα απέναντι στον παίκτη που βρίσκεται στη χειρότερη θέση. Στην περίπτωση που η μάχη μεταφερθεί μεταξύ των δυο blinds, έχουμε το πάνω χέρι. Τι γίνεται όμως όταν παίζουμε απέναντι στον UTG ή στο Button;

table-positionsButton και CO: Η πιο συνηθισμένη κατάσταση στην οποία θα κληθούμε να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό από τη θέση του big blind. Σε μεγάλη πλειοψηφία οι παίκτες που θα επιτεθούν στα blinds μας από τις θέσεις του button και του cut-off γνωρίζουν το πλεονέκτημα της θέσης τους και προσπαθούν να κλέψουν τα blinds. Πριν ακόμα κοιτάξουμε τα δικά μας φύλλα θα πρέπει να έχουμε παρακολουθήσει το παιχνίδι των αντιπάλων ή/και τα στατιστικά τους εφόσον χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα. Εάν πρόκειται για ultra TAGs (του στυλ 12/8) με συχνότητα κλεψίματος 20%, τα πράγματα απλουστεύονται περιορίζοντας κατά πολύ το range τους. Το light-3bet σαν απάντηση στο raise τους δεν είναι η καλύτερη τακτική, αφού δύσκολα θα πετάξουν τα φύλλα τους ενώ εάν έχουμε κάποιο drawing χέρι (π.χ. 54s) και θέλουμε να τους αντιμετωπίσουμε, θα προτιμούσαμε ένα call εκτός θέσης με σκοπό να παίξουμε επιθετικά εάν χτυπήσουμε δυνατά το flop (Α7s6s ή Κ55) που πιθανόν να βοηθάει τον αντίπαλο, ή να κλέψουμε το pot σε ένα low board (π.χ. 289) διώχνοντας τα AK/KQ κλπ. Γενικά όμως οι αντίπαλοι αυτοί δεν κλέβουν συχνά κι έτσι δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα.

rigas-tessera-fyllaΕάν αντί για TAG υπάρχει ένας πολύ LAG παίκτης (30/25 με 50% συχνότητα κλεψίματος) θα πρέπει τώρα να αντισταθούμε πολύ σθεναρά. Εάν περιμένουμε μόνο τα καλά φύλλα για να αντεπιτεθούμε, η τακτική μας θα κοστίσει περισσότερα χρήματα από ότι εάν δοκιμάζουμε να του κλέψουμε εμείς οι ίδιοι (resteal). Εδώ σημασία έχουν δύο επιπλέον στατιστικά των παικτών, το 4bet τους και το fold σε 3bet. Εάν το 4bet είναι αρκετά υψηλό σχετικά (κι όχι 1%) θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σπρώξουμε το stack μας κάνοντας ακόμα και light 5bet. Εάν από την άλλη το fold σε 3bet είναι μεγάλο (π.χ. 80%), τότε με συνεχή resteals και fold στο 4bet τους είναι μάλλον η ιδανική [intlink id=”1336″ type=”category”]στρατηγική[/intlink]. Σε όλα αυτά βέβαια καλό θα είναι να έχουμε παρακολουθήσει και το ιστορικό των χεριών του αντιπάλου για ασφαλέστερα συμπεράσματα. Ακολουθώντας την παραπάνω τακτική, καμουφλάρουμε τα πολύ δυνατά μας χέρια (ΑΑ, ΚΚ, κ.ο.κ.) με αδύναμα και drawing χέρια που έχουν όμως πιθανότητες να χτυπήσουν ένα flop συχνότερα από ότι το KT (flop K73) και να βρίσκονται μπροστά στο flop (απέναντι σε ΑΑ για παράδειγμα). Ανάλογη τακτική ακολουθούμε και με τα μικρά ζευγάρια (<55).

Σε περίπτωση που ο αντίπαλος είναι ένας semiTAG παίκτης (22/18) με 35-40% συχνότητα steal, απαιτείται πιο στενή παρακολούθηση του παιχνιδιού του, καθώς ο κίνδυνος να χάσουμε πολλά περισσότερα από τα αρχικά blinds είναι μεγάλος. Συνήθως σε αυτήν την κατηγορία θα συναντήσετε και τους καλύτερους παίκτες. Τι γίνεται τώρα στην περίπτωση που κάνουν call το 3bet;

Εάν κρατάμε κάποιο από τα premium χέρια, μάλλον δε θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες, ενώ εάν έχετε ακολουθήσει επιθετικό παιχνίδι από τα blinds με restealing, οι πιθανότητες να πληρωθείτε ακόμα κι από second pair είναι σημαντικά μεγάλες, ειδικά εάν υπάρχει draw στο board. Εάν όμως το χέρι σας είναι ένα μικρό ζεύγος ή ένα μικρό suited connector και το flop είναι ΑΚΤ, καλύτερα να εγκαταλείψετε το pot σε εκείνο το σημείο. Ιδιαίτερα δε εάν έχετε φτάσει αρκετές φορές στο showdown δείχνοντας παρόμοια φύλλα. Το folding equity σας είναι μικρό παρόλη τη δύναμη του flop. Από την άλλη εάν έχετε χτίσει μια εικόνα tight παίκτη και είναι οι πρώτες φορές που επιχειρείτε με μικρά φύλλα, το continuation bet σας έχει σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να διώξει κάποια φύλλα. Όμως και πάλι πρέπει να συνυπολογίσετε τι είδους παιχνίδι ακολουθεί ο αντίπαλος στο button, εάν κάνει light cold call με suited connectors ή gappers (οπότε και θα πάει πάσο συχνότερα) ή εάν όποτε κάνει call το 3bet, προσπαθεί να σας παγιδεύσει με premium χέρια.

UTG και Middle Position: Εάν αποφασίσετε να επιτεθείτε από τα Blinds σε παίκτες αυτών των θέσεων, μάλλον πρέπει να έχετε πολύ καλό λόγο να το κάνετε. Μεγάλη σημασία φυσικά έχει και πάλι το είδος των παικτών, όπως και εάν έχετε το small blind, οπότε και θα περίμεναν όλοι να είστε ακόμα πιο tight από εκείνη τη θέση. Μια μέθοδος αρκετά δημοφιλής είναι το light 3bet για κλέψιμο ενάντια σε πολλούς παίκτες. Φανταστείτε την παρακάτω κατάσταση: Ο TAG που βρίσκεται στο UTG κάνει raise και όλοι οι υπόλοιποι 3 παίκτες του 6θέσιου τραπεζιού κάνουν call behind. Εσείς στο small blind κρατάτε 64s και κάνετε ένα γενναίο 3bet. Ο μοναδικός αντίπαλός σας είναι στην πραγματικότητα ο UTG, εκτός εάν έχετε παρατηρήσει κάποιον από τους υπόλοιπους να παγιδεύουν συχνά. Ποντάρετε απέναντι σε TAG παίκτη, έχετε τη χειρότερη θέση, και επιτίθεστε σε 4 παίκτες! Κανένας δε θα σας αμφισβητήσει για τη δύναμη του χεριού σας, ενώ είναι δυνατόν να πάει πάσο ακόμα κι ο UTG με JJ. Όλα αυτά βέβαια εάν δεν το έχετε δοκιμάσει μέχρι τότε, διαφορετικά οι αντίπαλοι θα είναι περισσότερο διατεθειμένοι να ρισκάρουν το stack τους. Όμως ακόμα και τότε έχετε μια εύκολη απόφαση (fold!), ενώ εάν σας κάνουν call το χέρι σας αποκλείεται να είναι dominated εάν χτυπήσει κάτι στο flop.

64s-raise-BB-OOP

Σε γενικές γραμμές η θέση των blinds θεωρείται αρκετά δύσκολη και εάν βρίσκεστε στα πρώτα σας βήματα καλό είναι να διατηρήστε ένα αρκετά tight στυλ παιχνιδιού. Όσο όμως θα εξελίσσεστε, θα κληθείτε να βελτιωθείτε αρκετά στο παιχνίδι από τα blinds, καθώς η επίθεση που θα δέχεστε ολοένα και θα αυξάνεται! Και η καλύτερη άμυνα είναι… η επίθεση!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.