betfair-oikonomiko-etos-2012-earnings-reportΤο ανταλλακτήριο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία του οικονομικού έτους με λήξη την 30 Απριλίου 2012. Η εταιρία στοιχημάτων κατέγραψε 6% αύξηση μικτών εσόδων με τα EBITDA να σημειώνουν άνοδο κατά 17% στις 85.7 εκατομμύρια λίρες. Το κέρδος ανά μετοχή σημείωσε επίσης άνοδο 21% στις 41.1p από 33.9p του 2011 ανά μετοχή. Η betfair ανακοίνωσε επίσης και μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά, όπως για παράδειγμα το συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων πελατών που ξεπερνά πλέον τα 4 εκατομμύρια με τον τζίρο ανά πελάτη να εκτιμάται στις 407 λίρες. Εντύπωση προκαλούν επιπλέον τα 34 στοιχήματα κατά μέσο όρο ανά δευτερόλεπτο που τοποθετούνται στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων, όπως και το 20% των ερωτηθέντων πελατών που παραδέχτηκαν πως στοιχημάτισαν μέσω κινητής συσκευής κατά τη διάρκεια… γάμου! Ωστόσο δεν έλειψε η αναφορά στην νομοθεσία που προωθούν διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη με στόχο τη ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς του στοιχήματος, μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

corporate-betfair-statistika-oikonomiko-etos-2012

Στην 6η σελίδα του δελτίου τύπου, που εξέδωσε το ανταλλακτήριο στοιχημάτων κατά τη χθεσινή παρουσίαση των στοιχείων του οικονομικού έτους 2012, υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και λεπτομερής αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας. Η betfair λοιπόν ενημερώνει πως από τις αρχές του 2012 απέκτησαν άδεια λειτουργίας στη Δανία, πληρώνοντας 20% φόρο επί των μεικτών κερδών, κάτι που συμβαίνει και για το Γερμανικό κρατίδιο, Schleswig-Holstein. Ακολούθησε η Ιταλία, όπου εκεί το ανταλλακτήριο μετατράπηκε σε παραδοσιακό bookmaker, αφού η νομοθεσία απαγόρευσε σε πρώτη φάση τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων. Ωστόσο τον Ιανουάριο 2012 η κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως προτίθεται να προχωρήσει και στη ρύθμιση των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων. Η betfair ευελπιστεί πως κάτι τέτοιο θα ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου μισού του οικονομικού έτους 2013 (δηλαδή μετά τον Οκτώβριο 2012), ενώ αναμένει το ίδιο ποσοστό φόρου. Επίσης η εταιρία αναφέρει πως προτίθεται να αποκτήσει άδεια για πόκερ και άλλα προϊόντα τους επόμενους μήνες, μιας και αυτά έχουν προσωρινά αποσυρθεί από την Ιταλική αγορά από τον Ιούλιο του 2011.

sports-betfair-statistika-oikonomiko-etos-2012

Αναφορικά με την Ισπανία η betfair έχει ήδη αποκτήσει άδεια για στοίχημα και καζίνο για τα οποία θα φορολογηθεί 25% επί των μεικτών κερδών. Μάλιστα η εταιρία πληρώνει το φόρο αυτό από την αρχική ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή το Μάιο του 2011! Με την πλήρη εφαρμογή του νόμου να συμβαίνει στις 6 Ιουνίου 2012, το ανταλλακτήριο έπαψε να είναι διαθέσιμο για τους Ισπανούς παίκτες έως ότου να δοθούν άδειες για ανταλλακτήρια στοιχημάτων. Φαίνεται πως η Ισπανική ρυθμιστική αρχή προτίθεται να επιτρέψει τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων σε ένα δεύτερο κύμα έκδοσης αδειών. Συν τοις άλλοις η betfair ικανοποίησε τις απαιτήσεις για αναδρομική φορολόγηση μεταξύ Ιανουαρίου 2009 και Μαΐου 2011.

mobile-betfair-statistika-oikonomiko-etos-2012

Τέλος μόλις 3 σειρές είναι η αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας. Το ανταλλακτήριο στοιχημάτων betfair ενημερώνει πως οι βάσεις για νομοθεσία του διαδικτυακού στοιχήματος και τζόγου γενικότερα έχουν εγκριθεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά εταιρίες του κλάδου έχουν καταθέσει παράπονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον του νόμου που δημιουργεί άδικες συνθήκες εισόδου στη νέα αγορά, κάνοντας σύγκριση του νόμου με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής ενίσχυσης κρατών.

betfair-ellada-nomothesia

Ακόμα λοιπόν και η επίσημη θέση της betfair δεν είναι ικανή να ξεδιαλύνει το θολό νομοθετικό τοπίο που ισχύει στην Ελλάδα όσον αφορά το online στοίχημα. Παρόλα αυτά, η εξάπλωση των ρυθμιστικών αρχών κυρίως στη Νότια Ευρώπη δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, αφού δεν αποκλείεται για ένα διάστημα να μετατραπεί το ανταλλακτήριο σε bookmaker εντός Ελλάδας, μέχρι να εκδοθούν νέες άδειες που θα επιτρέπουν τη λειτουργία ανταλλακτηρίων. Ενδιαφέρον θα έχει σίγουρα η επόμενη ανακοίνωση κερδών της betfair που θα γίνει τέτοιο καιρό το 2013, οπότε και θα υπάρχει μια εικόνα για την επίδραση της νέας νομοθεσίας στην πορεία του ανταλλακτηρίου. Θα συνεχίσουν άραγε οι πελάτες της betfair να στοιχηματίζουν με τον ίδιο ρυθμό σε χαμηλότερες αποδόσεις, αδυνατώντας να κάνουν trading;

betfair-metoxi-grafima

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.