Μετά από 12 ημέρες και 24 αγώνες, μπαίνουμε πλέον στη φάση των νοκ άουτ αγώνων του EURO 2012, εκεί που οι άντρες ξεχωρίζουν από τα παιδιά και που, για τις οκτώ ομάδες που έχουν απομείνει, το Henri Delaunay Cup είναι πλέον ορατό.

euro-2012-Henri-Delaunay-Cup

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία (στο 3.60 στην αγορά Νικητής), είναι μεταξύ των έξι πρώην τροπαιούχων της διοργάνωσης που παραμένουν στο «κόλπο» μαζί με τις Ιταλία (στο 8.50), Γερμανία (στο 3.00), Γαλλία (στο 12.50), Ελλάδα (στο 60.00) και Τσεχία (στο 45.00), η οποία κατέκτησε το τρόπαιο το 1976 όντας μέλος της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας. Η Πορτογαλία (στο 8.00), φιναλίστ το 2004, και η Αγγλία (στο 9.00) είναι επίσης ζωντανές στη διοργάνωση που συνεχίζεται την Πέμπτη, όταν οι Πορτογάλοι θα αντιμετωπίσουν τους Τσέχους στη Βαρσοβία.

Το Εθνικό Στάδιο της πολωνικής πρωτεύουσας θα φιλοξενήσει δυο ομάδες που ανέκαμψαν με εντυπωσιακό τρόπο από τις ήττες τους στην πρεμιέρα, κερδίζοντας τα επόμενα ματς στη φάση των ομίλων. Οι Τσέχοι (στο 5.50), που κατέκτησαν στον Α’ όμιλο, θα ξεκινήσουν ως αουτσάιντερ απέναντι στους Πορτογάλους (στο 1.70) η οποία δίνουν το παρών για πέμπτη διαδοχική φορά σε προημιτελικά! Ωστόσο, οι δυο ομάδες είχαν συναντηθεί και πριν 16 χρόνια, όταν οι Κεντροευρωπαίοι βγήκαν νικητές στο EURO 1996 με την υπέροχη λόμπα του Karel Poborsky.

Το Γκντανσκ την Παρασκευή φιλοξενεί τον δεύτερο προημιτελικό ανάμεσα σε Γερμανία (στο 1.33) και Ελλάδα (στο 10.00), καθώς η «Mannschaft» του Joachim Low θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στην «τέλεια» πορεία της σε αυτό το EURO. Η Γερμανία είναι η μοναδική ομάδα που έχει 100% νίκες σε Πολωνία και Ουκρανία – για την ακρίβεια έχει κερδίσει όλα τα παιχνίδια από την προκριματική φάση κι έπειτα – αλλά η Ελλάδα γνωρίζει ένα δυο πράγματα από εκπλήξεις. Λίγοι περίμεναν να πάρει τη νίκη επί της Ρωσίας και να προκριθεί στους «8» – το 1-0 επανέφερε μνήμες από την τελευταία φορά που οι Ελληνες έφτασαν ως εδώ, κατακτώντας το τρόπαιο το 2004.

Όταν Γαλλία (στο 4.78) και Ισπανία (στο 1.75) συναντήθηκαν για τελευταία φορά σε τουρνουά, οι «τρικολόρ» ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ για να αποκλείσουν τους Ισπανούς στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Εκείνη ήταν η τελευταία φορά που η «La Roja» αποκλείστηκε σε διοργάνωση και η Ισπανία που η Γαλλία θα αντιμετωπίσει στο Ντόνετσκ το Σάββατο είναι σε εντελώς διαφορετική θέση: πρόκειται για τους πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου. Η Γαλλία προκρίθηκε παρά την ήττα από τη Σουηδία, αλλά ο τρόπος που η Ισπανία πήρε με νευρικό τρόπο την πρόκριση επί της Κροατίας, δίνει στην ομάδα του Laurent Blanc δικαίωμα στην ελπίδα.

Ο τελευταίος προημιτελικός στο Κίεβο την Κυριακή, φέρνει την νικήτρια του Δ’ ομίλου, Αγγλία (στο 2.75), κόντρα στην Ιταλία (στο 2.65). Η Αγγλία δεν έχει φτάσει ποτέ σε ημιτελικό EURO σε ξένο έδαφος, αλλά μετά το νωθρό ξεκίνημα και τις χαμηλές προσδοκίες, βρίσκεται πλέον ένα βήμα μακριά από το να το πετύχει, μετά τις διαδοχικές νίκες επί της Σουηδίας και της Ουκρανίας. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσει από την Ιταλία, η οποία προκρίθηκε αήττητη από έναν σκληρό Γ’ όμιλο και είναι οι… καθηγητές στα νοκ άουτ παιχνίδια στις μεγάλες διοργανώσεις, επομένως στα χαρτιά προβλέπεται μια πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).