Τα γραφήματα των αποδόσεων στο στοίχημα του πρωταθλήματος οδηγών της Formula 1 εμφανίζουν σημαντικά επίπεδα τιμών, τα οποία αποτελούν σημαντικό εργαλείο πρόβλεψης. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η εγκατάλειψη του Sebastian Vettel στο Grand Prix της Βαλένθια συνδυάστηκε με την επιβεβαίωση του επιπέδου στήριξης με χαρακτηριστική μάλιστα ακρίβεια. Ταυτόχρονα η νίκη του Fernando Alonso στον ίδιο αγώνα ήρθε μόλις η απόδοση επιβεβαίωσε το επίπεδο στήριξης στο γράφημα της πιθανότητας επαλήθευσης. Άραγε θα μπορούσε κανείς να προβλέψει την εξέλιξη αυτή και πώς θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα από την πρόβλεψη αυτή;

vettel-grafima-apodosi-stoixima-formula-1Ξεκινώντας από το γράφημα της απόδοσης του στοιχήματος για νίκη του Sebastian Vettel στο πρωτάθλημα οδηγών της Formula 1, η απόδοση αρχικά εμφάνισε ανοδική τάση μέχρι το 7.0 για να επιστρέψει στη συνέχεια στο 3.00 που ήταν ένα από τα πιο ισχυρά επίπεδα τιμών της απόδοσης. Κάτι τέτοιο συμπεραίνεται από το γεγονός πως τουλάχιστον 3 φορές στο παρελθόν η απόδοση βρήκε στήριξη στο συγκεκριμένο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια όμως της χθεσινής πρωτοπορίας του Vettel στον αγώνα στους δρόμους της Βαλένθια, η απόδοση διέσπασε το επίπεδο αυτό και ξεκίνησε να διαγράφει μια πτωτική πορεία, η οποία έμελλε να σταματήσει στο 2.0. Ακριβώς στο 2.00, ούτε ένα tick παρακάτω. Άλλωστε ακόμα και πριν ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα η απόδοση δεν μπόρεσε να πέσει χαμηλότερα, όπως τονίζεται στο γράφημα.

Οι παίκτες του στοιχήματος και κυρίως οι traders στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων θα μπορούσαν να είναι ήδη κερδισμένοι από την εξέλιξη αυτή. Στοιχηματίζοντας κατά του Vettel για πρωταθλητή Formula 1 φέτος και δείχνοντας εμπιστοσύνη στο 2.00 ως το χαμηλότερο χαμηλό του γραφήματος, αυτή τη στιγμή θα ήταν πολύ σίγουροι για την επιλογή τους. Είτε έκλειναν το στοίχημά τους στο 9.0 (που αποτέλεσε αναμφισβήτητα πράξη πανικού), είτε εξασφάλιζαν το κέρδος τους τώρα στο 4.00, η πρόβλεψή τους θα ήταν κερδοφόρα. Αν θέλετε μια πρόβλεψη από δω και πέρα, πιστεύω πως η απόδοση του στοιχήματος υπέρ του Vettel θα επανέλθει σε ανοδική πορεία και δεν αποκλείεται να ξαναφτάσει το 7.0, ή ακόμα και το 9.0 ή και γιατί όχι να το ξεπεράσει σε βάθος χρόνου, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες του Vettel να κερδίσει το πρωτάθλημα.

alonso-grafima-apodosi-stoixima-formula-1

Την ίδια στιγμή ο Fernando Alonso μοιάζει τώρα πιο πιθανός πρωταθλητής F1 για το 2012 παρά ποτέ! Μετά το Double Bottom στο 5% που εμφανίστηκε αρχικά στο γράφημα της πιθανότητας επαλήθευσης, η πιθανότητα να στεφθεί νικητής στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 συνεχώς σκαρφάλωνε σε μεγαλύτερες τιμές, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε με το double bottom. Τις τελευταίες μέρες/ώρες όμως η απόδοση ξαφνικά έπεσε απότομα και οι έμπειροι traders γνώριζαν πως το γεγονός αυτό αποτελούσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μπουν στην αγορά, έστω και καθυστερημένα, εκμεταλλευόμενοι την άνοδο της πιθανότητας – ή με άλλα λόγια την πτώση της απόδοσης. Με… χειρουργική ακρίβεια και πάλι διαπιστώνεται η επαλήθευση του επιπέδου στήριξης στο 10% πριν η πιθανότητα εκτοξευτεί σχεδόν στο 45%! Όσοι «αγόρασαν» στο 10% τώρα τρίβουν τα χέρια τους. Παίζοντας υπέρ του Alonso με απόδοση 10.0, τώρα μπορούν να κλείσουν το trade στο 3.25, εξασφαλίζοντας ένα πολύ ικανοποιητικό κέρδος πολλές εβδομάδες πριν το πέρας της ολοκλήρωσης του μακροχρόνιου αυτού στοιχήματος.

Η τεχνική ανάλυση στα γραφήματα των στοιχημάτων είναι ικανή να προβλέψει κινήσεις των αποδόσεων που διαφορετικά δε θα ήμασταν σε θέση να το πράξουμε.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.