Οι «ψαγμένοι» επί του στοιχήματος συχνά πυκνά κάνουν λόγο για το λεγόμενο Value Betting και την σημασία του μακροχρόνια. Εφόσον το «Στοίχημα» είναι μία διαρκής δραστηριότητα, αφού κανείς μπορεί να στοιχηματίζει σε καθημερινή βάση, είναι πολύ σωστή η φράση ότι ο κάθε παίχτης θα πρέπει να μην αντιμετωπίζει ευκαιριακά την όλη διαδικασία.

Κλειδί για την επιτυχία αναφωνούν όλοι ότι αποτελεί το να παίζουμε σημεία που περιέχουν αξία, ή αγγλιστί Value. Παίζω σημεία με αξία σημαίνει ποντάρω σε αποδόσεις μεγαλύτερες από την πιθανότητα επαλήθευσης του σημείου.

Ας δούμε τότε μερικά παραδείγματα:

  • Ρίψη Κέρματος

Η ρίψη κέρματος έχει 2 πιθανά ενδεχόμενα. Δηλαδή σε κάθε μία ρίψη το αποτέλεσμα θα είναι είτε Κορώνα είτε Γράμματα. Πιθανότητα δηλαδή 50%. Δίκαιη απόδοση δηλαδή 2,00. Άρα Value Betting θα ήταν να μπορώ να ποντάρω σε απόδοση > 2,00 για κάθε αποτέλεσμα που θα επιλέξω.

  • Ρίψη Ζαριού

Στη ρίψη Ζαριού τα πιθανά αποτελέσματα είναι 6. Δίκαιη απόδοση για κάθε επιλογή μου θα ήταν το 6,00 δηλαδή, αφού παίζω με πιθανότητες 1/6. Value Betting δηλαδή θα ήταν να μπορώ να πληρωθώ σε απόδοση >6,00 κάθε επιλογή μου εφόσον αυτή επαληθευτεί.

Έρχομαι τώρα στο Στοίχημα Ποδοσφαίρου και ειδικότερα στην αγορά Τελικό Αποτέλεσμα. Πόσα είναι τα πιθανά σημεία όσον αφορά την έκβαση του τελικού αποτελέσματος; 3: νίκη γηπεδούχου, ισοπαλία, νίκη φιλοξενούμενου. Ποια είναι λοιπόν η Value απόδοση; Εφόσον παίζω με πιθανότητες 1/3 θα έπρεπε να πληρώνομαι το κάθε σημείο που επιλέγω με απόδοση 3,00 εφόσον επαληθευτεί.

ripsi-kermatos

Πάντα θα φωνάζω το παρακάτω: Η έννοια πιθανότητα επαλήθευσης ενός σημείου δεν θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό του παίκτη.

Δηλαδή πού στέκει για παράδειγμα η φράση «Η Arsenal έχει 60% πιθανότητα να κερδίσει την Tottenham». Αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να υπολογίσει με κάποιο τρόπο ένα τέτοιο ποσοστό τον παρακαλώ προσωπικά να βγει και να μας τον φανερώσει. Το μέγα μυστήριο στο Στοίχημα είναι η μέθοδος «παραγωγής» των αποδόσεων των σημείων. Μεγάλο ποσοστό παιχτών πιστεύουν ότι οι αποδόσεις παράγονται βάσει πιθανότητας επαλήθευσης των σημείων. Μα ποια φόρμουλα παράγει πιθανότητες επαλήθευσης ενός σημείου σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση; Δηλαδή τι λαμβάνει υπόψιν αυτή η φόρμουλα ώστε να δίνει εγγυημένη κερδοφορία στις εταιρίες στοιχημάτων;

Πρέπει να αποδεχτούμε επιτέλους ότι οι αποδόσεις «παράγονται» με βασικό συστατικό την πρόβλεψη από πλευράς των εταιριών του πόσο τοις εκατό (%) επί του συνολικού τζίρου και στα 3 σημεία θα παιχτεί σε καθένα από αυτά. Με άλλα λόγια πιο απλά, οι αποδόσεις σε μεγάλο ποσοστό καθορίζονται από την πρόθεση του παιχτικού κοινού. Οι ίδιοι οι παίχτες καθορίζουν τις αποδόσεις και η προσθήκη του κέρδους που επιθυμούν οι εταιρίες, δίδουν την τελική «μορφή» τους.

Άρα πως μπορεί να βρεθεί μία Value απόδοση σημείου; Επίσης να καταλάβουμε και το εξής: Το να παίζουμε σε Value αποδόσεις δεν μας εξασφαλίζει κέρδος μακροχρόνια. Διότι ναι μεν εμείς παίζουμε Value αποδόσεις αλλά επαληθεύονται τα σημεία αυτά;

Ας σκεφτούμε σοβαρά το ακόλουθο: Ο παίχτης Α παίζει σε ρίψη κέρματος Κορώνα σε απόδοση 1,50 και ο παίχτης Β παίζει Γράμματα σε απόδοση 2,30! Αποτέλεσμα Κορώνα. Ποιος κατάφερε κερδοφορία; Ο παίχτης Α, ποιος έπαιξε σε Value απόδοση; Ο παίχτης Β. Ποιος θα θέλατε να είστε;…

Τα πάντα λοιπόν σχετικά.

Προσωπικά στην προσπάθεια εύρεσης μίας μεθόδου εντοπισμού Value αποδόσεων και σημείων σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την λεγόμενη Γραμμή Τάσης πάνω σε στατιστικό δείγμα.

Πραγματοποίησα την παρακάτω μελέτη-έρευνα.

Από την Premier League 2011-2012 και βάση αποδόσεων ΟΠΑΠ επέλεξα τις αποδόσεις εκείνες των άσσων, των οποίων οι τιμές εμφάνισης τους ήταν οι υψηλότερες.

Ο πίνακας 1 μας δείχνει τις αποδόσεις αυτές και το πόσες φορές εμφανίστηκαν.

Πίνακας 1

Παρακάτω ο πίνακας 2 μας δείχνει τα αποτελέσματα ανά απόδοση.

Πίνακας 2

Παρακάτω θα ακολουθήσουν πίνακες με τις Γραμμές Τάσεων των δεδομένων. Παραδέχομαι ότι δεν γνωρίζω το πώς υπολογίζεται η γραμμή τάσης, αλλά ευτυχώς το Excel το κάνει αυτό αυτόματα για μας. Το άλλο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι εκτός της συνάρτησης της Γραμμής Τάσης το Excel μας υπολογίζει και την τιμή R 2. Και για αυτήν την τιμή δεν γνωρίζω πολλά παρά μόνο ότι όσο πιο κοντά στην μονάδα (1) είναι, τόσο πιο κοντά στα πραγματικά αποτελέσματα βρίσκεται η γραμμή τάσης άρα τόσο πιο αντιπροσωπευτική είναι και η συνάρτηση της.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια μάτια στους ακόλουθους πίνακες.

Πίνακας Άσσων
Πίνακας Άσσων
Πίνακας Ισοπαλίας
Πίνακας Ισοπαλίας
Πίνακας Διπλών
Πίνακας Διπλών

Παρατηρούμε ότι από τους 3 πίνακες ο Πίνακας των Διπλών μας δίνει την υψηλότερη τιμή R 2=0,68 περίπου.

Λογικό λοιπόν ήταν να ασχοληθώ με την συνάρτηση Γραμμικής Τάσης του εν λόγω πίνακα. Στην ουσία η συνάρτηση μας δίνει ένα ποσοστό πιθανότητας επαλήθευσης για το Διπλό (Υ) για κάθε τιμή της απόδοσης του άσσου (Χ). Ας δούμε τον παρακάτω πίνακα που μας δίνει τις τιμές (Υ) για κάθε (Χ) που εισάγουμε στην συνάρτηση, καθώς και σύγκριση μεταξύ των πραγματικών εκ των αποτελεσμάτων ποσοστών επαλήθευσης άρα και Value Αποδόσεων.

Πίνακας Value Αποδόσεων
Πίνακας Value Αποδόσεων

Εν τάχει παρατηρούμε ότι οι value αποδόσεις βάσει της γραμμής τάσης δεν είναι δυνατόν να μας προσφερθούν «ποτέ των ποτών». Επίσης ότι με εξαίρεση την απόδοση 1,20 η πραγματική επαλήθευση των διπλών είναι υψηλότερη από αυτή της συνάρτησης της γραμμής τάσης. Τέλος μόνο στις αποδόσεις άσσου 2,30 και 1,90 προσφέρθηκαν value αποδόσεις από τον ΟΠΑΠ βάσει του πραγματικού ποσοστού επαλήθευσης των διπλών.

Όσον αφορά την απόδοση άσσου 2,30 αν ακολουθούσαμε στον ΟΠΑΠ τα διπλά με απόδοση >1,86 (όλα ήταν >1,86) τότε θα είχαμε κέρδος 1,45 μονάδες.

Όσον αφορά την απόδοση άσσου 1,90 αν ακολουθούσαμε στον ΟΠΑΠ τα διπλά με απόδοση >2,17 (όλα ήταν >2,17) τότε θα είχαμε κέρδος 1,75 μονάδες.

Το θέμα όμως, το οποίο είναι και το σημαντικότερο όλων είναι ότι μιλάμε για value αποδόσεις εκ του αποτελέσματος. Πως θα μπορούσαμε να ξέρουμε όλα αυτά από πριν; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα.

Ένα ακόμα βασικό θέμα είναι το πόσο κεφάλαιο θα ήταν αναγκαίο να έχουμε στη διάθεση μας, ώστε να είμαστε σε θέση να διατηρούμαστε στο «παιχνίδι» αντέχοντας στις όποιες ήττες έτσι ώστε τελικά να φτάσουμε στην κερδοφορία στο τέλος. Καταλαβαίνουμε πιστεύω σε γενικές γραμμές πόσο δύσκολο τουλάχιστον είναι να κάνουμε κουβέντες περί Value αποδόσεων σημείων σε μακροχρόνια βάση.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+