Ακόμα και το καλύτερο σύστημα τένις δεν μπορεί να υπερνικήσει τις εταιρίες στοιχημάτων εάν εκείνες προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις στους αγώνες τένις. Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε περί μικρών αποδόσεων ή υψηλής προμήθειας που είναι ικανές να μετατρέψουν ένα κερδισμένο σύστημα σε χαμένο, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα το εξηγήσουμε σε στοίχημα τένις. Ως σύστημα στοιχήματος θα λάβουμε υπόψη μας ένα σύστημα τένις, που στηρίζεται στην εξίσωση που δημοσίευσαν οι Klaassen και Magnus στη μελέτη τους περί υπολογισμού πιθανότητας σε αγώνα τένις με βάση τα rankings των αθλητών. Όλοι οι αγώνες γυναικείων τουρνουά τένις του 2010 θα αποτελέσουν τη βάση δεδομένων, πάνω στην οποία θα βασιστεί η εφαρμογή του συστήματος και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων όσον αφορά τη σημασία των αποδόσεων στην κερδοφορία ή μη του συστήματος.

tennis-stoixima-betfair

Συνολικά σχεδόν 5,000 αγώνες τένις γυναικών έλαβαν μέρος κατά τη διάρκεια επίσημων τουρνουά το 2010. Για αυτούς τους αγώνες το tennis-data.co.uk διαθέτει πολύτιμα στοιχεία όπως το WTA ranking της κάθε αθλήτριας, τις αποδόσεις 5 κορυφαίων bookmakers καθώς και το σκορ του κάθε σετ. Από το φύλλο Excel που προέκυψε ήταν δυνατός ο υπολογισμός των μεταβλητών που εισέρχονται στην εξίσωση των Klaassen και Magnus και στη συνέχεια ο υπολογισμός της θεωρητικής πιθανότητας για νίκη της κάθε αθλήτριας ανά αγώνα, όπως αυτός γίνεται με βάση το συγκεκριμένο τύπο. Ακολούθως η πιθανότητα αυτή συγκρίνεται με το μέσο όρο των αποδόσεων, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τις αποδόσεις των bookmakers, ώστε να εξακριβωθεί εάν υφίσταται περίπτωση value betting. Τέλος συγκεντρώνονται όλα τα θεωρητικά στοιχήματα και προκύπτει η τελική πορεία επίδοσης του συστήματος.

Εάν λοιπόν ακολουθούσαμε το σύστημα αυτό στους αγώνες γυναικείου τένις το 2010 και στοιχηματίζαμε €10 ανά αγώνα στις μέσες αποδόσεις γνωστών εταιριών στοιχημάτων, η πορεία του κεφαλαίου μας θα ήταν η ακόλουθη.

systima-tenis-epidosi-mesos-oros-apodoseis

Έστω ότι στοιχηματίζαμε σε αποδόσεις κατά 5% μεγαλύτερες του μέσου όρου, δηλαδή για παράδειγμα αντί για 2.00 να ποντάραμε στο 2.10. Και πάλι το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

systima-tenis-epidosi-mesos-oros-apodoseis-5-tois-ekato

Εφόσον επιτυγχάναμε συνεχώς 10% μεγαλύτερες αποδόσεις στα στοιχήματά μας, τότε το σύστημα δε θα μας έχανε αλλά δε θα μας κέρδιζε και χρήματα (breakeven).

systima-tenis-epidosi-mesos-oros-apodoseis-breakeven

Τέλος, στην περίπτωση που στοιχηματίζαμε στο 2.30 αντί για 2.00 ή στο 1.72 αντί για 1.50 – με άλλα λόγια σε 15% μεγαλύτερες αποδόσεις – τότε θα μιλούσαμε για ένα κερδισμένο σύστημα τένις.

systima-tenis-epidosi-mesos-oros-apodoseis-kerdos

Με την εξάπλωση του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, πλέον αρκετοί Έλληνες παίκτες προτιμούν να στοιχηματίζουν μέσω ανταλλακτηρίων στοιχημάτων, όπως η Betfair. Ένας παράγοντας που συχνά αγνοείται κατά την κατασκευή συστημάτων στο στοίχημα αποτελεί η προμήθεια. Ο ρόλος της προμήθειας στην τελική επίδοση του συστήματος είναι εξίσου σημαντικός, αφού για παράδειγμα η απόδοση 2.30 στο ανταλλακτήριο ισοδυναμεί με 2.23, αφού αφαιρεθεί 5% προμήθεια. Συγκρίνεται το νούμερο αυτό με τα παραπάνω δεδομένα για να διαπιστώσετε την επίδραση της προμήθειας στο συγκεκριμένο σύστημα.

Μια από τις πολλές δυνατότητες των ανταλλακτηρίων είναι να στοιχηματίζουμε κατά των αποτελεσμάτων. Για να διαπιστώσουμε την κερδοφορία των bookmakers, έστω ότι ενεργούσαμε εμείς ως εταιρίες στοιχημάτων μέσω του ανταλλακτηρίου και προσφέραμε τις μέσες αποδόσεις στα θεωρητικά value bets. Δηλαδή ακόμα κι αν γνωρίζουμε πως υπάρχει value bet σύμφωνα με τις πιθανότητες, ποντάρουμε κατά της επαλήθευσής του και ρισκάρουμε €10 εάν χάσουμε.

pithanotita-niki-tenis-diafora-rankings-kata-stoixima

Παρατηρούμε πως βγαίνουμε κερδισμένοι, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας του ανταλλακτηρίου στο αποτέλεσμα του γραφήματος! Όμως θα δυσκολευτούμε πολύ για να παίξουμε στοίχημα κατά σε τόσο χαμηλές αποδόσεις. Άλλωστε νωρίτερα εξηγήσαμε γιατί οι παίκτες θα αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις, ενώ πολύ σπάνια η απόδοση ενός στοιχήματος στο ανταλλακτήριο πλησιάζει εκείνη των bookmakers. Έστω ότι προσφέραμε εμείς με τη σειρά μας 15% μεγαλύτερες αποδόσεις από το μέσο όρο των εταιριών στοιχημάτων. Λογικά τα στοιχήματά μας θα ήταν τώρα πολύ περισσότερο δελεαστικά προς εκείνους που θα ακολουθούσαν το παραπάνω σύστημα.

pithanotita-niki-tenis-diafora-rankings-kata-stoixima-apodoseis-megalyteres

Φυσικά αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουμε τα χρήματα που θα κέρδιζαν όσοι ακολουθούσαν το σύστημα, ενώ λόγω των περισσοτέρων χαμένων στοιχημάτων/επιλογών θα οδηγούμασταν σε πολύ μεγαλύτερη ζημία. Είναι φανερή πλέον πιστεύω η σημασία των αποδόσεων στα στοιχήματα, ακόμα κι όταν το σύστημα παραμένει το ίδιο ακριβώς! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι περισσότεροι «ειδικοί» του στοιχήματος φωνάζουν να αναζητούμε μεγάλες αποδόσεις, οποιαδήποτε κι αν είναι η επιλογή μας στο επόμενο στοίχημα. Κάτι θα ξέρουν. Από την άλλη η συγκεκριμένη παρουσίαση των γραφημάτων του συστήματος είτε παίζαμε ως κανονικό στοίχημα είτε «κατά» στο ανταλλακτήριο, έρχεται να προστεθεί στην άποψη γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν στοιχηματίζουμε ανάποδα ένα χαμένο σύστημα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.