Ξεχάστε τον «Ομιλο του Θανάτου», το γκρουπ της Ισπανίας στο EURO 2012 έχει χαρακτηριστεί ως ο «Ομιλος της Πτώχευσης»! Οι Ιβηρες, η Ιταλία (στο 3.00 να φτάσει στους ημιτελικούς) και η Ιρλανδία (στο 5.00 να προκριθεί από τους ομίλους) έχουν όλοι χτυπηθεί σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ και το εξωτερικό χρέος της Κροατίας (στο 2.40 να προκριθεί από τους ομίλους) αυξομειώνεται συνεχώς. Μόνο η Ελλάδα (στο 2.35 να προκριθεί από τους ομίλους) απουσιάζει από τον έτοιμο για πτώχευση Γ’ όμιλο.

xreos-europi

Οι Ελληνες (στο 22.00 να φτάσει στον τελικό) διέψευσαν πανηγυρικά τις αποδόσεις στο EURO 2004 με μια επιτυχία που σόκαρε και η οποία έφερε μια καλοδεχούμενη ευφορία στο έθνος. Κάτι παρόμοιο συνέβη με την Ισπανία στην Αυστρία και την Ελβετία τέσσερα χρόνια αργότερα, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες απογοητεύσεων σε διεθνές επίπεδο και υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη χαρά καθώς οι «φούριας ρόχας» κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική δυο χρόνια αργότερα.

Τώρα, μπορεί η Ισπανία (στο 3.50 να κερδίσει το τρόπαιο) να βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της εντός αγωνιστικών χώρων, αλλά σαν χώρα βρίσκεται πεσμένη στα γόνατα. Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoi επισκέφτηκε την ομάδα του Vicente del Bosque στη Σεβίλλη και, αν και όχι δημοφιλής σε πολλούς, φάνηκε να ανεβάζει το ηθικό του κόσμου λέγοντας απλά στους παίκτες: «Δώστε τους (σ.σ. στον κόσμο) λίγη χαρά».

Στόχος… δεν επετεύχθη. Και το μήνυμα από τον προπονητή της Ισπανίας, τον Del Bosque, ήταν ξεκάθαρο:  η κρίση στη χώρα δεν μπορεί να επιλυθεί από την ποδοσφαιρική ομάδα. «Κερδίζοντας τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα δεν λύνουμε τα προβλήματα της Ισπανίας», ισχυρίστηκε ο πρώην προπονητής της Real Madrid.

spain-win-2010-fifa-world-cup

Ωστόσο, ίσως βοηθήσει να αλλάξει η ψυχολογία ενός έθνους που είναι πολύ στα κάτω του μετά τα πρόσφατα νέα για συνεχείς μειώσεις μισθών, για φυλακίσεις λόγω χρεών σε τράπεζες και για το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας.

«Είμαστε στη μέση μιας σοβαρής κρίσης και, κατά μία έννοια, το ποδόσφαιρο είναι κάτι καλό», προσέθεσε ο Xavi. «Εάν η εθνική ομάδα παίζει καλά, τότε ίσως έχει επίπτωση στο χαρακτήρα των ανθρώπων. Ας δούμε αν μπορούμε να δώσουμε λίγη χαρά στον κόσμο».

Η δύναμη του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο αθλητισμός φέρνει χαρά στους ανθρώπους και πολλές φορές στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για να ανυψώσει το ηθικό μιας χώρας – ακόμη και προσωρινά. Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Βραζιλία το 1970 και η επιτυχία της Αργεντινής το 1978 βοήθησε τον κόσμο να ξεχάσει τα αντίστοιχα δικτατορικά καθεστώτα ενώ η εντυπωσιακή πορεία της Χιλής το 2010 ανέβασε το φρόνιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό που είχε πλήξει τη χώρα ένα χρόνο νωρίτερα.

Η σύγχρονη Ισπανία (σο 2.15 να φτάσει στον τελικό) ίσως δεν περίμενε ποτέ πως τα πράγματα θα πάνε τόσο άσχημα, αλλά ο θρίαμβος της το 1964 είχε έρθει υπό την ασφυκτική δικτατορία του Franco και αποτέλεσε μια τεράστια ώθηση ηθικού για τον πληθυσμό – όπως περίπου και οι επιτυχίες της Real Madrid στο Κύπελλο Πρωταθλητριών εκείνη τη δεκαετία.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις Ισπανούς είναι αυτή τη στιγμή χωρίς δουλειά ενώ πολλοί πασχίζουν ακόμη και να επιβιώσουν. Ο δείκτης της τρέχουσας ανεργίας βρίσκεται στο 24,3% και είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη ενώ και όσοι δουλεύουν δεν είναι και πολύ καλύτερα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, επομένως μπορεί το EURO 2012 να μη βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά θα ανεβάσει τη διάθεση. Και οποιαδήποτε μορφή χαράς είναι καλοδεχούμενη στην Ισπανία αυτή τη στιγμή.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).