Αυτή την εποχή όπου οι ρυθμοί έχουν πέσει είναι σημαντικό να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να επανακτήσουμε τη χαμένη ηρεμία των προηγούμενων μηνών. Έτσι λοιπόν η ενδοσκόπηση, το να ρίξουμε μια ματιά μέσα μας εστιάζοντας στο πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, τι έχουμε καταφέρει, αν έχουμε εκπληρώσει τους στόχους που είχαμε θέσει, αν νιώθουμε ικανοποίηση ή όχι μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να αναρωτηθούμε πώς επιθυμούμε να πορευτούμε.

Εφόσον έχουμε εντοπίσει τα δυνατά και αδύνατά μας σημεία βάσει των αποτελεσμάτων των ενεργειών μας είναι σημαντικό να σκεφτούμε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα ώστε να επιτυγχάναμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χρειάζεται δηλαδή να δώσουμε έμφαση στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα των προηγούμενων ενεργειών μας για να τροποποιήσουμε εκείνα τα σημεία που οδήγησαν σε λανθασμένες επιλογές. Αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε καλύτερα σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε.

Πέρα από την παραπάνω γνωστική διεργασία είναι απαραίτητο να έρθουμε σε επαφή και με το σώμα μας, να αναγνωρίσουμε τα σημεία συσσώρευσης της έντασης ώστε να αποφορτιστούμε και να αποκτήσουμε θετική ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται να δούμε σε ποια σημεία του σώματος μας είμαστε σφιγμένοι π.χ. στομάχι, αυχένας, ωμοπλάτη και να χαλαρώσουμε με τη βοήθεια τεχνικών χαλάρωσης όπως η σταδιακή νευρομυϊκή χαλάρωση όπου σφίγγουμε και ξεσφίγγουμε όλες τις μυϊκές ομάδες του προσώπου και σώματος μας ώστε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να νιώσει ευεξία. Σε αυτό συμβάλλει και ο σωστός ρυθμός αναπνοής μέσω της διαφραγματικής αναπνοής όπου εισπνέουμε αργά και βαθιά από τη μύτη και εκπνέουμε με τον ίδιο τρόπο από το στόμα.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την ενασχόληση του νου μας με όμορφες εικόνες ή μουσικές που προκαλούν συναισθήματα ευχαρίστησης καθώς αποσπούν την προσοχή μας από οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας σε μια ήρεμη γωνιά του σπιτιού μας ή σε έναν εξωτερικό χώρο όπου επικρατεί αρμονία.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται κάθαρση σε πνεύμα και σώμα. Ας κάνουμε λοιπόν στον εαυτό μας αυτό το δώρο καθώς είναι πάντα μαζί μας στη μοναδική πορεία της ζωή μας.

Εργάζεται ως Ψυχολόγος από το 2004 με ιδιωτικό γραφείο από το Μάρτιο του 2009. Σπούδασε στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εξειδίκευτηκε στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Ενηλίκων. Παράλληλα με τις σπουδές της και μετά το πέρας αυτών υπήρξε εθελόντρια στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών καθώς και στη Χ.Ε.Ν. Θεσσαλονίκης όπου διετέλεσε μέλος Παννεληνίου Συμβουλίου. Επίσης έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια ψυχικής υγείας, διεξάγει ομιλίες σε θέματα ψυχικής υγείας και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Αυτή τη στιγμή αποτελεί μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version