Καθώς διανύουμε μια σχετικά αθόρυβη περίοδο για το στοίχημα ποδοσφαίρου, αξίζει να δούμε μερικά οικονομικά στοιχεία από τις μεταγραφές της SuperLeague των τελευταίων 5 ετών. Με τη βοήθεια του transfermarkt.de και της λίστας με τα καθαρά έσοδα των Ελληνικών ομάδων από τις μεταγραφές, διαπιστώνει κανείς πως η μοναδική ομάδα της οποίας το ταμείο είναι μείον στο τέλος των μεταγραφικών περιόδων από το 2008 είναι ο Ολυμπιακός. Στον αντίποδα βρίσκονται οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με παραπλήσια καθαρά έσοδα που υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στην πώληση του Κλωναρίδη, Μάκου και Leonardo από πλευράς ΑΕΚ, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν έχει ακόμα έσοδα από κάποια μεταγραφή, όπως ίσως γίνει για το Μαλεζά και το Σαλπιγγίδη για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον από Γερμανικές ομάδες.

Στο γράφημα με τα καθαρά έσοδα από τις μεταγραφές των ομάδων της SuperLeague παρατηρείται μια σταθερή ανοδική πορεία για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος σημείωσε και τα περισσότερα καθαρά έσοδα τη μεταγραφική περίοδο 2011/12, κατά την οποία εισέπραξε 5.800.000 ευρώ από τη μετακίνηση του Djibril Cissé στη Lazio. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες την περίοδο 2008/09 όταν και είχε αγοράσει 9 παίκτες για τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ τον καθένα.

Καθώς οι μεταγραφές της SuperLeague συνεχίζονται για την περίοδο 2012/13, θα έχει ενδιαφέρον στην ολοκλήρωσή τους να δούμε εάν οι τάσεις που παρατηρούνται στο γράφημα διατηρηθούν. Σύμφωνα με αυτές ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ αναμένονται να σημειώσουν κέρδη από τις μεταγραφές που θα πραγματοποιήσουν και δεν αποκλείεται και κάποια αύξηση σε αυτά. Από την άλλη ο Ολυμπιακός μάλλον θα συνεχίσει να κινείται σε αρνητικό πρόσημο, ενώ αν κρίνουμε από τα 4 συνεχόμενα έτη κατά τα οποία ο Πανιώνιος κι ο Άρης εμφανίζουν κέρδη από τις μεταγραφικές περιόδους, οι πιθανότητες λένε πως τα οικονομικά στοιχεία των μεταγραφών τους θα κινηθούν προς την ίδια πορεία.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version