trading-isopalia
Μεταβολές αποδόσεων σε live στοίχημα ποδοσφαίρου

Ένα από τα δημοφιλέστερα συστήματα στο online στοίχημα αποτελεί το trading κατά του Χ. Χωρίς ιδιαίτερα προγνωστικά και γνώσεις μαθηματικών ή στατιστικής, το σύστημα, που εφαρμόζεται αποκλειστικά σε ανταλλακτήριο στοιχημάτων όπως η betfair, περιλαμβάνει το trading του live στοιχήματος της ισοπαλίας εκμεταλλευόμενοι την άνοδο της απόδοσης σε περίπτωση που επιτευχθεί κάποιο τέρμα. Δεδομένης της μεγάλης – σχετικά – πιθανότητας να μη λήξει ένας αγώνας χωρίς τέρματα (περίπου 10% για τελικό σκορ 0-0) αρκετοί παίκτες πιστεύουν ότι έχουν βρει ένα ασφαλές τρόπο να κερδίζουν σταθερά χρήματα στο στοίχημα. Φυσικά ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Το συγκεκριμένο αυτό trading που κάνει την εμφάνισή του σε live στοίχημα αγώνων ποδοσφαίρου έχει αρκετούς θαυμαστές που διατυμπανίζουν μάλιστα τα μεγάλα κέρδη που έχουν αποκομίσει. Καθώς δεν έχω εφαρμόσει ουδέποτε το συγκεκριμένο σύστημα και μάλιστα έχω υπάρξει σταθερός υποστηρικτής της άποψης πως πρόκειται για ένα χαμένο σύστημα, θα εξετάσω μερικά στοιχεία όπως αυτά διατυπώνονται σε δύο σελίδες του διαδικτύου που συγκεντρώνουν αρκετούς επισκέπτες παρά την εγκατάλειψή τους από τους δημιουργούς τους, σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσω τους μύθους από την πραγματικότητα.

Δε θα αναφερθώ στην περιγραφή του συστήματος, αφού αυτή πραγματοποιείται στις δύο αυτές ιστοσελίδες. Άλλωστε για να είστε εδώ, μάλλον ήδη γνωρίζετε το σύστημα σε γενικές γραμμές.

Η σελίδα στο real-e-money.com

  • Το πιο αποδοτικό σύστημα στο στοίχημα – trading κατά του Χ (Τίτλος)

Όχι, δεν είναι το πιο αποδοτικό. Δε θα έλεγα μάλιστα ότι είναι καν αποδοτικό. Αν είστε από εκείνους που κερδίζετε σε βάθος χρόνου ακολουθώντας αυτό το σύστημα, αφήστε σχόλιο με την εμπειρία σας. Μόνο όμως εφόσον τα κέρδη σας προέρχονται από το συγκεκριμένο σύστημα trading και μόνο εφόσον έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον 500 τέτοια trades.

  • «Το δημοφιλέστερο ίσως σύστημα στο χώρο του ποδοσφαιρικού στοιχηματισμού»

Μάλλον πραγματικότητα αν κρίνω από τα άπειρα emails και συζητήσεις στις οποίες έχω συμμετάσχει στο παρελθόν όσον αφορά το σύστημα αυτό.

  • «Σύμφωνα με τη στατιστική, κατά μέσο όρο τρεις στους δέκα ποδοσφαιρικούς αγώνες τελειώνουν ισόπαλοι […] Ξεκινάμε δηλαδή το σύστημά μας με 70% πιθανότητες με το μέρος μας.»

Δε διαφωνώ πως περίπου 7 στους 10 δε λήγουν ισόπαλοι. Αδυνατώ όμως να κατανοήσω πως αυτό σημαίνει ότι έχουμε 70% πιθανότητες προς το μέρος μας. Δηλαδή έχουμε 70% πιθανότητα να βγούμε κερδισμένοι ανά στοίχημα; Πόσο κερδισμένοι; Κι όταν χάνουμε, πόσα χρήματα είναι η ζημιά; Αν κερδίζω 5 και χάνω 15 ευρώ το 70% δεν αρκεί (ζημιά 10 ευρώ ανά 10 στοιχήματα).

  • «Στο ποδοσφαιρικό trading κατά του Χ επιδιώκουμε την αγορά κατά της ισοπαλίας σε όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή για να την πουλήσουμε αργότερα σε κάποιο άλλο χρονικό σημείο του παιχνιδιού σε υψηλότερη τιμή και να αποκομίσουμε κέρδος ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της αναμέτρησης!»

Όλο το σύστημα γραμμένο σε 4 γραμμές. Επίσης σωστή χρήση των όρων «αγοράς» και «πώλησης» στο χρηματιστήριο του στοιχήματος, αφού οι περισσότεροι συνηθίζουν να κάνουν το λάθος και να λένε πως «αγόρασαν» ισοπαλία όταν παίζουν υπέρ του Χ.

  • «Αν η ομάδα που θα το σημειώσει είναι το φαβορί της αναμέτρησης, η άνοδος του Χ θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και συνεπώς ακόμα υψηλότερο το κέρδος μας από το συγκεκριμένο αγώνα.»

Πέρα για πέρα αληθινό. Δε συμβαίνει το ίδιο βέβαια εάν σκοράρει το αουτσάιντερ. Αλλά για το φαβορί ισχύει εδώ και χρόνια η παραπάνω τάση όπως διατυπώθηκε.

  • «Ακόμα όμως κι αν κάνουμε ένα καλό σερί επιτυχημένων trades αρκεί να συναντήσουμε μία ισοπαλία για να εξανεμίσει τα κέρδη μας, ακόμα και να μας φέρει σε αρνητικό σημείο.»

Ακριβώς. Το σύστημα θα φέρει πολλά, μικρά και συχνά κέρδη αλλά και μεγάλες σπάνιες ήττες.

  • «Η απουσία γκανιότας […] έχει σαν αποτέλεσμα πολύ καλύτερες αποδόσεις στο ανταλλακτήριο […]»

Πράγματι, μόνο που στο σύστημα trading κατά του Χ η γκανιότα δεν έχει καμία σημασία. Ωστόσο μεγάλο ρόλο έχει η προμήθεια του ανταλλακτηρίου.

  • «Στατιστικά το ποσοστό των αγώνων που λήγουν με λευκή ισοπαλία είναι γύρω στο 5%, ανάλογα με την επιμέρους διοργάνωση»

Όχι απλά μύθος αλλά λανθασμένη πληροφορία. Εάν έληγαν 5% 0-0, τότε η αποδόσεις του 0-0 θα ήταν κατά μέσο όρο στο 20.0. Σπάνια όμως θα βρείτε υψηλότερα από 15.0 με τις συνήθεις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 10 και 13, γεγονός που σημαίνει πως το 0-0 εμφανίζεται μεταξύ 6 και 10%. Πράγματι ωστόσο η διοργάνωση παίζει σημαντικό ρόλο.

  • «[…] που σημαίνει ότι θα έχουμε αυτό το κέρδος ότι και αν συμβεί από εδώ και στο εξής στον αγώνα.»

Πραγματικότητα. Το σύστημα κατά του Χ στην betfair με trading οδηγεί σε εξασφάλιση κέρδους πριν την ολοκλήρωση του αγώνα, εφόσον ακολουθείται η μέθοδος με πειθαρχία.

  • «[…] η Μαρσέιγ κατάφερε να κάνει το 0-2 στο 54ο λεπτό και να «καθαρίσει» όπως λέμε τον αγώνα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε θέση υπέρ του Χ αργότερα σε πολύ υψηλότερη απόδοση […]»

Κι αυτό ισχύει. Όπως ισχύει και η συνέχεια της πρότασης που αναφέρεται στο ρίσκο ενός τέτοιου trade, αφού υπάρχει ο κίνδυνος της ισοφάρισης πριν το 0-2.

  • «[…]έστω στον παραπάνω αγώνα ότι κλείνει το ημίχρονο χωρίς να επιτευχθεί κάποιο τέρμα. Πολλοί έμπειροι traders προτείνουν διαμοιρασμό απωλειών στα τρία αποτελέσματα για να μη διακινδυνέψουμε να χαθούν οι 117,50 μονάδες της αρχικής θέσης […] που σημαίνει ζημία 13,93 μονάδων»

Πραγματικότητα, η ολοκλήρωση του trading στο ημίχρονο με ζημιά οδηγεί σε περιορισμό των απωλειών. Τελικά όμως πόσα ρισκάραμε αρχικά, 117 μονάδες ή 14; Αλήθεια, τι γίνεται με το 70% που αναφέρθηκε αρχικά για το ποσοστό που δεν καταλήγουν στην ισοπαλία οι αγώνες; Αν δεν κάνω λάθος τότε μιλούσαμε για τα 90 λεπτά, όχι για τα 45.

  • «[…] ένας σωστός trader πρέπει να είναι έτοιμος και για απώλειες ή ακόμα και για σειρά αρνητικών θέσεων. Γι’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο όπως είπαμε η σωστή επιλογή αγώνων.»

Μεγάλες αλήθειες και τα δύο. Ειδικά το πρώτο είναι ένα χαρακτηριστικό που διαχωρίζει τους κερδισμένους από τους χαμένους traders.

  • «Καλό είναι να μην κάνουμε trading για το trading αλλά μόνο όταν παρουσιάζονται καλές ευκαιρίες όπως περιγράφεται παραπάνω.»

Άψογος. Ένα από τα σφάλματα στο trading που ακούει στο όνομα «over-trading» και είναι υπεύθυνο για πολλές αποτυχίες των traders.

  • «ΠΟΤΕ όμως δεν αφήνουμε ανοικτή θέση μετά το 85ο λεπτό, για κανένα λόγο. […] Δεν αφήνουμε επαναλαμβάνω για κανένα λόγο και για καμία ομάδα ανοικτή θέση στο 90ο και στις καθυστερήσεις.»

Η αλήθεια πίσω από αυτήν την πρόταση έχει να κάνει με τη επαληθευμένη από τα αποτελέσματα γενική τάση που υπάρχει εδώ και χρόνια στους αγώνες ποδοσφαίρου για επίτευξη τερμάτων το τελευταίο 5λεπτο. Η ισοφάριση τότε μοιάζει ίσως πιθανότερη τότε σε σχέση με κάποια λεπτά νωρίτερα, αν και δεν έχω στοιχεία για αυτό, αφού είναι ανισομερής η κατανομή των τερμάτων που επιτυγχάνονται ανά λεπτό σε γενικές γραμμές (περισσότερα μεταξύ 85-90 παρά 45-50 για παράδειγμα).

Η σελίδα αυτή παρουσιάζει σε αρκετά καλό βαθμό το συγκεκριμένο σύστημα trading κατά του Χ στοιχήματος. Αναφέρει αρκετές προϋποθέσεις και κάνει λόγο και για stop loss. Ας περάσουμε στη δεύτερη σελίδα, η οποία συγκεντρώνει και 98 σχόλια!!

1 2 3 4
Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.