Μετά τη εισαγωγή των Elo ratings στο στοίχημα ποδοσφαίρου συνεχίζουμε με την παρουσίαση της βάσης δεδομένων των Elo ratings στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πηγή των δεδομένων αυτών αποτελεί η ιστοσελίδα clubelo.com του Άγγλου Lars Schiefler. Ο Lars έχει καταφέρει να συλλέξει δεδομένα από σχεδόν όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά κι από Ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως το Champions League και το Europa League. Μάλιστα υπάρχουν στατιστικά που χρονολογούνται ακόμα και πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως για παράδειγμα το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας (1938 – 2012)! Ας δούμε μερικά από αυτά.

Ξεκινώντας από το Ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι έκπληξη ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός στις δύο πρώτες θέσεις. Εντύπωση όμως προκαλεί η 9η θέση του Πανιώνιου (12ος στο πρωτάθλημα) και η 11η του ΠΑΣ Γιάννενα (8ος).

elo-ratings-elliniko-protathlima

Στο Ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η σύγκριση των Elo ratings με το βαθμολογικό πίνακα ξεχωρίζει την 3η θέση της Atletico Madrid (5η), την 6η της Sevilla (9η) και οπωσδήποτε την 10η της Levante που τερμάτισε στην 6η θέση κατά την περίοδο 2011-12.

elo-ratings-ispaniko-protathlima

Όσον αφορά την Premier League της Αγγλίας, τα Elo ratings φέρνουν στην 3η θέση την Chelsea (6η το 2011-12), ενώ σχεδόν όλες οι ομάδες τερμάτισαν στις αντίστοιχες θέσεις τους, ακόμα και η πρωταθλήτρια Manchester City που βρίσκεται στην πρώτη θέση της βάσης δεδομένων του clubelo.com.

elo-ratings-aggliko-protathlima

Ο Lars, θέλοντας να κάνει μια άτυπη αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με βάση τα Elo ratings, εξηγεί πώς μέτρησε τη δυναμικότητα του κάθε πρωταθλήματος. Επειδή τα πρωταθλήματα απαρτίζονται από διαφορετικό αριθμό ομάδων, εισήγαγε την αναλογία ¾ κατά το άθροισμα των Elo ratings όλων των ομάδων ανά πρωτάθλημα. Έτσι ο τελικός βαθμός Elo που παίρνει κάθε πρωτάθλημα προκύπτει από το 25% του βαθμού του πρωταθλητή, το 18.75% του δευτεραθλητή, το 14.1% του τρίτου και ούτω καθ’ εξής. Με βάση τους υπολογισμούς αυτούς καταλήγει στην τελική λίστα των χωρών όπως αυτή εμφανίζεται στο αριστερό σκέλος της ιστοσελίδας, με την Ισπανία, Αγγλία και Γερμανία να βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις ακολουθούμενες από την Ιταλία και Πορτογαλία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση, δύο θέσεις κάτω από το πρωτάθλημα Τουρκίας σύμφωνα με τα Elo ratings. Πολύ χαμηλότερα συναντάμε τα πρωταθλήματα Σκωτίας, Νορβηγίας και Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή της βάσης δεδομένων, συνολικά 266,942 αγώνες Ευρωπαϊκών κυπέλλων και πρωταθλημάτων έχουν εισαχθεί στο σύστημα, ενώ όλοι οι υπολογισμοί γίνονται αυτόματα μέσω ενός script που τρέχει στη γλώσσα Python.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την ανάλυση των Elo ratings στο στοίχημα ποδοσφαίρου, όπως αυτή παρουσιάζεται από τα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο clubelo.com. Για παράδειγμα θα δούμε ότι το πλεονέκτημα της έδρας έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο πριν το 1970, ενώ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το να φιλοξενεί μια ομάδα τον αντίπαλο στο γήπεδό της μεταφράζεται σε 90 ολόκληρους βαθμούς Elo!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.